Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Japanse duizendknoop krijgt het heet

Mathijs van Vught trekt namens zijn Boxtelse werkgever Oxalis ten strijde tegen de Japanse duizendknoop. Het bedrijf aan de Mijlstraat is door de gemeente ingeschakeld om op een andere manier de plant te 'behandelen'. Dankzij een machine van een Duitse leverancier kunnen ze een alternatief voor het maaien bieden: bijna kokend water.

De Japanse duizendknoop is een hardnekkige plant om te 'behandelen', legt Erik ter Heide van het team Beheer en Uitvoering van MijnGemeenteDichtbij: ,,Ik zeg expres 'behandelen' en niet bestrijden. Er is namelijk geen bestrijdingsmethode die de plant gegarandeerd uitroeit."

,,De machine komt van een Duitse leverancier", legt hovenier Mathijs uit. ,,Op de wagen zit een tank waar duizend liter water in gaat. Dat wordt door een heetwatermachine tot zo'n 90 tot 95 graden Celsius verwarmd. Een paar seconden spuit ik het hete water op dezelfde plek. Vijf of tien tellen, het is ook nog proberen hoe lang dat precies moet."

Ook de Wageninger Universiteit en stichting Probos (die zich inzet voor terreinbeheer in Nederland) weten alleen geringe methodes aan te reiken. Die laatstgenoemde houdt door heel Nederland diverse locaties bij waar proeven worden gehouden voor de 'bestrijding' van de woekerplant. Boxtel houdt de komende maanden een proef met de heetwatermethode. (Foto: Peter de Koning).

Pagina 3: 'Zo'n 35 locaties in beeld van de duizendknoop'