Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VAN SWINGEND CONCERT IN TIJBERZAAL TOT ZOMERSE KLANKEN OP PAVILJOEN VAN DE LANGSPIER

Gildenbondsharmonie viert twee dagen lang feest

De Gildenbondsharmonie beleefde een feestelijk en muzikaal weekend. Dat werd zaterdagavond afgetrapt met een swingend concert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Een dag later stond het inmiddels traditionele evenement Big Band on the Beach op de rol bij recreatiepark De Langspier.

De muzikanten van de Big Band Boxtel en de Gildenbondsharmonie hadden ,onder leiding van hun eigen dirigenten al enkele weken geoefend met de vier arrangementen die de vereniging gewonnen had bij de laatste deelname aan een bondsconcours. Als bonus was aan die prijs een workshop verbonden onder leiding van Leo Janssen, een van de muzikanten van het wereldberoemde Metropole Orkest. Zaterdagmiddag zaten zo'n zeventig muzikanten klaar om onder leiding van Janssen de laatste puntjes op de i te zetten voor het concert dat diezelfde avond in de Tijberzaal zou worden gegeven.

TIPS

Samen werd gewerkt aan het juiste gevoel van bepaalde ritmes, het extra nadruk leggen op topnoten in de melodieën en het in elkaar passen van diverse partijen. Janssen gaf de muzikanten nog enkele tips: 'Je moet daar niet sneller gaan spelen, maar wel vooruit denken. Zorg dat de drive in de muziek blijft' of 'dat effect kan meer uitgebuit worden, anders blijft de muziek een beetje aan de vlakke kant'. Met kleine aanwijzingen kreeg de muziek steeds meer kleur en een 'Metropole-gevoel'.

DAVERENDE SLAG

De harmonie opende het concert 's avonds met een drietal stukken die afgestemd waren op de noemer 'Gildenbonds Metropole Concert'. Dirigent Txemi Etxebarria zorgde dat Philip Sparke's Orient Express zeer effectief werd gespeeld. Het publiek hoorde de iconische trein voorbij denderen, opnieuw opstarten na een tussenstop, vaart minderen bij gevaarlijke passages en langzaam tot stilstand komen, een laatste keer fluiten en stoom afblazen bij het eindstation.

De speelse First Suite van Alfred Reed omvat vier Amerikaanse stijlen die elk een eigen deel toebedeeld hebben gekregen. Na een openingsmars kreeg hoboïste Miranda van Weerd alle ruimte voor een mooie solo in Melody waarna een guitige rag en een wervelende galop het stuk afsloten. Ook in het vijfde deel, Freylachs uit de Yiddish Dances van Adam Gorb, klonk het orkest speels en overtuigend. Met name de solo van Jonie Pijpers op es-klarinet paste helemaal in het Klezmer-karakter van dit stuk en met een daverende slag op de grote trom werd de pauze ingeluid.

Het echte swingwerk van de avond werd ingezet door de Big Band Boxtel. Met een achttal meer en minder bekende jazz- en popklassiekers werd de toon gezet voor het afsluitende Metropole-repertoire. Met diverse eigen solisten en de zangeressen Donna en Maria werkten de muzikanten onder leiding van Mari van Gils toe naar de vier afsluitende stukken. De gast van de dag, Janssen liet zich daarbij ook niet onbetuigd en liet in diverse solo's horen welke kwaliteit er te vinden is in het Metropole Orkest. Zijn aanwezigheid leek ook de andere solisten extra te motiveren.

Met de eigen dirigenten werden tenslotte de vier stukken gespeeld waar die middag nog zo hard aan gewerkt was. Opnieuw was Janssen daarbij als solist nadrukkelijk aanwezig. Met swingende uitvoeringen van Lingus, Cold Duck Time, I'm No Prototype en Blues for Stephanie werd het publiek verrast op een passende afsluiting van het concert.

VARIATIE

Een dag later werd het het muziekseizoen afgesloten met Big Band on the Beach. Ondanks de vele evenementen die elders in Boxtel plaatsvonden, waren het terras en paviljoen van De Langspier helemaal gevuld met bezoekers. Voor het eerst waren er ook 34 ouderen via de stichting Met Je Hart uitgenodigd. Zij genoten van een etentje én van de muziek.

Behalve de Big Band Boxtel onder leiding van Mari van Gils speelde ook de Stripe Big Band, geleid door Simon Bruul, en de Big Band Five Six o'Seven, waarbij Rob van den Hoven aan het roer stond. Het spits werd afgebeten door de Stripe Big Band. Zij bracht een gevarieerd programma ten gehore waarbij zangeres Korinne Haasbroek schitterde in liedjes als A night like this en Unchain my heart.

Daarna brachten zangeres Donna Hobbelen en gitarist Joep van den Nieuwenhuizen een aantal liederen ten gehore, waaronder Feel it still. Ze speelden nooit eerder samen, maar het leek alsof ze al jaren een duo vormden.

VOLGEND JAAR

Big Band Boxtel startte de opvoering met Jumping at the Woodside. Ook zij kwam met afwisselend programma, waarbij diverse leden uit de band naar hartenlust soleerden. Als laatste trad Big Band Five Six o' Seven uit Schaijk voor het voetlicht. Deze band speelde meer eigentijdse muziek en had een prachtig programma samengesteld. Met de zangeressen Evelien Goverde, Fanny van den Elzen, Lenny Arts en Linda Attevelt kwam hun muziek prima over bij het publiek, dat zo hard applaudisseerde dat de band nog enkele toegiften speelde. Het was een geslaagde middag, die volgend jaar zeker weer op het programma van Big Band Boxtel staat.

FOTO LINKSBOVEN: De Gildenbondsharmonie kreeg zaterdag versterking in de vorm van saxofonist Leo Janssen (tweede van links). Maria van Gils bracht enkele liederen ten gehore. (Foto: Gerard Schalkx).

FOTO RECHTSBOVEN: De Stripe Big Band kreeg zondag tijdens Big Band on the Beach versterking van zangeres Korinne Haasbroek. Samen met Big Band Five Six 0'Seven en Big Band Boxtel werd het evenement bij De Langspier een groot succes. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding