Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

MULTICULTUREEL BOXTEL EN OMGEVING RELAXT EROP LOS OP BAZAAR

'Niets te doen in Boxtel? Dat ligt echt aan jezelf'

PÅL JANSEN

De Bazaar Boxtel: multicultureel, gemoedelijk en vooral ideaal om een relaxte middag te hebben. Dat bleek ook dit jaar weer. Frappant genoeg kwamen er 'slechts' vijfduizend bezoekers op het evenement af, tegenover zeven- tot achtduizend in voorgaande edities, zo schatte de organisatie. Te wijten aan het wel erg warme weer, met name buiten de schaduw. Desalniettemin blijft 'dat lekkere sfeertje' in park Molenwijk ook voor volgend jaar een aanrader.

De kraampjes op de Bazaar waren nagenoeg gevuld en bij de hoek waar diverse maatschappelijke instellingen als de Voedselbank, Zorggroep Elde en Vivent Thuiszorg zichzelf presenteerden nog eens extra bezet. ,,Vorig jaar waren in de hoek van de goede doelen vier kraamhouders, nu stonden er negen", vertelde voorzitter Michel Verhoeven.

Zo ook een stand van het Interreligieus Platform uit Boxtel, inclusief vlaggetjes waarop leuzen staan als 'Peace is a Piece of Cake'. Ook de achterwand van de kraam was een groot doek met daarop een vreedzame wereld afgebeeld met daarin alle culturen. ,,Die maakten we in 2012", vertelde Ria Groen van het Platform. ,,Voor de aankomende Vredesweek in september hebben we hetzelfde idee. Iedereen die zich wil inzetten voor vrede, kan op vlaggetjes een omtrek maken van zijn hand en daarin zijn naam schrijven." In Nederland en tijdens de Bazaar in het bijzonder is vrede tussen religies geen punt van discussie. ,,Dus kunnen we dienen als voorbeeld voor de wereld." In Boxtel komen de vlaggetjes dan ook te hangen bij de Sint-Petrusbasiliek, de protestantse kerk aan de Clarissenstraat en de moskee bij Hoogheem.

SAAMHORIGHEID

Aylin Sariboga, die met haar gezin voor de tweede keer de Bazaar aandoet, keek haar ogen uit. ,,Van allerlei landen heb je hier wel wat." Shagenca van Rijsewijk, woonachtig in Veghel, keek met haar zoon en man naar de Braziliaanse sambagroep Batedeira uit Vught. ,,Al drie jaar zei een vriendin van mij dat ik hier mee naartoe moet gaan. Dat is nu eindelijk gebeurd. Het is heel erg leuk. Saamhorigheid, die term moet je opschrijven!", zei Shagenca. ,,En waar die vriendin dan is? O, die ligt achter ons in de schaduw."

Want op het gras in de zon was het toch wel erg warm. De organisatie zorgde voor diverse watertappunten, dus niemand kwam vocht te kort. Onder de bomen in de schaduw was het bovendien aangenaam. Zo ook voor Carola Kievit uit Goeree-Overflakkee die met haar in Boxtel woonachtige vriendin Marjory Exter de 'commerciële kraampjes' afstruinde. ,,Gewoon, samen een vriendinnendag. Ik heb mijn schapenvachtje gevonden, die lag mij gewoon aan te kijken", vertelde Kievit. ,,Het is fijn hier, mooi met wat natuur eromheen. Er zijn genoeg bezigheden in Boxtel." Marjory knikte instemmend. ,,Er zijn zat mooie plekken in de omgeving en pas heb ik nog een kanotochtje over De Dommel gedaan. Als je hier niets te doen hebt, ligt dat toch wel een beetje aan jezelf."

'IEDEREEN WIL WEL'

Op Bazaar Boxtel was er ook overal wel iets te doen. Van authentiek Indonesisch eten bij bijvoorbeeld De Javaanse Oma (zie elders op deze pagina) tot aan de swingende klanken bij het grote, zonovergoten grasveld.

Met de hitte was er ondanks de sambamuziek niet veel reden tot inspanning, maar genoot iedereen, veelal in de schaduw, van de relaxte sfeer. Shagenca merkte echter nog op dat veel bezoekers nieuwsgierig naar het grasveld keken... ,,Iedereen wil wel dansen, maar niemand durft. Waarom ik niet? Ja, ik durf ook niet", lachte ze. Wie weet wordt volgend jaar die stap nog gezet...

FOTO BOVEN GROOT: Menig bezoeker zocht de schaduw op, maar konden urenlang vertoeven in een ontspannen omgeving. (Foto: Hans van Doorn).

Een fanatiek groepje dansers was er te vinden tijdens het optreden van sambagroep Batedeira uit Vught. (Foto's: Hans van Doorn).
Theodoor van Leeuwen was namens de Voedseltuin aanwezig op de Bazaar.
Lekker eten kon uiteraard niet ontbreken op de Bazaar: de gerechten bij de eetkraampjes vonden gretig aftrek bij de bezoekers.
Blije gezichten op de Bazaar. Tijdens het gemoedelijke festival heerste een ontspannen en vrolijke sfeer.