Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BURO NIEUWKOMERS IS OP ZOEK NAAR NIEUWE VRIJWILLIGERS

'We gunnen iedereen een Herman'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,En Usaam, hoe was de zwemles", vraagt Herman van der Kamp als hij de kamer van het Somalische gezin binnenstapt. Hij is sociaal-maatschappelijk begeleider van Buro Nieuwkomers en helpt statushouders hun plek te vinden in de Boxtelse samenleving. Momenteel begeleidt hij een vader met zeven kinderen uit Somalië, die begin dit jaar naar Nederland kwamen. Minimaal een keer per week brengt hij een bezoek aan de woning in de wijk Breukelen dat het gezin in begin maart kreeg toegewezen. ,,Wij gunnen iedereen iemand zoals Herman. Hij helpt ons verder op weg", zegt Hashim, hoofd van het gezin.

De gele map ligt al op tafel. Samen met Hashim, hoofd van het gezin, neemt Herman de post door en legt geduldig uit wat alles inhoudt. Als er dingen op de computer moeten gebeuren, nodigt Herman Hashim uit bij hem thuis. ,,Ik kan slecht stilzitten", grinnikt Herman, die sinds twee jaar in Boxtel woont. ,,Ik wilde mijn nieuwe woonplaats en de inwoners graag leren kennen door middel van vrijwilligerswerk." Hij kwam bij Buro Nieuwkomers terecht, dat onderdeel is van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. ,,Het leek me interessant om mensen te helpen, zodat ze de weg beter weten te vinden in Boxtel. Dat is soms verdomde moeilijk."

UITZOEKWERK

Helpen bij de inrichting van de woning, kinderen inschrijven op scholen en sportverenigingen, zorgtoeslag aanvragen, uitleg verzorgen over Nederlandse gewoonten: de taken van een sociaal-maatschappelijk begeleider zijn behoorlijk divers. ,,Op den duur moeten de mensen veel zaken zelf regelen, dus ik leg ze alles uit", vertelt Herman. ,,Toch moet ik zelf ook behoorlijk wat uitzoekwerk verrichten over onderdelen als toeslagen en kindgebonden budget. Zo mag Usaam, een van de kinderen, binnenkort op schoolreis. Om dat te bekostigen kun je een aanvraag doen bij loket WegWijs. Het is dan ook belangrijk dat nieuwkomers zo snel mogelijk Nederlands leren spreken. Dan kunnen ze zich beter redden."

Met het gezin communiceert Herman in het Engels. Vijf kinderen wonen nog thuis; twee dochters leven in een woning enkele honderden meters verderop. ,,De kinderen spreken de taal al behoorlijk goed, ondanks hun korte verblijf in Nederland", vertelt Herman. Zo weet Usaam zich prima verstaanbaar te maken. ,,Ik sta op het middenveld bij ODC", vertelt hij trots. ,,En ik ga ook graag naar school. Ik heb al veel vriendjes gemaakt." Zijn vader Hashim gaat wekelijks naar taalles en spreekt al enkele Nederlandse woordjes, zoals 'alsjeblieft', 'dankjewel' en 'waar kom je vandaan'. ,,Vanaf nu praat ik enkel nog Nederlands tegen je. Dan leer je de taal het best", zegt Herman lachend tegen de man des huizes. ,,En kijk naar Nederlandse televisieprogramma's."

OPGELOST

Hashim en zijn gezin kwamen naar Nederland voor een beter én veiliger leven. Ze komen officieel uit Somalië, maar woonden ook enige tijd in Saudi-Arabië. ,,Veiligheid is het belangrijkst in het leven", zegt Hashim met behulp van een tolk. ,,Ik wil mijn kinderen een goed leven geven waarbij ze kunnen kiezen wat ze in de toekomst willen worden. Nederland heeft ons een warm welkom gegeven. En daarom wil ik dit land en de inwoners helpen, misschien wel met vrijwilligerswerk." Hij hoopt uiteindelijk een baan te vinden. Voorheen was Hashim vrachtwagen- en taxichauffeur en had hij een supermarkt. ,,Hulp is voor ons erg belangrijk. Als iedereen net zoals Herman was, waren de dingen waar wij tegenaan zijn gelopen, zo opgelost."

De begeleiders van Buro Nieuwkomers proberen ervoor te zorgen dat statushouders op eigen benen komen te staan. ,,Zo ben ik de eerste keer met Usaam naar De Vorsenpoel gefietst om hem weg te brengen en afspraken te maken met de school. Daarna is het de bedoeling dat Hashim zijn zoon ophaalt en wegbrengt. Dat geldt ook voor de zwemles en de trainingen bij ODC", legt Herman uit. ,,En dat gaat hartstikke goed, hoor. Laatst kwam ik Hashim tegen bij de voetbalvereniging. Ik kwam naar mijn kleinkind kijken en hij naar zijn zoon. Dat was een mooi moment."

Belangstellenden die vrijwilligerswerk voor Buro Nieuwkomers willen verrichten, kunnen contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt, tel. (0411) 65 58 99 of e-mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

FOTO BOVEN: Herman van der Kamp (links) zorgt er als sociaal-maatschappelijk begeleider voor dat Hashim en zijn kinderen een leven kunnen opbouwen in Nederland. (Foto: Peter de Koning).