Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VUURPUT BRANDT VOOR NIEUWE INWONERS

Warm welkom in meer dan 'gewoon' een dorp

PÅL JANSEN

De vuurput was voor ze aangestoken, fanfare Concordia liep uit en allerlei clubs en verenigingen stonden hen te woord: nieuwe inwoners werden vrijdag meer dan welkom geheten in Liempde. Ook burgemeester Mark Buijs ontving tijdens de jaarlijkse traditie, opgezet door het Dorpsberaad, de nieuwe inwoners. ,,Liempde is meer dan 'gewoon' een dorp."

Buijs sprak onder meer over de natuur, de ligging en de rust in het dorp. ,,Alhoewel, heel veel rust is er niet in Liempde. Niet vanwege de rumoer, maar er is gewoon van alles te doen."

Dat hebben inmiddels ook Lisette van den Dungen en Herman Janssen uit Schijndel ervaren. Het stel fietste recent nog enkele tientallen kilometers met hun nieuwe buurtvereniging Hezelaar mee. ,,Wij kwamen hier voor een vrij uitzicht, voor én achter", erkent Herman. ,,We zochten daar al een tijd naar en uiteindelijk kwamen we ergens bij de Belgische grens uit." Maar op aandringen van Lisette kwam het tweetal toch in Liempde terecht: ,,In de driehoek Olland, Sint-Oedenrode en Liempde heb ik altijd al willen wonen. Ook toen we nog in Schijndel leefden, fietste ik hier altijd graag."

Ko en Jozé van Hoorn zijn bijna een jaar terug vanuit Goes in Zeeland naar Liempde verhuisd. ,,We hebben al aan een heleboel dingen meegedaan", aldus Jozé. ,,Lezingen, fietstochten... Je moet toch zorgen dat je opnieuw je netwerk opbouwt." Ko: ,,Binnenkort ga ik naar de laatste cursusavond natuurfotografie van Bob Luijkx in D'n Liempdsen Herd."

HET PRAATJE

Niet iedereen dook zomaar direct in het 'dorpse'. Monique van Aalst is vanuit 'de stad' Eindhoven naar Liempde gekomen: ,,Ik moest wel even wennen aan de overgang. Daar had ik alle voorzieningen om de hoek zitten, hier pak ik vaker de auto. En mijn vriendinnen woonden in de buurt." Ook viel haar op hoe snel zaken over de tong gaan, maar daar moest de Eindhovense wel om lachen: ,,De kapster dacht bijvoorbeeld dat ik een relatie had met de broer van mijn vriend."

Monique begint in ieder geval al te wennen aan het dorp, waar ze nog maar een paar maanden woont. ,,Het bevalt me prima, ook erg leuk om via kennissen van mijn vriend mensen te leren kennen", vertelt ze. En voor wie het nog niet weet: de vriend van Monique is Joost van Vught, niet zijn broer...

FOTO ONDER: De nieuwe inwoners van Liempde kregen vrijdag een warm welkom. (Foto: Gerard Schalkx).