OPLOSSING VOOR KWETSBARE OUDEREN

Eetpunt Elisabethsdael: de basis blijft wankel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Om het eetpunt in wooncomplex Elisabethsdael in stand te kunnen houden, zijn vanaf 1 juli dringend vrijwilligers nodig. Campagnes om medewerkers te werven, leverden tot op heden achttien belangstellenden op. Dat aantal is te mager om de voorziening zeven dagen per week open te houden, zo meldden vertegenwoordigers van woonstichting Sint-Joseph, Zorggroep Elde en de gemeente Boxtel vanochtend. Voor zeventien ouderen die volledig afhankelijk zijn van de maaltijdvoorziening is een tussenoplossing bedacht; zij krijgen dagelijks in Elisabethsdael een warme maaltijd die wordt bereid in het Wereldhuis.

Zeer kwalijk. Zo omschrijft directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph de gang van zaken. ,,Ik vind dat we mensen hiermee in de kou laten staan." Hij doelt op de 'sociale gebruikers' van het eetpunt in Elisabethsdael. Zij zijn in staat zelf een maaltijd te bereiden, maar maken met name vanwege sociale redenen gebruik van de voorziening. Voor hen is dat in Elisabethsdael voorlopig afgelopen, meldde Jan Kees Metz van Zorggroep Elde. Zij kunnen wel aanschuiven bij eetmomenten in het Wereldhuis en Simeonshof.

Momenteel wordt het eetpunt nog gerund door professionals van Zorggroep Elde, maar dat verandert per 1 juli. Elisabethsdael kwam vorig jaar in handen van Sint-Joseph. De woonstichting mag vanwege de woonwet geen invulling geven aan de maaltijdvoorziening. De gemeente Boxtel, Sint-Joseph en Elde gingen in overleg en kozen voor een opzet met een (betaalde) beheerder en vrijwilligers. Er werden echter niet voldoende vrijwilligers aangetrokken om vanaf 1 juli een 'doorstart' te maken. ,,De groep geïnteresseerde vrijwilligers is de laatste weken gestaag gegroeid, maar net te klein", aldus Metz. ,,Er is perspectief om na de zomer met deze constructie verder te gaan."

Dekker van Sint-Joseph is er ervan overtuigd dat in de toekomst veel meer ouderen gebruikmaken van het eetpunt in Elisabethsdael. ,,Het is daarom belangrijk dat zo'n voorziening in stand blijft." Hij had gehoopt dat de gemeente Boxtel met gelden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning voor een oplossing zou kunnen zorgen, maar volgens wethouder Eric van den Broek ligt dat 'niet zo simpel'. ,,Ook de gemeente heeft te maken met beperkte middelen." Van den Broek stelt dat de rijksoverheid sinds kort een speciale subsidiepot heeft voor lokale initiatieven als het eetpunt. ,,We dienen binnenkort een aanvraag in bij de overheid."

Op pagina 5: 'Activiteiten blijven mogelijk in Elisabethsdael'.