Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONDERNEMERS KRIJGEN NOG GEEN 'PLEINGEVOEL'

'Marktplan heeft aanpassingen nodig'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN EN RENS VAN DEN ELSEN

De Markt in Boxtel gaat na de zomervakantie op de schop. Boxtel wil een pleingevoel creëren. Maar dat gevoel is er nog niet bij de betrokken ondernemers na het inzien van de tekeningen. Vooral de plaatsing van fietsenstallingen en lantaarnpalen houdt te wensen over, zeggen zij. Tijdens de informatiebijeenkomst half juni zijn er nog opmerkingen doorgegeven, maar tot op heden hebben de ondernemers nog geen antwoord ontvangen. Ze zijn bang dat er in de vakantie geen tijd meer voor is. In een brief uiten zij hun ongenoegen. Kan de gemeente terug naar de tekentafel?

Vooral de nieuwe ondernemers van onder meer lunchroom Deegeluk, Daniel's Gym en pizzeria Bella Italia voelen zich benadeeld door de herinrichting van de Markt. Volgens de huidige tekeningen staan er op hun terrassen nu locaties ingetekend waar bezoekers hun fiets kwijt kunnen. ,,Dat zou betekenen dat we de helft van onze tafels weg moeten halen; een nekslag voor ons", uit Michel den Ouden van Deegeluk zijn zorgen. Hij en zijn compagnon Lotte van den Anker snappen wel waarom het plan voor de verbouwing van de Markt zo is uitgewerkt. ,,Het is gebaseerd op de situatie van zo'n drie jaar geleden. Toen stonden er veel panden leeg. Het lijkt wel of er niet is nagedacht over welke ondernemingen zich er in de toekomst kunnen vestigen."

LANTAARNPAAL

Ook aan de overkant van het plein roeren de ondernemers zich. De uitbaters van café Dok 12, Carin en Sjef van Asveldt schrokken van de tekeningen die onlangs werden gepresenteerd. ,,Daarin stond ineens een lantaarnpaal recht voor ons pand, terwijl nog niet zo lang geleden bomen zijn verplaatst om meer ruimte te creëren voor ons terras", aldus Carin. ,,Ook zijn er ineens meer parkeerplekken tegenover onze zaak gepland, die op eerdere tekeningen elders stonden. Dat lijkt ons geen mooi uitzicht voor onze gasten." Net als de gemeente willen de uitbaters van Dok 12 een 'pleingevoel'. ,,Daar hebben wij recht op, net als alle andere ondernemers aan de Markt. Maar door de geplande


auto's voor onze deur is er amper zicht op het plein", legt Carin uit. Ze hoopt dat de parkeervakken verplaatst worden naar de ruimte voor het gemeentehuis. ,,Dan heeft iedere ondernemer een pleingevoel. Ik ben benieuwd of we gehoor vinden."

BRIEF

Den Ouden stelde samen met Daniel's Gym en Bella Italia een brief op aan het college van B&W. Zij geven daarin dat ze zich zorgen maken over de uitwerking van de plannen en vragen om medewerking. Ook geven ze in de brief voorbeelden van terrassen en pleinen uit omliggende plaatsen zoals Oisterwijk en 's-Hertogenbosch. Daarnaast geven uitbaters Van Asveldt aan dat ze dinsdag 3 juli naar de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie gaan, om daar hun zegje te doen.

OP EEN KIER

Na de Boxtelse kermis, eind augustus, starten de werkzaamheden aan de Markt. Het Bredase bedrijf Rasenberg Infra voert het plan uit. Een woordvoerder geeft aan niks te gaan veranderen, tenzij de gemeente een ander inzicht krijgt. Die zet op haar beurt de deur voor de ondernemers op een kier. ,,Kom met een alternatief, daar valt altijd over te praten", zegt gemeentelijk projectleider Rob Werson.

Den Ouden geeft daarop aan dat de ondernemers de klachten al eerder kenbaar hebben gemaakt, maar dat hier tot op heden niks mee is gedaan. ,,Werson zat vijf weken geleden nog bij ons binnen om alles duidelijk te maken. Hij gaf ons het idee dat er nog wel aanpassingen mogelijk zijn. Maar na de uitleg die wethouder Eric van den Broek tijdens de bijeenkomst in juni, zijn we daar niet meer zo zeker van."

MOGELIJKHEDEN

De wethouder geeft in zijn reactie aan dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend. ,,Tijdens de informatiebijeenkomst hebben we veel positieve reacties ontvangen, maar kregen we ook enkele kritiekpunten van ondernemers. Die hebben we meegenomen en we gaan nu kijken wat er mogelijk is. Veel elementen in het plan zijn in een eerder stadium al besproken met de betrokken partijen. Daarnaast moeten we als gemeente met meer zaken rekening houden dan alleen de ondernemers." Praten wil de wethouder echter wel, al geeft hij aan dat de bewegingsruimte op de Markt beperkt is. ,,We kunnen het natuurlijk nooit iedereen naar de zin maken, maar laten we samen kijken naar wat mogelijk is. Een tussenoplossing lijkt me wel te vinden. Misschien is het mogelijk om terrassen op het plein zelf te plaatsen", geeft de wethouder als voorbeeld.

Wat betreft de kritiek op de fietsparkeerplekken geeft Van den Broek aan de zorgen te begrijpen. Hij plaatst daarbij echter wel een kanttekening: ,,In het voortraject hebben we de betreffende partijen een tijdelijke terrasvergunning gegeven. Zij wisten dus al langer dat dit gedeelte in het plan mogelijk nog aangepast kon worden. Laat ik daarbij ook duidelijk maken dat er geen fysieke fietsenstallingen komen, maar parkeervákken voor tweewielers. Er is dus geen object dat 'in de weg staat' voor het pand." Van den Broek geeft verder aan dat ook wordt gekeken naar parkeermogelijkheden in de rest van het centrum. ,,Bijvoorbeeld als we rommelige situaties zoals bij de Hema oplossen."

De wethouder geeft aan dat er momenteel serieus gekeken wordt naar alle opmerkingen over de Markt. ,,Dat kost even tijd, maar natuurlijk komt er een antwoord." Van den Broek hoopt de brief van de Marktondernemers snel te ontvangen, zodat hij ermee aan de slag kan.

GROTE FOTO BOVEN: De huidige situatie bij lunchroom Deegeluk en Daniel's Gym. De terrassen staan nu tot aan de straat. De voorste rij zou in de nieuwe situatie wegvallen. (Foto: Peter de Koning).

KLEINE FOTO: De Markt zoals deze er na de herindeling uit moet zien. Rechts staan de twee genoemde horecazaken nog niet, maar de fietsenstallingen wel. Deze worden echter vervangen door een markering op de grond en geen fysiek object. (Afbeelding: gemeente Boxtel).

Boxtel

Training MS-patiënten

Na de zomer start het Nationaal MS Fonds met het Cognitief Trainings Programma (CTP). Tijdens de bijeenkomsten leren mensen met de ziekte Multiple Sclerose over het optreden van cognitieve klachten ook vaardigheden waardoor ze meer grip kunnen krijgen op specifieke problemen. Het CTP bestaat uit acht groepsbijeenkomsten van negentig minuten op woensdagavonden in jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat in Boxtel. Telkens staat één thema centraal. Vanaf 22 augustus starten de bijeenkomsten. Aanmelden gaat via www.nationaalmsfonds.nl.

Afbeelding