Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Ruim 500 euro voor vier verenigingen

'Alleen maar complimenten' voor 30e Essche Fietsdag

CARRY DIRKX

De laatste zondag van juni: dan is het tijd voor de Essche Fietsdag. Al dertig jaar staat deze fietstocht bij menig fietsliefhebber op de kalender. Ook de editie van 2018 was een succes, met 347 deelnemers en volop complimenten voor de mooie routes die de organisatie uitzette.

Theo van Roosmalen uit Esch verzorgt al dertig jaar de organisatie van de Essche Fietsdag. Als fietsfanaat kent hij bijna alle 'achteraf-weggetjes' in de wijde omgeving van Esch. Hij neemt die onbekendere wegen standaard op in de fietsroutes die hij uitzet, waar hij dan ook vele schouderklopjes voor krijgt. ,,Ik heb alleen maar complimenten gekregen", zegt hij. ,,Iedereen was tevreden. Eén fietser had pech onderweg: zijn stuur raakte los. Maar verder heb ik geen wanklank gehoord." Er kon dit jaar gestart worden vanaf het dorpshuis in Esch, of vanaf de Jacobushof in Boxtel. Laatstgenoemde was tevens pleisterplaats.

Deelnemers aan de Essche Fietsdag konden kiezen uit routes van 40,70 of 100 kilometer. ,,De 70 kilometer is steeds meer in trek", zegt Van Roosmalen. ,,Die kende de meeste deelnemers. Honderd kilometer wordt gefietst door de wielrenners, vooral in clubjes." Fietsers kwamen vooral uit de omgeving van Esch, maar ook uit plaatsen als Son en Breugel en Hilvarenbeek. ,,En een mevrouw uit Soest komt ieder jaar met de trein naar 's-Hertogenbosch en fietst dan naar Esch om mee te doen."

De opbrengst van het inschrijfgeld van de fietstocht gaat naar vier Essche jeugdclubs: Bouwdorp Jesch, korfbalvereniging Tovido, het jeugdcarnaval en de jeugd van fanfare Sint-Willibrordus. Die verenigingen ontvingen ieder 510 euro.

FOTO BOVEN: Wielerclub De Rustende Jagers uit Esch stempelt af bij Jacobushof in Boxtel. Ze fietsten de toertocht van honderd kilometer en waren hier halverwege. Tijd voor een welverdiende pauze... (Foto: Peter de Koning).


TABITTA MEET ZICH MET DE TOP IN AHOY

Bronzen turnweekend met een gouden randje

Drie leden van turnvereniging Tabitta uit Boxtel wisten dit weekend een bronzen plak te behalen tijdens de Ahoy Cup 2018. Hier was ook een deel van de Nederlandse turntop aanwezig.

Zaterdag turnden Lieve van der Zijde, die als junior uitkwam in het senioren deelnemersveld, en Eva Roos beiden een goede wedstrijd in supplement A. Dit resulteerde in respectievelijk een 24e en 9e plaats. Na de wedstrijd kreeg Roos echter te horen dat zij zich toch nog als derde voor de toestelfinale vloer op zondag had geplaatst. Van der Zijde was al gekwalificeerd voor het onderdeel balk als Nederlands kampioen junioren divisie 1.
Zondag kwamen ook Lieke van Berkel (supplement D) en Sam Sieben (supplement C) in actie. Van Berkel turnde met succes een nieuw element op brug, maar kwam bij haar afsprong ten val kwam. Dankzij haar oefeningen op de toestellen balk en vloer werd Van Berkel alsnog veertiende. Sieben moest het als kersverse Nederlands kampioene jeugd divisie 1 opnemen tegen de oudere junioren en senioren. Door goed te scoren op brug en balk werd ze knap derde.
Vervolgens was het de beurt aan Roos die in het Rotterdamse sportpaleis een stralende oefening liet zien met prachtige gymnastische sprongen. De jury was hiervan onder de indruk en gaf haar de derde plek. Ook Van der Zijde kwam in een sterk deelnemersveld terecht. Met turnsters die allemaal een kop groter waren, hield ze zich echter goed staande en turnde naar het brons.

FOTO BOVEN: De vier turnsters die namens het Boxtelse Tabitta in actie kwamen in Ahoy Rotterdam. (Foto: Tabitta).


Afbeelding
Afbeelding