Grafische markt staat onder druk

Mogelijke doorstart drukkerij Hazenberg

CARRY DIRKX

De Boxtelse drukkerij Hazenberg is vorige week failliet verklaard, maar krijgt wellicht een doorstart. Het bedrijf telt 28 medewerkers. ,,Er hebben zich meerdere kandidaten gemeld die interesse hebben in een doorstart van het bedrijf", zegt curator Dagmar Dielisse van advocatenbureau Boskamp & Willems in Eindhoven. Ze verwacht eind volgende week duidelijkheid te kunnen geven of dat daadwerkelijk gebeurt.

De Boxtelse drukkerij Hazenberg bestaat al ruim vijfig jaar. Het bedrijf is opgericht in 1964 en sinds 1973 gevestigd aan de Ladonkseweg op bedrijventerrein Ladonk. De laatste jaren vonden er meerdere reorganisaties plaats binnen het bedrijf. ,,In de hoogtijdagen kende het bedrijf 68 medewerkers; nu nog 28", zegt curator Dielisse. ,,De grafische markt is een moeilijke", verklaart ze het faillissement. ,,De vraag naar drukwerk neemt af, door toenemende digitalisering, en de marges zijn minimaal." Dat gold ook voor Hazenberg. Doorgevoerde kostenbesparingen waren niet voldoende om het bedrijf te redden. De voorgenomen fusie met het Venlose bedrijf Rekafa zorgde voor extra problemen. ,,Rekafa was al in het pand van Hazenberg getrokken, vooruitlopend op de fusie, maar ging in februari failliet. Met allebei de bedrijven ging het al langer slecht, maar de teloorgang van Rekafa was wellicht de nekslag. Hierdoor moest Hazenberg weer naar nieuwe mogelijkheden zoeken om het bedrijf vlot te trekken", aldus Dielisse.

Interesse

Er zijn volop mogelijkheden voor een doorstart van drukkerij Hazenberg, volgens de curator. ,,Er hebben zich voldoende kandidaten gemeld met interesse in het bedrijf. Die krijgen nu informatie en rondleidingen." Toch is een doorstart geen zekerheid. ,,Als mensen de drukkerij voor een appel en een ei willen kopen, kan een veiling financieel gunstiger zijn", zegt Dielisse. ,,Maar voor het behoud van de werkgelegenheid is een doorstart natuurlijk het mooiste."