Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WEL VRAAG NAAR MEER BROODBELEG, KIP EN TOILETARTIKELEN

Cliënten waarderen Voedselbank: 8,7

JOLEEN VAN ROOIJ

De Voedselbank in Boxtel voorziet wekelijks ruim 120 huishoudens van een voedselpakket. Cliënten zijn afhankelijk van het aanbod en op haar beurt kan de Voedselbank alleen de producten verstrekken die door verschillende winkels en bedrijven ter beschikking worden gesteld. Om de wensen en opmerkingen van cliënten in het oog te houden, is onlangs door bureau Meteq uit Boxtel een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Dat leverde een gemiddeld cijfer van 8,7 op. Bovendien gaven de cliënten talloze complimenten aan de vrijwilligers.

,,We zijn heel blij met de resultaten van dit onderzoek. De scores zijn een groot compliment aan al onze vrijwilligers", geeft secretaris Jan Balk aan. Ook voorzitter Arjen Witteveen is tevreden over de uitslag van het onderzoek. ,,De vrijwilligers zijn dagelijks van vroeg tot laat in touw om te zorgen dat onze cliënten hun voedselpakketten kunnen komen ophalen. Zij verdienen dan ook alle lof en nu weten we dat hun inzet ook door de cliënten gewaardeerd wordt. Daar waar mogelijk zullen we de verbeterpunten natuurlijk oppakken", licht Witteveen toe.

VERSE GROENTEN

Naast alle complimenten kwam uit het onderzoek ook naar voren dat de houdbaarheidsdatum kennelijk nog wat toelichting behoeft en dat er vraag is naar meer broodbeleg, kip en toiletartikelen. ,,De landelijke norm is dat we 20 tot 25 producten per week leveren. Dat halen wij ruimschoots. Nu Voedseltuin Boxtel op volle toeren draait, zijn we ook verzekerd van voldoende verse groenten", aldus Witteveen.

Ook bestaat er bij sommige mensen onduidelijkheid over het bestellen van een pakket. ,,Wie die week geen pakket wenst te ontvangen, dient dit 24 uur van te voren door te geven zodat wij daar rekening mee kunnen houden. Deze producten kunnen we dan namelijk verdelen onder andere cliënten. Het is ook mogelijk dat iemand anders het pakket komt ophalen. Helaas houdt een aantal mensen zich hier niet aan. Wie zich niet afmeldt, ontvangt de week erop geen pakket", geeft Balk resoluut aan. ,,Het verstrekken van een voedselpakket is geen plicht, het ontvangen ervan is ook geen recht. In feite is het een gunst die graag verleend wordt, maar daar mag ook wel iets tegenover staan", vindt Witteveen.

Het bestuur ziet ook mooie ontwikkelingen. ,,Binnenkort gaat een aantal cliënten tuinieren in de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde. Zo verleent de cliënt ook weer een gunst, komt hierdoor in contact met anderen en doet werkervaring op. Bovendien is het ook nog eens gezond om buiten in de natuur bezig te zijn", vertelt Balk enthousiast.

ALERT EN ACTIEF

Onlangs behaalde de Boxtelse Voedselbank een score van 99 procent tijdens de inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ,,Ook die laatste procent halen we binnenkort binnen. Dit nemen we uiteraard serieus. We gaan niet achterover leunen nu we deze mooie resultaten geboekt hebben. We blijven alert en actief ", sluit Witteveen af. Dit geldt zeker ook voor de vrijwilligers, want terwijl in de vergaderruimte dit gesprek plaatsvindt, zijn diverse vrijwilligers elders druk in de weer voor de voedselpakketten van vrijdag.

Boxtel

Voorlezen in zomer

Bibliotheek 's-Hertogenbosch organiseert op verschillende locaties in de zomer een voorleesactiviteit voor peuters en kleuters. Op dinsdag 14 augustus is gekozen voor de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Van 14.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom om te komen luisteren. Bij mooi weer wordt de activiteit op het terras gehouden, bij slecht weer wordt gebruik gemaakt van de kinderhoek. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

FOTO BOVEN: De Voedselbank betrok eind vorig jaar het nieuwe pand aan de Achterberghstraat. Onlangs hield bureau Meteq een tevredenheidsonderzoek onder cliënten. Dat leverde positieve resultaten op en volop lof voor vrijwilligers. (Archieffoto: Peter de Koning).


'Activiteiten
blijven mogelijk in
Elisabethsdael'

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De gemeente Boxtel, woonstichting Sint-Joseph en Zorggroep Elde hebben goede hoop dat het eetpunt in Elisabethsdael na de zomer weer voor alle ouderen toegankelijk is. Het aantal eetmomenten daalt wel: van twee naar één keer per dag.

Directeur Jan Kees Metz van Elde gaat binnenkort in gesprek met de mensen die belangstelling toonden in de functie van vrijwilliger voor het eetpunt. ,,Uiteindelijk zullen er dagelijks vier vrijwilligers aanwezig moeten zijn. We hebben nu achttien belangstellenden en hopen dat dit aantal nog groeit", aldus Metz. Via de WSD wordt een beheerder aangetrokken. Sint-Joseph, de gemeente en Zorggroep Elde trekken hiervoor de portemonnee, maar hopen dat de overheid uiteindelijk subsidie ter beschikking stelt. Van dat geld zouden een beheerder en mogelijk enkele professionals betaald kunnen worden. Belangstellende vrijwilligers kunnen zich melden bij het Vrijwilligerssteunpunt van via e-mail vwsboxtel@contourdetwern.nl of tel. (0411) 65 58 99

De overgang van Elisabethsdael naar Sint-Joseph heeft ook gevolgen voor het activiteitenprogramma. Voorheen werden die door professionals van Zorggroep Elde georganiseerd. ,,De zaal blijft echter beschikbaar voor activiteiten", laat Dekker weten. ,,Als mensen willen kaarten of koersballen, dan zorgen we dat de materialen er zijn. Mensen moeten de activiteiten echter zelf organiseren."


Meditatieve wandeling

Bij kasteel Stapelen in Boxtel wordt zaterdag 30 juni een meditatieve wandeling gehouden. Deelnemers dienen een tekst mee te nemen die veel voor hen betekent. Zij kunnen de tekst eventueel delen met anderen. De wandeling duurt van 14.00 tot 15.30 uur. Verzamelen op de binnenplaats van het kasteel. Bel voor meer informatie naar (073) 5 51 20 33.

Vrijwilliger Evert van Houtum van de Voedselbank in actie. In het tevredenheidsonderzoek onder cliënten van de organisatie was er volop lof voor de vrijwilligers. (Foto: Joleen van Rooij).