Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ORGANISATIE AL DRUK MET DE VOORBEREIDINGEN

Bokselse Kwis pakt uit tijdens lustrum

LINDA VAN DE WIEL

Na vier eerdere jaargangen vindt zaterdag 3 november het eerste lustrum van de Bokselse Kwis plaats. De inschrijving van de vijfde editie start zondag 1 juli. Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens zijn het brein achter de quiz die jaarlijks een slordige tweeduizend mensen op de been brengt. Hun geheim? Zich als een stel onbevangen zotten in het project storten en er vol voor gaan.

Ze zitten er ontspannen bij, de organisatie van de Bokselse Kwis. Er hangt ook een zweem van mystiek om hen heen. Bovendien hebben ze veel lol samen om alle vragen en opdrachten die zij de afgelopen al maanden bedacht hebben. ,,We beginnen altijd na carnaval met de voorbereidingen. Natuurlijk evalueren we eerst en dan gaan we over tot het benaderen van sponsors, samenwerkingspartners én natuurlijk het bedenken van heel veel vragen en opdrachten", vertelt Van Amelsvoort. Hierbij schuwt het trio niet elkaar van repliek te dienen. ,,We zijn aan elkaar gewaagd en indien nodig remmen we elkaar af. Ook wordt het vetorecht regelmatig toegepast", grinnikt Cleutjens.

EENVOUDIGER

De kracht van de organisatie ligt, naast de open houding jegens elkaar, in het uitzetten van een goede structuur. Maltha: ,,Er komt veel kijken bij het maken van de Bokselse Kwis. We merken wel dat het steeds eenvoudiger is om aan sponsors te komen. Het eerste jaar moesten we er zelf naar op zoek en nu bieden bedrijven en ondernemers zichzelf aan." Van Amelsvoort vult aan: ,,Dit is een goede ontwikkeling. Hoe meer sponsors, hoe meer geld er beschikbaar is voor goede doelen."

LOKAAL

De doelen waarover medeorganisator Van Amelsvoort spreekt, dienen lokaal te zijn. Een team dat ooit een prijs won voor de Wensambulance, heeft dan ook de wens van een Boxtelaar in vervulling laten gaan. Cleutjens: ,,Wanneer deelnemers geen lokaal doel aanwijzen of als zij geen voorkeur opgeven, gaat het eventueel door hen gewonnen prijzengeld dit jaar naar de Voorleesfiets. Bij dit project gaat een groep vrijwilligers op pad om bij taalarme gezinnen voor te lezen."

KICK

Lol hebben de drie organisatoren tijdens de vele uren voorbereiding én tijdens de avond van de quiz. ,,Het geeft een enorme kick als er 's middags bij En Garde! al mensen in de rij staan om als eerste het quizboek op te halen", lacht Cleutjens die samen met Maltha en Van Amelsvoort hoopt op honderd deelnemende teams. ,,Ook merk ik dat mensen me soms in de gaten houden als ik ergens een foto van maak. Alsof alles wat ik doe met de quiz te maken heb. Al moet ik bekennen dat ik anders door Boxtel fiets dan voor mijn betrokkenheid bij de organisatie. Er komen op de vreemdste plekken en momenten vragen bij me boven."

Maltha vult aan: ,,Ik heb nooit géén zin in onze bijeenkomsten. Natuurlijk is het ook heel bijzonder dat zoveel mensen op de been zijn tijdens de quiz. Er ontstaat een saamhorigheid, een gevoel van verbondenheid omdat iedereen met hetzelfde bezig is. Dat maakt me trots."

Van Amelsvoort: ,,En ook nederig. Het is mooi dat we op deze manier een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren aan Boxtel. Voor een teambijdrage van 25 euro hebben ongeveer 2.000 mensen een leuke avond en wordt een aantal goede doelen financieel gesteund. En voor mij persoonlijk: quizzen houdt mijn 'bovenkamer' wakker."

HINT!

De drie organisatoren laten uiteraard weinig los over de inhoud van de lustrumeditie. ,,Wat we wel verklappen is dat de quiz nog meer een Boxtels tintje krijgt. Hoewel de vragen ook voor niet-Boxtelaren interessant blijven", zegt Maltha.

Van Amelsvoort vult aan: ,,De avond wordt voor een breder publiek toegankelijk. Hoe we dat gaan doen, verklappen we niet, maar ook voor de doelgroep 12 tot 18-jarigen gaat de quiz zeker interessant worden". Een ander tipje van de sluier wil het drietal ook nog wel geven. We geven de lezers een hint", aldus Van Amelsvoort. ,,Er zit een koffietijdmomentje in de Bokselse Kwis…."

Aanmelden kan vanaf zondag 1 juli via de website www.debokselsekwis.nl.

FOTO BOVEN: Een herkenbaar beeld tijdens eerdere edities van de Bokselse Kwis: teams die zich in een woning terugtrekken en de hersenen laten kraken...(Archieffoto: Albert Stolwijk).

Afbeelding