Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PAPIERMAKER KRIJGT 7 PARKEERVAKKEN

Buurtbewoners leggen samen extra parkeerplaatsen aan

MARIËLLE WIJFFELAARS

Bewoners van de straten De Papiermaker en De Mulder in Boxtel-Oost waren zaterdagochtend al vroeg uit de veren. Samen met de gemeente Boxtel ging de buurt aan de slag met de voorbereidingen voor de aanleg van zeven extra parkeervakken. Deze moeten ervoor zorgen dat de bewoners hun voertuigen makkelijker kwijt kunnen zodat de verkeerssituatie in de straten veiliger wordt.

Auto's die buiten de vakken geparkeerd werden en gedeeltelijk op de straat stonden. Het was de bewoners van De Papiermaker en De Mulder al jarenlang een doorn in het oog. Op initiatief van enkele buurtbewoners werd een plan ontwikkeld voor de realisatie van zeven extra parkeervakken op een pleintje. ,,Deze plek werd eigenlijk nauwelijks gebruikt", vertelt Anita van Homelen, één van de initiatiefnemers. ,,We hebben wijkmakelaar Hans Mols benaderd, hij zag ook wel wat in onze plannen." Er werd een WhatsApp-groep aangemaakt waarin de ideeën langzaam vorm kregen. Ook zorgden de groep ervoor dat de buurtbewoners konden reageren. ,,We zijn bij de woningen langsgegaan om de plannen voor te leggen. Gelukkig kregen we volop steun", aldus Van Homelen.

Als locatie kwam het pleintje vlakbij het grasveld aan de Papiermaker in beeld. Dankzij een tip van wijkmakelaar Mols werd ook contact gelegd met Eetbaar Boxtel. ,,We krijgen een stukje groen waar kruiden- en groentenplanten komen", legt Van Homelen enthousiast uit. ,,In een andere groenstrook komen struiken speciaal voor insecten en op een stukje gras gaan we lage fruitbomen plaatsen. Het wordt echt mooi." De werkzaamheden gingen zaterdag van start. In alle vroegte gingen de buurtbewoners samen met medewerkers van de gemeente aan de slag om alle stoeptegels te verwijderen. Ook werden enkele struiken weggehaald, deze krijgen elders een plaatsje. ,,Maar ook de tegels worden hergebruikt bij een ander project", aldus Mols.

De komende weken start een aannemer met het bestraten en inrichten van de parkeervakken. Van Homelen: ,,Wat we zelf kunnen uitvoeren, doen we ook. Maar dat straatwerk komt natuurlijk erg nauw." Mols vult aan: ,,Als gemeente juichen we dit soort initiatieven toe, zeker als deze worden gesteund door de hele buurt." Van Homelen: ,,En het is ook nog eens goed voor het buurtgevoel om dit samen aan te pakken."

FOTO BOVEN: Een pleintje aan de Papiermaker maakt plaats voor parkeervakken. (Foto: Peter de Koning).