Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDS WIELERVERMAAK IN DURPSHERBERG AANSTAANDE

Zwabber gaat voor winst in Tourspel

PÅL JANSEN

De NOS heeft teckel Messi die de uitslagen voorspelt van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland, in Duitsland deed Paul de Octopus dat tijdens het WK van 2010 en Tourspel Liempde heeft Zwabber. De hond eindigde vorig jaar rond de 150e plek van het wielerspel. Niet een heel erg opmerkelijke plaats, maar nog altijd ruim honderd plekken hoger dan de auteur van dit artikel. Dit jaar doet Zwabber weer mee. Wie weet op welke plaats de trouwe viervoeter deze editie eindigt...

Het is natuurlijk gekkigheid: Zwabber is de hond van de familie Van Oorschot. Vorig jaar stonden in totaal tien deelnemers met die achternaam op de lijst, waaronder dus de hond. ,,Ja, waarom? We willen zoveel mogelijk kans maken, dus het leek ons leuk om zoveel mogelijk namen in onze gezinnen door te geven", verklapt Bart van Oorschot. ,,En het is de lieveling van mijn dochter Meike, dus hij kon niet achterblijven."

FANATIEKELINGEN

Bart, zijn broer Jeroen en zoon Job vormen samen de fanatiekelingen die naarstig de formulieren voor Tourspel Liempde invullen. Jeroen: ,,Ik volg alles op het gebied van wielrennen: rondes, klassiekers... Een tante van mij werd bijna wereldkampioen: Truus Smulders-Wouters uit Gerwen. En een van mijn ooms deed mee aan amateurwedstrijden. Als klein ventje stond ik altijd langs de kant."

Job is meer van het voetballen, vooral nu het wereldkampioenschap in Rusland gaande is. Tussen het gesprek door: ,,Krijgt België nou een penalty?" Tijdens de Tour de France echter verandert hij in een betrokken wielrenfan: ,,Als het echt spannend wordt, zo aan het einde van de etappe, kijken we met z'n allen naar de Tour. En als er een renner ontsnapt die een van ons in het team heeft opgenomen, nou, dan weet je het wel..."

GOED DOEL

Het drietal werkt samen bij familiebedrijf Van Oorschot aan de Roderweg. ,,We zien elkaar de hele dag, dus dan gaat het er wel eens over", grijnst Jeroen. Bart, die vorig jaar niet zijn beste jaar van Tourspel Liempde beleefde: ,,Er is wel eens onderling gekat. Maar dat is natuurlijk allemaal voor de grap. En het is voor een goed doel..."

Desalniettemin gebeurt het samenstellen van de ploegen met zorg, legt Bart uit: ,,We vullen ieder afzonderlijk onze formulieren in, maar er wordt natuurlijk wel onderling overlegd." Want veel teams samenstellen heeft natuurlijk ook als doel om te winnen. ,,Een paar jaar terug ben ik nog tweede geworden", benadrukt Jeroen.

DE FAMILIE-EER

Vorig jaar eindigde binnen de familie Van Oorschot echter niemand in de top. Renners die tegenvielen, een klassementsrenner die niet presteerde, een sprinter die uitviel: uiteindelijk bleek er geen peil op te trekken, zo ook bij de familie Van Oorschot. Mochten Bart, Jeroen en Job dit jaar weer geen hoge ogen gooien, dan kan Zwabber misschien nog de familie-eer redden. En als hij wint? Job, lachend: ,,Dan gaan we met de hond een weekend weg."

Donderdag 5 of vrijdag 6 juli zal het drietal zich naar café D'n Durpsherberg aan de Dorpsstraat 6 begeven. Dan openen namelijk de inschrijvingen voor Tourspel Liempde. Die start donderdag om 19.00 uur. Vrijdag kunnen mensen zich vanaf 14.00 uur inschrijven. De opbrengst gaat naar De Zonnebloem Liempde dat dit jaar haar vijftigjarig bestaan viert. Het formulier van Tourspel Liempde is elders in deze krant te vinden. De deelnemerslijsten van wielrenners worden volgende week in Brabants Centrum gepubliceerd.

FOTO ONDER: Hond Zwabber van de familie Van Oorschot zal ook dit jaar meedoen aan Tourspel Liempde, dat in het teken staat van 50 jaar De Zonnebloem Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).


Ambassadeur Koen de Kort in Durpsherberg

Wielrenner Koen de Kort is zondag vanaf 20.30 uur te vinden in café D'n Durpsherberg in Liempde. De ambassadeur van Tourspel Liempde is dan net terug van het Nederlands Kampioenschap op de Brabantse Wal, dat vanaf vandaag plaatsvindt. De Liempdenaar zal zich in het café, thuishaven van het wielerspel, inschrijven voor Tourspel Liempde.

De deelname van De Kort aan de Tour de France is nog niet helemaal rond, maar naar alle verwachting staat hij aan de start van de Tour. De pers wordt morgen geïnformeerd door de ploegleiding.

De profrenner uit Liempde is dit jaar wederom ambassadeur van Tourspel Liempde. Via de organisatie, die ook de komende editie gesteund wordt door stichting Brabants Centrum, heeft hij laten weten het zogeheten 'Extra Tourspel' in te vullen in café D'n Durpsherberg.

Meedoen aan het Extra Tourspel kost twee euro. Dit is dus een extra toevoeging op het Tourspel Liempde. Deelnemers moeten raden op welke plek De Kort eindigt in het klassement van de Tour.