Afbeelding
Foto: Cor Timmers

Tiny van Schijndel jubilaris fanfare

Van trommelen met een vork tot de tambour-maître van Esch

CARRY DIRKX

De Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus huldigde zondag zes jubilarissen. Daaronder ook Tiny van Schijndel (60), slagwerker en tambour-maître van de fanfare. Hij werd in het zonnetje gezet vanwege zijn vijftigjarige lidmaatschap. Trommelen zit hem in het bloed. ,,Op de basisschool werden ze gek van me: dan was ik weer aan het trommelen met een potlood..."

,,Als kind was ik altijd aan het trommelen", zegt Van Schijndel. ,,Thuis, op de trap, of aan tafel met mes en vork. Op school met een potlood. Daar werden ze hartstikke gek van me." Logisch dat hij bij de drumband ging, toen hij tien jaar oud was. Nu heet dat de slagwerkgroep. ,,Vroeger waren we vooral bezig met 'zo hard mogelijk slaan'. Tegenwoordig maken we echte muziek", zegt Van Schijndel. Wat hetzelfde bleef: de goede onderlinge sfeer. ,,We hebben een mooi clubke, van jong tot oud, want het leeftijdsver

schil is groot." Sinds ongeveer 25 jaar is hij ook tambour-maître van de fanfare.

Dauwtrappen vindt hij een van de jaarlijkse hoogtepunten. Vooral het dauwtrappen van 'vroeger', toen het animo onder de leden nog heel groot was. ,,In ons gezin stond dauwtrappen bekend als 'Tiny's Nationale Feestdag'. Het was voor mij hét evenement. Aan het eind van de dag kwam ik altijd op mijn knieën naar huis." Het was een tijd onzeker of Van Schijndel zondag gehuldigd zou worden, omdat hij ernstig ziek is. Maar hij was erbij en onderging met genoegen de feestelijkheden en het warme applaus. Natuurlijk: voor hem hoefde het allemaal niet. ,,Maar stiekem is hij trots, hoor", zei zijn vrouw Marian.

FOTO BOVEN: Tiny van Schijndel kreeg zondag een jubileumspeldje opgeprikt van Gerrie van der Mee, voorzitter van het bestuur van de Essche muziekvereniging. Tiny's vrouw Marian staat naast hem. (Foto: Cor Timmers).


MUSICI KRIJGEN PODIUM IN LENNISHEUVEL

Optreden 'Tour de Kiosques et Terrasses' op terras Jacobushof

In het kader van Tour de Kiosques et Terrasses wordt zondag 8 juli een optreden verzorgd op boerderijterras Jacobushof in Lennisheuvel. Daarbij wordt een gevarieerd repertoire aan evergreens, licht klassieke nummers, classics en luisterliedjes ten gehore gebracht.

Tour de Kiosques et Terrasses is een initiatief van stichting Elbrimale Fonds uit Vught, die muziekevenementen organiseert. Op zeven plekken in Noord-Brabant worden in historische kiosken en op terrassen muzikale voorstellingen gehouden. Doelstelling is om (semi-)professionals en amateurmusici een podium te geven (zonder winstoogmerk).

Op 8 juli is Lennisheuvel aan de beurt. De autodidact-pianist Leo Willemen uit Tilburg en de Vughtse zanger en gitarist Nico Weijns beginnen vanaf 14.00 uur met spelen. Toegang is gratis, meer informatie is verkrijgbaar via de website www.elbrimalefonds.nl, e-mail: concerten@elbrimalefonds.nl of telefoonnummer 073-65 60 659.

FOTO BOVEN: Leo Willemen en Nico Weijns spelen op 8 juli in Lennisheuvel tijdens Tour de Kiosques. (Foto: stichting Elbrimale).


JEUGD OPGESPLITST IN TWEE CATEGORIEËN

Strijd om burgerkoningstitel bij het Sint-Willebrordusgilde

Het Sint-Willebrordusgilde organiseert op zondag 1 juli vanaf 14.00 uur de traditionele schietwedstrijd voor alle Esschenaren en vrienden van het gilde. Ditmaal bestaat de wedstrijd uit een variant op het koningschieten waarbij deelnemers zich richten op een houten vogel. Degene die het laatste stukje van de vogel naar beneden weet te schieten mag zich burgerkoning van Esch noemen.

De jeugd kan strijden om de titel burgerjeugdprins(es). Deze wedstrijd wordt verschoten in twee categorieën: 9 tot en met 14 jaar en 15 tot en met 18 jaar. De oudste categorie kan ook schieten met het geweer op een houten vogel waarbij door middel van een professionele instructie eerst de basis van het schieten worden bijgebracht. Voor deelnemers vanaf 15 jaar is legitimatie verplicht. De jongste categorie kan schieten met de handboog, luchtbuks en proppenschieter.

VENDELGROET

Aan het einde van de dag worden zowel de burgerkoning als de burgerjeugdprinsen of -prinsessen worden gehuldigd. Naast het ontvangen van de bijbehorende prijs brengt het gilde ook een vendelgroet. Daarnaast wordt aan de burgerkoning de mogelijkheid geboden om in de loop van het jaar deel te nemen aan enkele gilde evenementen.

De wedstrijd vindt plaats op het gildeterrein aan de Haarenseweg.

Afbeelding