Afbeelding
Foto: Pål Jansen

Werkzaamheden Boxtelseweg volgende week afgerond

Brabant Water vervroegt leidingwerk

PÅL JANSEN

Brabant Water heeft de werkzaamheden omtrent de verouderde leidingen onder de Boxtelseweg in Liempde, die in 2019 vervangen zouden worden, naar voren gehaald. Daarom ligt de stoep aan de straat momenteel open.

Het drinkwaterbedrijf heeft een vervangingsprogramma. Volgens de planning waren de leidingen onder de Boxtelseweg pas in 2019 aan de beurt om aangepakt te worden. Maar de organisatie kreeg op 18 en 23 mei diverse meldingen van storingen binnen. Die dagen kwam bij enkele tientallen huishoudens voor een korte periode geen water uit de kranen. Brabant Water besloot toen om de planning aan te passen en de klus naar voren te halen. Volgens een woordvoerder van de waterleidingbeheerder zijn de werkzaamheden aan de straat in Liempde volgende week afgerond.

FOTO BOVEN: De werkzaamheden aan de Boxtelseweg zijn naar verwachting volgende week afgerond. Brabant Water vervangt daar de leidingen. (Foto: Pål Jansen).


WANDELING OVER DE KAMPINA OP VRIJDAG 6 JULI

Op zoek naar reeën in avondschemer

Wie ooit oog in oog hoopt te staan met een ree, kan vrijdag 6 juli deelnemen aan een wandeling met Natuurmonumenten over de Kampina.

Reeën zijn schuw en zoeken het liefst in de schemering en ochtendgloren naar voedsel, want dan is het nog rustig in hun leefgebied. De dieren zijn vaak te zien bij bosranden en wie heel voorzichtig en stil is, heeft kans dat ze blijven staan. En zelfs als de reeën zich niet vertonen, zijn er sporen die hun aanwezigheid verklappen. Deze avondwandeling is gericht op volwassenen en vertrekt vrijdag 6 juli om 20.30 uur vanaf de parkeerplaats aan de Fransebaan in Oisterwijk. Leden van Natuurmonumenten betalen vijf euro; niet-leden drie euro meer. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda. (Foto: Ben Walet/Natuurmonumenten).


LANCERING NATIONAL PARK EN STARTSEIN LANDSCHAPSTRIËNNALE

Landschap door ogen van Van Gogh

Midden in het Dommeldal, aan de voet van het Groot Duijfhuis in Liempde én in het hart van Het Groene Woud werd vorige week het in oprichting zijnde en naar de beroemde Brabantse schilder Vincent van Gogh vernoemde National Park symbolisch gelanceerd. Tegelijkertijd werd het officiële startsein gegeven voor de organisatie van de Landschapstriënnale 2020, die plaatsvindt op het moment dat nationaal landschap Het Groene Woud haar vierde lustrum viert.

Van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En daar waar hij die inspiratie vond, ligt het Van Gogh National Park. De landschappelijke parels uit zijn tijd zijn in dit hart van Brabant nog steeds aanwezig, zoals bossen, heide, zandverstuivingen, dorpen, pleinen en steegjes.

Van Gogh National Park omvat diverse natuurgebieden en landschappen die in elkaar overlopen; van de Oostelijke Langstraat en de Loonse en Drunense Duinen tot Het Groene Woud, met onder meer de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en De Mortelen. Al deze gebieden trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. ,,Vincent van Gogh kan een gids zijn voor het netwerk van groene parels in en om Brabant en deze verder verbinden", zei gebiedsspecialist Peter van Rooy tijdens de lancering in Liempde. Commissaris van de koning Wim van de Donk stelde dat 'er ruimte gegeven en genomen moet worden om over het landschap na te denken'. ,,Het landschap is geen museum. Je moet het conserveren maar tegelijkertijd ook ontwikkelen: cultuur, landschap en economie verbinden. Stad en land zijn op elkaar aangewezen."

ECONOMIE

Om de waarde van het gebied te onderstrepen werd de korte film 'Het landschap als vestigingsvoorwaarde' vertoond, waarin landschapsarchitect en professor Adriaan Geuze van Wageningen University spreekt over 'de verpletterende schoonheid van het Dommeldal'. Hij benadrukt het belang van een overlap tussen Brainport Eindhoven als innovatieve topregio met Van Gogh Nationaal Park. ,,De hightech industrie koppelen aan natuur en ecologie, dat is interessant voor Brabant.

Tijdens de bijeenkomst van vorige week bij het Groot Duijfhuis werd tegelijkertijd het startsein gegeven voor de Landschapstriënnale, een driejaarlijks evenement, gericht op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse landschap. Telkens vindt de triënnale plaats in een andere streek die een flinke verandering aan het doormaken is. De opzet verschilt per editie, maar omvat altijd een groot aantal uiteenlopende activiteiten: van conferenties en ontwerpwedstrijden tot excursies, voorstellingen en landschapskunst voor verschillende doelgroepen. Het Groene Woud vormt in het najaar van 2020 een maand lang het decor van de Landschapstriënnale. Op de website www.landschapstriennale.com is meer informatie te vinden.

FOTO ONDER: Het Groot Duijfhuis in Liempde vormde vorige week het decor voor een tweeledige bijeenkomst: de lancering van Van Gogh National Park én het startsein van de Landschapstriënnale 2020. (Foto: Het Groene Woud).


Nieuwkomersdag

De nieuwkomersdag in Liempde staat morgen, vrijdag 29 juni op de rol. Dan worden alle nieuwe inwoners van het dorp verwelkomd. De organisatie is in handen van Dorpsberaad Liempde. Om 20.00 uur begint de activiteit rond de vuurkorf op het Raadhuisplein voor café Het Wapen van Liempde. Volgens de traditie wordt dan het vuur aangestoken.


Afbeelding
Afbeelding