Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

KLAS HOBBENDONKEN OPENT NATUURBELEEFPAD DOMMELBIMD

'Ik heb al twee hoofdjes gevonden...'

RENS VAN DEN ELSEN

Nee, er is geen archeologische of macabere vondst gedaan in Boxtel. Leerlingen uit groep vijf van basisschool De Hobbendonken mochten vrijdag als eerste het nieuwe beleefpad in natuurgebied Dommelbimd uitproberen. Daar konden zij onder meer uilenballen uitpluizen en dat leverde voor de kinderen bijzondere vondsten op. Elise van Kessel is initiatiefnemer van de route: ,,Op deze manier de natuur beleven, met al je zintuigen, daar leent zich dit educatieve pad uitstekend voor."

Met een houten bord waarop alle opdrachten en de route staan, gaan de kinderen op avontuur in de natuur. Horen, zien, voelen en ruiken vormen de leidraden bij dit educatieve pad. Het initiatief van Van Kessel werd breed opgepakt in de Boxtelse gemeenschap. Zo werd via het benodigde geld bij elkaar gebracht via het foto- en dichtproject 'echt BOxtEL' van stichting BOEL. Leerlingen van SintLucas zorgden voor de creatieve vormge-


ving en drukkerij Tielen heeft de folder gemaakt.

LEUK IDEE

Van Kessel: ,,Ik heb bij Sylvia en Toine (Van Gulik en Cooijmans, de initiatiefnemers van het betreffende natuurgebied - red.) eens aangegeven dat ze iets educatiefs met de natuur in Dommelbimd konden doen. Dat vonden ze een leuk idee en dus ben ik het uit gaan werken", vertelt de Boxtelse natuurliefhebster en leerkracht van de Molenwijkschool. Ze vindt het belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met de natuur, zodat ze hiervan de waarde gaan inzien. ,,De nieuwsgierige houding van de leerlingen wordt met educatieve paden zoals deze in Boxtel optimaal benut. Ze moeten de natuur horen, zien en voelen. Als we hen actief bij de natuur betrekken en laten zien dat die ons zoveel moois brengt, gaan kinderen die waardering overnemen. Dat is voor de toekomst erg belangrijk."

Het natuurbeleefpad volgt de al bestaande laarzenroute in de Dommelbimd en is nu nog doodlopend, waardoor de kinderen over dezelfde weg terugkeren. ,,Maar als over een paar jaar de wijk Hobbendonk klaar is, is het pad ook vanaf de Eindhovenseweg toegankelijk", vertelde Van Gulik.

BOTJES

De Hobbendonkleerlingen beleefden vrijdag al veel plezier aan het natuurpad. In groepjes voltooiden ze alle opdrachten op de kaart. Als extraatje voor de opening van de route hadden vrijwilligers die het natuurgebied onderhouden braakballen van een kerkuil verzameld. De kinderen mochten hierin op zoek naar botjes en matchten deze met de juiste muis. Ook Helon (10), Abel (8), Dexter (8), Steyn (9) en Matthijs (9) gingen met de uilenballen aan de slag. In opperste concentratie plozen ze de gedroogde bolletjes uit. ,,Kijk ik heb al twee hoofdjes gevonden", riep Abel enthousiast. ,,Die uil zal wel honger hebben gehad", bedacht hij zich wijs. Steyn dacht dat de braakballen wel zouden stinken: ,,Het ziet er wat vies uit, maar het is leuk om te doen." Toen de jongens van de vrijwilligers een paar uilenballen mee naar huis kregen, werd er dan ook meteen een speelafspraak gemaakt om deze te ontleden.

Het blotevoetenpad was bij de jongens het favoriete onderdeel van het natuurbeleefroute. Snel trokken ze hun schoenen en sokken uit om te voelen hoe het is om over zand, houtsnippers, hooi en stro te lopen. ,,Die houtsnippers voelen niet zo fijn", vond Steyn. Maar Matthijs wees hem er op dat 'het net een massage' is als je erin springt. Alles bij elkaar concludeerden de vijf vriendjes van de basisschool dat dit natuuravontuur leuker is dan in de klas zitten.

AANDACHT

Na de zomer krijgen alle basisscholen, bibliotheek en VVV aan de Markt een brief met informatie over het natuurbeleefpad om het onder de aandacht te brengen. Er wordt nog gekeken of de borden met opdrachten vanaf één centrale plek opgehaald kunnen worden. De Boxtelse VVV heeft daar al interesse in getoond. Van Gulik: ,,We zijn ook nog met SintLucas in overleg om een app te ontwikkelen voor de smartphone. Daarmee zouden we het pad ook interactief kunnen maken, maar die plannen zijn nog in ontwikkeling."

GROTE FOTO: Met blote voeten voelen waar je op loopt. Dat is één van de opdrachten op het natuurbeleefpad in de Dommelbimd die vrijdag officieel in gebruik is genomen. (Foto's: Gerard Schalkx).


Culture Exchange

Professionele dansers Lotte Timmermans en Ranil van Peperstraten (RawNeal) organiseren vanavond, donderdag 5 juli de pilot van Culture Exchange. Samen met een groepje jongeren met diverse sociale en culture achtergronden geven ze vanaf 19.30 uur en 20.30 uur dansoptredens aan de Croonpassage bij de Boxtelse Markt. De groep bestaat uit een mix van ervaren en beginnende dansers.