Afbeelding
Foto:

INLOOPMIDDAG DE ADELAAR GOED BEZOCHT

Animaties geven meer inzicht in projecten PHS

RENS VAN DEN ELSEN

Tijdens de informatiemarkt over de projecten binnen maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) werd gistermiddag inzichtelijk hoe de diverse plannen er straks uit komen te zien. In de zaal van café De Adelaar aan de Baroniestraat lieten enkele tientallen Boxtelaren zich informeren over de stand van zaken. Omgevingsmanager Coriene Brons is, naast projectmanager Ludwig van Duren, verantwoordelijk voor veel aspecten binnen PHS: ,,We zijn écht met iets heel essentieels bezig als het gaat om de bereikbaarheid van Boxtel. Dat wordt nu steeds beter zichtbaar."

Bij binnenkomst is de zaal van de horecazaak opgedeeld in de verschillende PHS-projecten: Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), de aanpassingen in Tongeren, Keulsebaan en de beoogde fietstunnel onder de dubbele overweg. Bij ieder onderdeel liggen technische tekeningen en worden animaties getoond waarin de nieuwe situaties zichtbaar worden. Verhelderend, vinden veel bezoekers.

Maar, zoals dat bij PHS al jaren gaat, zijn ook negatieve geluiden te horen. Zo is bezoeker Piet van der Sloot ronduit boos. ,,Samen met bewoners aangepakt?" leest hij hardop van een informatiebord. ,,Daar klopt niks van! Ze hebben ons niks gevraagd", foetert de Boxtelaar. Van der Sloot woont aan de Kalksheuvel en krijgt direct te maken met de VLK. Hij maakt zich, net zoals meer inwoners uit de wijk, zorgen over de leefbaarheid van dat stukje Boxtel. ,,We worden straks gewoon afgesloten van de rest. Dan bloedt de buurt snel dood, wie wil daar dan nog wonen?"

Brons kan zich goed voorstellen dat wijkbewoners boos zijn. ,,Bij dit soort maatregelen stoot je altijd wel iemand tegen het hoofd, dat is niet te voorkomen. Toch leert ons de ervaring dat na verloop van tijd de mensen aangeven dat het allemaal toch niet zo erg was als ze zich hadden voorgesteld. De tijd zal het ons leren. Ik denk wel dat als de gemeente de beslissing rondom PHS niet had gemaakt, het spoordilemma nu nog steeds niet opgelost was. Het vergt lef om de knoop door te hakken in dit soort projecten. Je hebt namelijk altijd tegenstanders."

LASTIG

Die zijn er ook binnen het project Keulsebaan. Daar is veel weerstand over de keuze voor gelijkvloerse kruisingen met stoplichten in plaats van de huidige rotondes. ,,Het is lastig in woorden uit te leggen dat de nieuwe situatie straks écht een betere doorstroming van het verkeer heeft dan nu het geval is", vertelt Brons. ,,Daarom hebben we een aantal animaties laten maken waarin dat heel duidelijk te zien is." En inderdaad: een filmpje laat zien hoe de afwikkeling van het verkeer vanaf de A2 verloopt met rotondes in vergelijking met stoplichten. Bij rotondes is file op de afrit het gevolg. Een ander filmpje geeft een beeld hoe de Keulsebaan er in de toekomst uit komt te zien. Toch heeft een bezoeker nog een tip: ,,Speel die animatie eens af naast de huidige situatie, dan zien de mensen veel beter wat de verbeteringen zijn en worden ze misschien wat positiever over de maatregelen."


MAATREGELEN IN OMLIGGENDE STRATEN

Verkeersveiligheid telt zwaar op Angelaschool

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Opvallend gekleurde hekken, parkeerplaatsen voor bakfietsen, stallingen voor overige rijwielen én palen om de Herman Brandtstraat op haal- en brengtijden af te kunnen sluiten: er zijn diverse maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid rondom de Angelaschool te verbeteren. Nu het gedrag van de ouders nog...

Twee jaar geleden nam platform Centrum-Breukelen het bedrijf DTV Consultants in de arm om inzicht te krijgen in de knelpunten bij school-thuisroutes in de wijk. Het bedrijf bestudeerde verkeerssituaties nabij de Angelaschool en Sint-Petrusschool en hield een enquête onder ouders en leerlingen. De kruisingen Prins Bernhardstraat-Herman Brandtstraat, Baroniestraat-Ons Doelstraat en Rechterstraat-Burgakker voerden de lijst van meest genoemde knelpunten aan. Ook de Fietsersbond Boxtel, buurtbewoners, de gemeente Boxtel en politie dachten mee.

Voor de Prins Bernhardstraat-Herman Brandtstraat en Baroniestraat-Ons Doelstraat zijn passende oplossingen bedacht en gerealiseerd. Vrijdag werd daar feestelijk bij stilgestaan. ,,We vinden het heel belangrijk dat jullie veilig naar school kunnen komen", zei directeur Jos Korsten tegen de kleuters die de opening mochten bijwonen. ,,Die wens hebben we al ruim acht jaar. Het is prettig dat daar nu invulling aan is gegeven." Korsten overhandigde vervolgens de sleutel van de palen in de Herman Brandtstraat aan de persoon die de meeste sleutels van de Angelaschool bezit: conciërge Patrick van der Vleuten.

ZICHTBAAR

Bernadette Bekkers van wijkplatform Centrum-Breukelen toonde zich tevreden met het resultaat. ,,De gevaarlijke punten zijn met deze maatregelen zichtbaar gemaakt. Maar ook de ouders hebben een belangrijke rol. Ik hoop dat zij het goede voorbeeld geven aan de kinderen."

De gemeente Boxtel kijkt ook naar andere verkeersknelpunten op de routes tussen school en thuis, meldde wethouder Herman van Wanrooij. ,,Zo volgen er nog maatregelen bij de Sint-Petrusschool. En we nemen ook de oversteken bij de Schijndelseweg verder onder de loep."

FOTO ONDER: Conciërge Patrick van der Vleuten demonstreerde hoe de Herman Brandtstraat op haal- en brengtijden kan worden afgesloten voor autoverkeer. (Foto: Annelieke van der Linden).