Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ZONDAG 1 JULI BIJ CAFÉ 'T GROENE WOUD

Muziekkapellen uit de regio komen naar Kasteren Kermis

Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde is zondag 1 juli het decor van het jaarlijkse muziekfestival Kasteren Kermis.

Uitbater Jos Sanders ontvangt dit jaar een groot aantal blaaskapellen die in de regio bekend zijn. Dat zijn naast 'huisorkest' Op Naor d'Honderd ook de Gimmese Kapel, Ollandse Dorpskapel, De Juinders en 't Kumt Wel. Daarnaast verzorgt het lokale duo New Life een optreden.

Kasteren Kermis begint om 13.00 uur en is gratis toegankelijk. (Archieffoto: Gerard Schalkx).


Na 44 jaar afscheid van De Oversteek

Laatste lessen van meester Harry (of toch niet...)

PÅL JANSEN

Naar schatting elfhonderd leerlingen heeft leerkracht Harry Evers van basisschool De Oversteek in zijn klas gehad. Omgerekend dus ongeveer een kwart van de huidige Liempdse bevolking. Na 44 jaar gaat hij definitief met pensioen. Alhoewel, definitief is een groot woord...

De basisschoolleerkracht uit Best was nog maar 22 jaar oud toen hij solliciteerde naar een functie als leerkracht in de regio. De Oversteek, toen nog de Rooms-Katholieke Gemengde Basisschool Liempde geheten, zag Harry wel zitten. ,,Ik woonde toen nog thuis, onze buren kwamen vertellen dat ik naar Liempde mocht komen. Wij hadden thuis nog geen telefoon", grijnst Harry.

Harry mocht beginnen met lesgeven aan de tweede klas, tegenwoordig groep vier. Laura van Abeelen, Lisanne van Alphen, Theo Beerens; nog steeds kan hij de namen van diverse leerlingen oplepelen. ,,De eerste klas die je krijgt, staat je het meest bij", vertelt Harry. ,,Dat is het begin van je carrière. Het was een heel lieve groep."

MONDIGER

De Oversteek bleek uiteindelijk niet alleen het begin, maar het complete tijdsbestek van zijn leerkrachtloopbaan te bestrijken. ,,Er heeft hier altijd een gezellige werksfeer binnen het team geheerst. En er zijn ouders die graag met van alles mee willen helpen", verklaart hij.

Hoewel dat altijd hetzelfde bleef, zijn andere zaken binnen het basisonderwijs compleet veranderd. ,,Ik zeg altijd: kinderen zijn de spiegel van de maatschappij. Zij zijn veel mondiger geworden dan vroeger. In de jaren tachtig had de jeugd veel minder toegang tot wat er speelt in de wereld. Dat hebben zij nu veel meer", vertelt Harry. Maar dat is niet iets slechts, integendeel. Aldus de docent: ,,Omdat ze mondiger zijn, krijg je veel gemakkelijker contact met de leerling: de afstand tussen leraar en kind is kleiner geworden. En dat is een goed iets, denk ik."

Ook de werkdruk is enorm toegenomen in het basisonderwijs. ,,Ik denk dat we steeds meer moeten gaan kiezen wat we belangrijk vinden." Harry voorspelt dat er meerdere personen verantwoordelijk worden voor één klas. ,,We werken op De Oversteek bijvoorbeeld op verschillende niveaus in de klas: drie in totaal. Je hebt kinderen die weinig instructie nodig hebben, sommigen moeten wat meer uitleg krijgen en voor een aantal leerlingen zijn veel aanwijzingen noodzakelijk. Die laatste groep, die dus het meeste afhankelijk is van de leerkracht, die moet je soms even apart houden." En dan is het handig als verschillende leerkrachten zich kunnen richten op een bepaald niveau. ,,Met zijn tweeën kan je bijvoorbeeld al goede afspraken maken over het verdelen van taken."

Naast uitdagingen ziet de leerkracht ook fantastische ontwikkelingen op de basisschool. ,,Het digibord is een van de fijnste uitvindingen geweest. Je hebt even een foto van een leeuw nodig, ik noem maar wat, en je kunt 'm er zo bij halen."

AFSCHEIDSTOURNEE

Voor het digitale schoolbord zal Harry echter niet meer verschijnen. Per 1 augustus start zijn pensioen. Daarmee is de leerkracht de eerste docent in de geschiedenis van De Oversteek die geen gebruik heeft gemaakt van een vervroegde regeling. Er heerst daarom een gepaste trots binnen de Liempdse basisschool.

Binnenkort zullen zijn collega's iets voor Harry organiseren, maar een heuse afscheidstournee voor de leerkracht werd even geleden al ingezet. Met de kinderen van zijn huidige groepen vier en zes is hij naar speelpark De Splinter in Eindhoven geweest en collega's hebben met hem kunnen genieten van een cabaretvoorstelling in De Schalm. ,,Een paar weken terug hadden we bovendien een teammiddag. Ik vond het altijd heel leuk om met mijn collega's te werken, dus over iedereen heb ik toen iets positiefs gezegd. Dat beviel ze erg goed."

'EEN BEETJE MOEILIJK'

Nu zijn pensioen aanstaande is, denkt Harry na over reizen, wil hij zich verdiepen in fotografie en hoopt hij zich in te kunnen zetten om vluchtelingen te onderwijzen zodat ze weerbaarder worden in Nederland. Het zijn slechts enkele dingen die op de rol staan. En mocht het nodig zijn, dan wil hij altijd nog een handje helpen bij De Oversteek. Want helemaal afscheid nemen na 44 jaar, ga er maar eens aanstaan. ,,Een beetje moeilijk is het wel", erkent Harry.

FOTO ONDER: Na 44 jaar neemt Harry Evers, op de foto met zijn huidige groepen vier en zes, afscheid van De Oversteek in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding