COPPELMANS NEEMT WERK MOONEN OVER

Onderhoud Gildenhof na bouwvak weer van start

Aannemer Hendriks Coppelmans gaat in september de overgebleven renovatiewerkzaamheden aan de huizen rondom Gildenhof op zich nemen. Dat maakte woonstichting Sint-Joseph deze week bekend. Hiermee komt er voor de bewoners eindelijk duidelijkheid over het onderhoud aan hun huizen.

Door het faillissement bij Bouwgroep Moonen liep het renovatieproject van de woonstichting vertraging op. Het Bossche bouwbedrijf had 31 woningen vrijwel klaar, maar moest deze nog op enkele punten afwerken. Hiervoor heeft Sint-Joseph onderhoudsdienst Van Wijnen ingeschakeld. De overige 62 woningen worden nu door Hendriks Coppelmans afgewerkt. Het Udense bedrijf begint half september met de woningen in de Sint-Sebastiaanstraat. Daarna volgen de huizen aan Selissenwal 20 tot 40, Sint-Barbarastraat, Sint-Catharinastraat en de Vaandelstraat. Voor bewoners uit deze straten is er donderdag 5 juli om 19.30 uur een informatieavond in restaurant Molenwijk. Hier wordt de definitieve planning bekendgemaakt.

Sint-Joseph heeft eerst onderzocht of zij een doorstart kon maken met Moonen. Toen dat niet mogelijk bleek, is de woonstichting op zoek gegaan naar een andere aannemer. Voor de woningen die nog afgewerkt moesten worden, heeft Sint-Joseph haar eigen onderhoudsdienst ingeschakeld. Deze huizen zijn bijna klaar.

Onlangs hield de woonstichting een informatieavond voor bewoners. Daar gaf directeur-bestuurder Rob Dekker uitleg over het faillissement en de impact hiervan voor de huurders. Dekker gaf ook aan nu weer vooruit te willen kijken. ,,De betreffende bewoners weten inmiddels wat er nog uitgevoerd moet worden in en aan hun woning."

VERSNAPERING

Om de bewoners een hart onder de riem te steken, en wellicht als zoethoudertje, trakteert Sint-Joseph de bewoners op vrijdag 6 juli op een zomerse versnapering: tussen 15.00 en 16.00 uur staat een ijscokar op het grasveld in de Gildenhof.


Boxtel energieneutraal?

Met verbazing lees ik in het Brabants Centrum van 21 juni over twee energiebronnen die naar mijn mening op een veel betere manier zouden kunnen worden ingezet. Het eerste bericht betreft het ophogen van de dijken in Esch en het verplaatsen van de stuw. De nieuw te bouwen stuw zou volgens mij prima kunnen worden uitgerust met een kleine waterkrachtcentrale volgens het voorbeeld van Sint-Michielsgestel. Ik hoop dat er nog initiatieven komen om dit te verwezenlijken. Waterschap De Dommel beheert namelijk een enorme energiebron die prima duurzame energie kan produceren. Op Boxtels grondgebied liggen ook een paar stuwen die daarvoor geschikt gemaakt zouden kunnen worden.

Het tweede artikel in dezelfde krant komt van het transportbedrijf Reijnders die maar liefst meer dan achthonderd zonnepanelen heeft geplaatst en vervolgens die energie niet mag terug leveren aan het energienet als er overcapaciteit is. Dit is echt belachelijk, gezien het feit dat tweehonderd meter verderop de allergrootste stroomverbruiker van Boxtel is gehuisvest, namelijk het datacenter van de Rabobank. Echt onwil van de energiemaatschappij, dit getuigt niet van goede wil maar van goed gewin. Er zijn zelfs extra kabels gelegd om deze stroomslurper te kunnen voorzien van de nodige energie.

Onze gemeente heeft plannen om weilanden vol te leggen met zonnepanelen, maar zou naar mijn mening ook kunnen bekijken of het bedrijfsleven de enorme dakoppervlaktes hiervoor kunnen inzetten. Als de medewerking echter ontbreekt bij de energieleveranciers wordt het lastig. Als gemeente zouden we meer een vuist moeten maken tegen dit soort onwil. Iedereen heeft de mond vol van energieneutraal en energietransitie, maar het gaat veel te traag naar mijn mening. De 'vuile' energie wordt veel te goedkoop aangeboden, waardoor positieve initiatieven, zoals bij Reijnders, moeilijk van de grond komen. En elk zonnepaneel doet ertoe, een elektrisch auto kan met een standaard zonnepaneel van 1 bij 1,65 meter op jaarbasis al 1.000 km rijden. We hebben namelijk maar één duurzame energiebron en dat is de zon, en die is, tot grote ergernis van de energieleveranciers, nog gratis ook.

        JOS VAN DOREMALEN

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft komende week de volgende activiteiten op het programma staan voor haar leden.

ZONDAG 1 JULI

10.30 eucharistieviering in Sint-Petrusbasiliek ter intentie van de overl. KBO-leden van de wijk Oost.

DINSDAG 3 JULI

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag in Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Walnoot.

WOENSDAG 4 JULI

10.30 vaartocht met fluisterboot over de Dommel. Vertrek bij Meneer van Dommelen.

DONDERDAG 5 JULI

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 6 JULI

13.30 rikken en jokeren in De Walnoot.