Afbeelding
Foto:

MUBO HOUDT RONDGANG OP 30 JUNI

Rondleiding met gidsen over historie van Boxtel

Museum Boxtel (MuBo)is dit jaar gestart met rondleidingen op vaste dagen over de geschiedenis van Boxtel. Belangstellenden kunnen kiezen uit drie soorten, waarvan één rondgang een uitstapje in de directe omgeving van het museum bevat. De derde vaste rondleiding staat gepland op zaterdag 30 juni om 14.00 uur.

Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden als VVV-gids ook historische wandelingen door Boxtel verzorgen, en historicus Willem Wittenberg, die samen met Ophof in MuBo een serie lezingen heeft gegeven over de geschiedenis van Boxtel, fungeren om beurten als gidsen.

De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MuBo ontwikkelde canon van Boxtel. De canon vertelt de geschiedenis van het dorp vanaf de prehistorie tot het heden aan de hand van 49 vensters of thema's, waarmee de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken in Boxtel aan bod komen. De thema's zijn verbeeld en verwoord in de vaste expositie, die te zien is op de eerste en tweede verdieping van het museum.

BOXTELS ERFGOED

Belangstellenden kunnen kiezen uit drie rondleidingen. De eerste is een algemene rondgang door MuBo op basis van een door de gids bepaalde selectie van circa tien vensters van de canon van Boxtel. Daarnaast is een specifieke groepsrondleiding op basis van wensen van het gezelschap te boeken. Tijdens de derde rondleiding, die deels in MuBo plaatsvindt en deels buiten het museum, wordt aandacht besteed aan historisch Boxtels erfgoed.

OP AFSPRAAK

Er zijn dit jaar nog vaste rondleidingen geprogrammeerd op 28 juli, 8 september, 27 oktober en 24 november. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Daarnaast kan op afspraak ook op werkdagen altijd een rondleiding worden aangevraagd.

De vaste rondleiding start om 14.00 uur en duurt inclusief introductie ruim een uur. Men kan zich vooraf aanmelden via e-mailadres info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen, tel. 06-16 04 18 98 onder vermelding van de keuze van de soort rondleiding.

FOTO LINKS: Lancering van de door MuBo ontwikkelde canon van Boxtel op 12 december 2016 door Wethouder Marusjka Lestrade (links) en MuBo-voorzitter Maria Voets. De canon wordt gebruikt tijdens de rondleidingen die het museum geeft. (Foto: MuBo).