Afbeelding
Foto: Pål Jansen

ONTWIKKELAARS ZETTEN VOLGENDE STAP

Hoe nu verder met de plannen Kerkheiseweg?

Vervolg voorpagina

Omwonenden van het gebied Kerkheiseweg-Boxtelseweg werden gisteravond tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd door de projectontwikkelaars Kerkweide uit Liempde en Earth and Eternity uit Valkenswaard. Tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg zijn vergevorderde plannen voor de bouw van zo'n zestig woningen. Daarmee wordt het gebied het eerste gasloze wijkje van Liempde. Over anderhalf jaar willen de ontwikkelaars de schop in de grond hebben: hoe nu verder?

In de plannen zijn nu 56 woningen voorzien. Dertig daarvan zijn bestemd voor de startersmarkt waaronder zes hoekwoningen die omgebouwd kunnen worden tot seniorenwoningen. Bovendien staan er nog tien levensloopbestendige huizen (twee-onder-één-kap) op het westelijk deel en nog eens zes grotere huizen (ook twee-onder-één-kap) in het oostelijk deel. Ook is er nog een aantal particuliere huurwoningen, vertelt bouwkundige Ad Schellekens, ingehuurd door ontwikkelaar Kerkweide: ,,Tegen het bedrijventerreintje aan de Bergstraat staat een tweelaags appartementenblok gepland met tien woningen."

UNIEK PROCES

Over de plannen werden de inwoners tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd. ,,We houden de informatieavond om input op te halen van de inwoners", vertelt Eric Schampers van Earth and Eternity. De reacties uit de buurt werden opgehaald om eventuele verbeterpunten in het huidige plan op te nemen. ,,Een van de bewoners wil bijvoorbeeld niet dat een lantaarnpaal de hele nacht zijn huis in schijnt. Ook zijn er discussies over de weg die door het wijkje loopt: of die één- of tweerichtingsverkeer moet worden", aldus Schampers. ,,We maken notities aan de hand van de bezwaren om daar rekening mee te kunnen houden."

Met de verbeterpunten van omwonenden gaan de ontwikkelaars terug naar de gemeente Boxtel, waarvan ook een vertegenwoordiger aanwezig was op de informatieavond. De projectontwikkelaars laten zien wat zij vervolgens doen met de bezwaren in het plan, dus er kan nog een en ander veranderen. Volgens de bouwers is er sprake van een 'uniek proces', omdat de omwonenden in zo'n vroeg stadium zijn betrokken bij de plannen.

PRINCIPEVERZOEK

Over vergunningen en dergelijke wordt nog niets bepaald: het college van B. en W. krijgt een zogeheten 'principeverzoek' waarna het bestuur aangeeft wel of niet mee te willen werken aan het plan. En dan pas gaan de partijen de officiële procedure van vergunningen en dergelijke in. ,,Voor planontwikkeling rekenen we ongeveer een jaar. Maar in de praktijk denk ik dat we over anderhalf jaar aan het bouwen zijn", schat Schampers in.

Echter, discussies over wel of niet bouwen op het terrein, gaan de ontwikkelaars niet voeren. Jeroen Peeters van Lijn Ontwikkeling uit Boxtel, tevens projectleider namens Earth and Eternity, vult aan: ,,De wethouder heeft eerder al tegen omwonenden gezegd: ga met elkaar aan tafel zitten en werk het uit. Maar het is een feit dat hier gebouwd gaat worden."

Het gebied is namelijk aangemerkt als een van de inbreidingslocaties in Liempde: als er binnen het dorp gebouwd gaat worden, dan is Kerkheiseweg-Boxtelseweg een van de plekken. Het beleid van de provincie Noord-Brabant op het gebied van woningbouw is de volgorde 'transformatie-inbreiding-uitbreiding'. Oftewel: eerst leegstaande panden vullen, dan zoeken naar ruimte binnen het dorp en dan kijken of het nodig is om aan de rand van het dorp te bouwen.

FOTO ONDER: Eric Schampers van Earth and Eternity en bouwkundige Ad Schellekens die ingehuurd is door de combinatie Kerkweide (bestaande uit Liempdse grondeigenaren) buigen zich over de bouwplannen van inbreidingsgebied Kerkheiseweg-Boxtelseweg. De twee ontwikkelaars werken samen aan het plan en gebruiken de input van omwonenden voor verbeterpunten. Gisteravond was daarvoor een informatie-avond in dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde. (Foto: Pål Jansen).


HAZENKAMP EN ROYALS TE STERK

Honkballers Ducks lijden twee nederlagen op rij

De mannenploeg van de Boxtelse honk- en softbalvereniging Ducks stond in vijf dagen tijd tweemaal op het veld. In het eerste duel verloor het team met 16-6 van Hazenkamp. De Boxtelaren konden zich zondag niet revancheren tegen Royals uit Boxmeer. Tegen die ploeg werd slechts een puntje gescoord: 9-1.

Ducks kon in de eerste slagbeurt tegen Hazenkamp geen potten breken, maar daar liet startend werper Jeroen van Nes zich niet door beïnvloeden. Hij weerde zich kranig tegen de sterke slagploeg van de Nijmegenaren, maar incasseerde desalniettemin enkele puntjes. Ducks liet dit niet zomaar gebeuren, zorgde voor tegengas en kwam zelfs erg dichtbij.

Aflossend werper Yannick Brechenmacher overtuigde echter niet en liet Hazenkamp de voorsprong uitbreiden. Max Denteneer nam het van hem over en gooide een prima wedstrijd, maar dat mocht niet baten. Ducks trok aan het kortste eind door met 16-6 te verliezen na acht innings.

GEEN WEERSTAND

Zondag stond opnieuw een uitwedstrijd op de planning voor de Boxtelaren. De werper van Royals liet al snel merken waarom hij op de heuvel stond. Op een honkslag van Jan van der Wielen na had Ducks geen antwoord op het spel van de tegenstander in de beginfase. Royals scoorde daarentegen het eerste punt van de wedstrijd in de derde inning.

Ducks bood geen weerstand bieden en in de vierde en vijfde inning werden liefst zeven punten geïncasseerd op vijf honkslagen en vier fouten. De Boxtelse ploeg kwam pas in de zevende inning tot scoren: Van Nes sloeg een driehonkslag en werd binnengeslagen door Van der Wielen. Dit bleef het enige punt voor de Boxtelaren. De beste slagman aan de zijde van Ducks was Jan van der Wielen (3 uit 4, 0.750 AVG, 1 RBI).

Uitslag woensdag 20 juni

Hb sen.: Blue Lions - Ducks 2        7-8

Uitslagen zaterdag 23 juni

Hb jun.: All In - Ducks        16-18

Sb asp.: Twins - Ducks        6-10

Sb asp.: Ducks - Twins        10-0

Uitslag maandag 25 juni

Hb pup.: Cardinals - Ducks        12-5

Programma zaterdag 30 juni

Sb jun.: Ducks - Twins        10.00

Sb jun.: Twins - Ducks        12.00

Hb jun.: Ducks - All In        12.30

Sb asp.: Gryphons - Ducks        14.00

Hb pup.: Ducks - PSV        15.00

Programma zondag 1 juli

Hb sen.: Royals - Ducks 2        10.30

Sb sen.: Jeka - Ducks        10.30