Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN JRL WINNEN PRIJS MET PROFIELWERKSTUK

Havodiploma met extra feestelijk tintje

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Is de integratie van vluchtelingen op de basisschool in Nederland geslaagd? Deze vraag stond centraal in het profielwerkstuk van eindexamenleerlingen Iris Deenen, Mijke Peeters en Isis Vroemen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Het leverde het drietal een 8,5 op én een tweede plek in de categorie 'havo' tijdens de jaarlijkse profielwerkstukkenwedstrijd van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO).

Vluchtelingenkinderen: het thema kwam per toeval op het pad van de drie meiden tijdens hun zoektocht naar een onderwerp voor hun profielwerkstuk. ,,Iris krijgt dansles van een jongen die uit Syrië is gevlucht. En omdat Mijke en ik in september naar de pabo gaan, hebben we de combinatie met kinderen gezocht", vertelt Isis.

Om informatie in te winnen, ging het drietal in gesprek met allerlei mensen, onder wie twee stagiaires van VluchtelingenWerk in 's-Hertogenbosch, een vrijwilliger die vluchtelingenkinderen begeleidt, enkele leerkrachten en twee zusjes die gevlucht zijn. ,,We hebben echt veel mensen gesproken en zelfs een bezoekje gebracht aan Juf Kiet in Hapert. Over haar klas is een bekende documentaire gemaakt", zegt Mijke. Isis voegt toe: ,,Volgens mij hadden we uiteindelijk meer dan veertig pagina's aan uitgeschreven interviews..."

Dat leverde interessante informatie op voor het profielwerkstuk van de havoleerlingen. ,,Onze belangrijkste conclusie is dat de integratie van vluchtelingenkinderen over het algemeen goed gaat, op het leerproces na. Zij kampen vaak met trauma's en hebben hierdoor moeite met focussen", legt Isis uit. ,,En vaak weten kinderen ook niet hoe ze zich moeten gedragen in een schoolklas."

Het trio onderzocht ook de verschillen tussen klassen met enkel vluchtelingenkinderen en schoolgroepen die bestaan uit een mix van Nederlandse en buitenlandse leerlingen. ,,Vluchtelingen in een gemixte klas pakten de taal sneller op, omdat ze Nederlands moéten spreken. Dat brengt echter ook nadelen met zich mee. Zo vinden ze het lastig zich uit te drukken, omdat ze bang zijn fouten te maken", aldus Isis en Mijke. ,,In een klas met enkel vluchtelingen zoeken de mensen die dezelfde taal spreken elkaar op en wordt in hun moedertaal gecommuniceerd. Maar het voordeel aan zo'n klas is dat alle kinderen Nederlands leren en op nagenoeg hetzelfde niveau starten."

NIET ZO SIMPEL

Iris, Isis en Mijke hebben veel geleerd van hun profielwerkstuk. ,,Ik dacht te makkelijk over integratie", zegt Mijke, terwijl Isis instemmend knikt. ,,We dachten: 'mensen komen naar Nederland en alles zal wel soepel verlopen'. Maar zo simpel is het niet, ze kampen vaak met psychische problemen." Of ze naast hun conclusie ook nog aanbevelingen op papier hebben gezet? ,,Dat vroeg onze leraar ook", lacht Isis. ,,Psychische hulp is belangrijk, maar behoort niet tot de taak van de school', zegt Mijke. ,,Toch zou dat aspect wel onderdeel uit moeten maken van de integratie."

Het JRL selecteert jaarlijks enkele werkstukken voor de wedstrijd van OMO. ,,We hadden niet verwacht uitgekozen te worden, maar vonden het een hele eer", aldus Mijke. ,,Een andere productie van JRL-leerlingen dat geselecteerd was, ging over stereotyperingen bij kinderen. Ook heel interessant", vond Isis. Vrijdag vond de prijsuitreiking plaats en werd bekend dat het werkstuk over vluchtelingenkinderen goed was voor een tweede plek en bijbehorende geldprijs van 600 euro. ,,Wij zaten in Portugal, maar Iris was erbij", vertellen Mijke en Isis. ,,Wat we met het geld gaan doen? We gaan deze zomer naar Parijs!"

Na de zomer starten Mijke en Isis met de Internationale Pabo in Meppel, terwijl Iris is aangenomen op de dansacademie in Tilburg. Isis en Mijke: ,,Dat we met ons profielwerkstuk op de tweede plaats zijn geëindigd bij de OMO-wedstrijd, geeft een extra feestelijk tintje aan ons diploma."

FOTO BOVEN (GROOT): Isis Vroemen (links) en Mijke Peeters (rechts) kozen er samen met Iris Deenen voor onderzoek te doen naar vluchtelingenkinderen in Nederland. (Foto: Peter de Koning).

Iris, Isis en Mijke tijdens de presentatie van hun profielwerkstuk op het Jacob-Roelandslyceum.