Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PILOT CULTURE EXCHANGE VAN START BIJ BOXTELSE CROONPASSAGE

Lotte en Ranil willen culturen gezamenlijk laten dansen

PÅL JANSEN

,,Oké jongens, 1-2-3: de fiets. Go!", roept Lotte tegen de groep in de dansstudio. Plots beelden de dansers een zadel, stuur, trappers en de wielen uit, met daar bovenop de bestuurder die bij wijze van spreken gaat fietsen. Tijdens een van hun laatste oefensessies moeten de mix van dansstijlen (van hiphop tot klassiek), de acrobatische hoogstandjes en diverse groepspassen één geheel vormen voor het optreden komende donderdag. De groep bestaat uit een mix van onervaren en ervaren dansers. Voor een deel is het zelfs de eerste keer dat ze gaan optreden of in aanraking komen met de diverse dansstijlen. ,,Het achterliggende doel van Culture Exchange is om jongeren met verschillende sociale en culturele achtergronden samen te brengen", vertelt Lotte. Ranil vult aan: ,,Juist van andere culturen kun je dingen leren. Van origine kom ik uit Sri Lanka en daar ben ik een poos geleden naartoe geweest. Dat heeft mij veel positieve invloeden gegeven op mijn leven, net als de Nederlandse cultuur overigens."

De jongeren die donderdag meedoen, hebben de afgelopen tien weken regelmatig met elkaar geoefend. Het gaat er in eerste instantie gewoon om dat de jongeren lekker gaan dansen en een optreden in elkaar zetten. Veel ervaring is niet nodig. Brian: ,,In het verleden heb ik wel eens zumbalessen gevolgd, maar het is voor mij echt de eerste keer dat ik dit soort dansstijlen doe." Maar oefening baart kunst, zegt Kimberley: ,,Ik wil laten zien dat je in een korte tijd veel kunt leren."

Met de gedachte om het beste van ver-


Nieuwe acties bij slachterij Vion

The Save Movement voerde op 4 juni nog actie voor een veganistische samenleving bij varkensslachterij Vion op bedrijventerrein Ladonk. Afgelopen week kondigde de groep opnieuw een (vreedzaam) protest aan op maandag 6 augustus.

Volgens Maria du Toit van de actiegroep is er afgesproken met Vion dat de deelnemers tussen 08.00 en 11.00 uur het terrein mogen betreden. ,,Het kan zijn dat het die dag warm wordt, dus we zijn vroeger aanwezig dan tijdens andere acties."

De groep zal, net als vorige keer, water aan de varkens geven en foto's van hen maken voordat ze geslacht worden. The Save Movement ziet dieren als individuen en zet zich in voor een plantaardige toekomst.

De varkensslachterij geeft aan al een ruimte gereserveerd te hebben die dag. ,,Zodat ze niet op de openbare weg hoeven te staan", aldus een woordvoerder, die laat weten dat het initiatief van The Save Movement voor het bedrijf verder geen issue is. ,,Dat is ieders goed recht", aldus de woordvoerder.

schillende werelden samen te brengen, gingen Lotte en Ranil op zoek naar deelnemers. ,,We zijn nu met een kleine groep begonnen", vertelt Lotte, ,,maar het is nog een pilot. Na deze eerste editie hopen we dat meer mensen aanschuiven." Overigens hoopt Lotte dat er niet alleen meer jongeren op gebied van dans aanschuiven bij Culture Exchange. ,,We willen er meerdere disciplines betrekken. Denk bijvoorbeeld aan beeldende kunst. Dat is uiteindelijk het doel van dit project", legt ze uit.

OPEN HOUDING

Lotte en Ranil mikten in eerste instantie al op een kleine groep. Ondanks een paar afhakers zijn ze heel tevreden met de deelnemers die komende donderdag voor het eerst gezamenlijk zullen optreden onder de noemer Culture Exchange. ,,Deze jongeren zijn er met een open houding ingestapt." De dansoptredens worden op 5 juli vanaf 19.30 uur en 20.30 uur gegeven op de Croonpassage aan de kant van de Boxtelse Markt.

FOTO BOVEN: Lotte Timmermans (rechts) en Ranil van Peperstraten (tweede van links) zetten samen Culture Exchange op touw. (Foto: Peter de Koning).