Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

De Rots in teken van huldiging sporttoppers

Van regionale tot wereldkampioenen in Boxtel

LINDA VAN DE WIEL

Onder luid gejuich werden zaterdag een slordige 160 sporttoppers in gemeenschapshuis De Rots in het zonnetje gezet tijdens de 'Dag der Kampioenen'. Beoefenaars van de meest uiteenlopende sporten werden door wethouders Eric van den Broek en later op de dag Peter van de Wiel op het podium geroepen om gehuldigd te worden. Natuurlijk gebeurde dit met een oorkonde, een medaille én een trofee.

Zwemmers, tennissers, voetballers en darters. Deze en beoefenaars van veel meer andere sporten werden afgelopen seizoen kampioen. Om deze prestaties te eren, vindt elk jaar een huldiging plaats. Van den Broek - samen met Van de Wiel vervanger van de verhinderde sportwethouder Herman van Wanrooij - benadrukte het belang van de traditie. ,,Ik heb lange tijd gevoetbald bij Boxtel en werd toen ook meerdere malen kampioen. Ik herinner me de huldigingen nog goed, het waren hoogtepunten", vertelde hij enthousiast. ,,Daarnaast is dit ook een goed moment om alle vrijwilligers en ouders die wekelijks langs de lijn staan of in de sporthal zitten te eren. Hun betrokkenheid wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd terwijl zij er veel uren aan besteden. Het is bijzonder dat zij dit voor anderen doen."

ONVERWACHT

Natuurlijk was er vooral veel aandacht voor de kampioenen. Zo werd de twaalfjarige reservekampioen dressuur rijden Anne Teulings het podium opgeroepen. ,,Ik had totaal niet verwacht dat ik reservekampioen van Noord-Brabant zou worden. Ik had mijn pony toen ook pas twee maanden, dus ik dacht echt: waah!", jubelde de kampioen. ,,Ik rijd al sinds mijn vijfde jaar, net als mijn zus. Mijn moeder is ooit Nederlands kampioen geworden, dus het is geen toeval dat ik begonnen ben met deze sport. Ik wil trouwens geen beroepssporter worden maar laborante."

Het podium was ook voor Linda Beekmans (15). Taekwondoka won een wereldtitel terwijl zij pas vierenhalf jaar actief is. ,,Waarom ik de titel heb gepakt? Ik ben lang en fysiek sterk. Ook word ik ongeveer vijf uur per week bijgestaan door goede en zeer ervaren trainers", legde ze uit. ,,Mijn volgende ambitie is het pakken van de wereldtitel in de juniorklasse, een leeftijdsklasse hoger."

KWALITEITEN

De meiden van het team MO15-1 van voetbalvereniging ODC spelen pas één seizoen samen maar sleepten direct het kampioenschap binnen. De veertienjarige aanvoerder Laura van Erp en leeftijdsgenoten Evi Spierings en Jeoyre Lucius maken deel uit van het winnende elftal. Jeoyre: ,,We werden tijdens de eerste helft van de competitie erg hoog ingedeeld. Omdat we net als team begonnen waren, hadden we het toen best zwaar." Laura vulde aan: ,,We zijn toen in een andere competitie ingedeeld en wonnen opeens wedstrijden. Dit heeft overigens ook te maken met het team. We werken steeds beter samen en hebben elkaars kwaliteiten leren kennen. Hiervan maken we binnen het veld gebruik." Evi: ,,Ik speel bijvoorbeeld op het middenveld, ik ben lang en fysiek sterk, dus ik sta mijn 'mannetje' wel."

De Dag der Kampioenen werd de voorgaande jaren georganiseerd door de Sportraad. Stichting Boxtel Vooruit en de gemeente hebben het stokje overgenomen met enkele oud-bestuursleden van de Sportraad.

FOTO BOVEN: Boxtel kende dit jaar zo'n 160 kampioenen. Onder hen het eerste meidenteam van voetbalvereniging ODC onder vijftien jaar. (Foto's: Gerard Schalkx).

FOTO LINKS: Linda Beekmans was een van de kampioenen van Taekwondo-school Dekker. Zij was overigens niet de enige van haar club: diverse keren bestegen de leden van TS Dekker het podium in gemeenschapshuis De Rots.


Winnaar regiomix

Ad Pennings heeft maandag de wekelijkse open regiomix van de Boxtelse jeu-de-boulesvereniging De Walnoot gewonnen. Hij behaalde 29 punten en wist daarmee Piet van der Velden met drie punten nipt voor te blijven. Op de derde plek eindigde Michel Luijten met 25 punten. In totaal namen 39 mensen deel aan het toernooi op de zonnige buitenbanen van de club aan de Selissenwal 25. Iedere maandag kan men een balletje meespelen vanaf 13.00 uur. Kijk voor meer informatie over de vereniging op www.jbvdewalnoot.nl

Afbeelding