Subsidieverordeningen eenvoudiger

Essche fanfare krijgt geld voor jeugdopleiding

CARRY DIRKX

De Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus ontvangt vanaf komend schooljaar een extra subsidie van maximaal 250 euro voor ieder jeugdlid dat ze muziekonderwijs geeft. Dit is het voorstel van het college van B. en W. van de gemeente Haaren. Ook de waarderingssubsidie voor verenigingen gaat op de schop: die gaat naar een vast bedrag van 500 euro per jeugdlid. De gemeenteraad beslist vanavond over beide voorstellen.

,,Als deze subsidie voor de opleiding van leerlingen doorgaat, zijn we daar heel blij mee!", zegt Gerrie van der Mee, voorzitter van Sint-Willibrordus. In 2014 werd de subsidie op het muziekonderwijs afgeschaft in de gemeente Haaren. De Essche fanfare droeg sinds die tijd zelf bij aan de opleiding van de leerlingen, maar dat betekende: interen op eigen reserves. ,,Muziekonderwijs is duur. We hebben gediplomeerde docenten en dirigenten. Daarnaast zijn instrumenten ook prijzig. We wilden al die kosten niet afwentelen op de leerlingen. Dus we hebben de contributie verhoogd voor alle leden en hebben als vereniging flink bijgedragen. Maar dat betekende de laatste jaren dat onze exploitatie negatief was", zegt Van der Mee.

Voortgang

Aanwas van leerlingen is belangrijk voor de fanfare. ,,Geen leerlingen, geen voortgang", zegt Van der Mee. ,,En van de tien leerlingen die beginnen, blijven er in de loop van de jaren gemiddeld twee over. In Esch mogen we dan niet eens mopperen. De laatste twee jaar hebben we een succesvol muziekproject op de basisschool gedaan, dat heeft vorig jaar zeven nieuwe leerlingen opgeleverd. Daar zijn we blij mee." De subsidie op het muziekonderwijs vindt Van der Mee geen 'extra'. ,,Het geld is gewoon broodnodig om het onderwijs goed en betaalbaar te houden."

Pragmatisch

Het plan voor subsidie op het muziekonderwijs in de gemeente Haaren is onderdeel van een groter kunst- en cultuuronderwijsplan dat vorig jaar werd ontwikkeld. ,,Ook met het oog op de toekomstige opsplitsing van de gemeente vonden we het niet haalbaar om dat hele plan uit te voeren", zegt Haarense wethouder Adrienne Verschuren, die cultuur in haar portefeuille heeft. ,,Hoe we het kunst- en cultuuronderwijs gaan invullen, willen we besluiten met de omliggende gemeenten waar de dorpen straks naartoe gaan." Een uitzondering werd gemaakt op de subsidie op het muziekonderwijs door de harmonieën in Helvoirt en Haaren en de fanfare in Esch. ,,Dat is een pragmatische keuze. Dit kan meteen geregeld en opgepakt worden. Daarnaast vinden we muziekonderwijs voor kinderen belangrijk; het is goed voor hun ontwikkeling. En ook voor het bestaansrecht van de muziekverenigingen zijn leerlingen belangrijk", zegt Verschuren.

Vanavond staat het voorstel voor de muzieksubsidie op de agenda van de raad van Haaren. Eveneens op de agenda: de veranderde algemene subsidieverordening. Daarin staat onder andere dat waarderingssubsidies voor jeugdleden van verenigingen naar een vast bedrag van 500 euro per lid gaan. Per saldo verandert daarmee weinig, maar de subsidieverordening wordt hiermee eenvoudiger voor de verenigingen én de gemeente. Op woensdagavond 4 juli is er vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Haaren over de nieuwe subsidieverordening.