Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OOK BOUWPLANNEN VOOR TWEEDE DEEL KERKHEISEWEG IN LIEMPDE

Bijna zestig huizen op 'Zonneweide'

PÅL JANSEN

Bijna zestig woningen moeten er komen tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg. Van Earth and Eternity uit Valkenswaard was al bekend dat zij het oostelijke deel willen ontwikkelen. De combinatie Kerkweide, bestaande uit diverse Liempdse grondeigenaren, is van plan de rest te bebouwen.

De twee partijen trekken nu samen op: project Zonneweide, zoals het heet, moet uiteindelijk één geheel vormen. Eric Schampers van Earth and Eternity legt uit dat daarvoor afspraken gemaakt worden, onder meer over de uitstraling van de weg die in de plannen door het kleine wijkje loopt (en twee keer uitmondt op de Kerkheiseweg): ,,Zo stemmen we ook de materiaalkeuze van de huizen op elkaar af." Ook wordt er rekening gehouden met het 'Liempdse gevoel' van de omgeving, aldus de twee partijen.

Het complete plan bevat onder meer een tweelaags appartementenblok van tien huurhuizen én dertig koopwoningen voor de startersmarkt, waarvan zes huizen ook levensloopbestendig zijn. Die laatste groep zijn hoekwoningen die op de helft van ontwikkelaar Kerkweide komen. Ad Schellekens, die in Best een ontwerp- en bouwkundig bureau heeft, is door Kerkweide ingehuurd: ,,Bij de hoekwoningen zit meer grond en is er ruimte om uit te breiden."

AANSCHAFPRIJZEN

Over de aanschafprijzen van de huizen echter wilden beide partijen nog geen uitspraken doen. Gemiddeld liggen die rond de twee ton bij 'normale huizen', maar volgens Schampers zijn met name de kosten van het wonen belangrijk: ,,Wanneer je geen energiekosten hoeft te betalen, dan zijn de maandlasten natuurlijk een stuk lager." Bovendien kunnen hypotheekaanvragers voor zogeheten nulopdemeter-woningen 25.000 euro meer lenen. Daarnaast worden de woningen instapklaar opgeleverd: van badkamer tot keuken en zelfs aan de gordijnen wordt gedacht. Ook kan er rentekorting bedongen worden, vult Schampers aan. Dat kan bij diverse kredietverstrekkers met een groenfonds (te vinden op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-groenprojecten). Dit alles zal ook nodig zijn, want de starterswoningen 'zullen duurder zijn in aanschaf', aldus Schampers. ,,Maar wel met lagere woonlasten."

Gisteravond vond een besloten bijeenkomst plaats in dienstencentrum De Kloosterhof. De ontwikkelaars haalden input op bij omwonenden voor eventuele aanpassingen. Of er wel of niet gebouwd moet worden, daarover wordt niet meer gediscussieerd benadrukken de ontwikkelaars: provincie en gemeente hebben het gebied aangemerkt als een van de inbreidingslocaties in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).

Pagina 27: 'Hoe nu verder met plannen Kerkheiseweg?'