Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOEDSEL STAAT CENTRAAL OP 24 JUNI

Boxtel En Route geeft
kijkje achter de schermen

De derde editie van Boxtel En Route vindt plaats op zondag 24 juni en staat in het teken van voedsel. Op zestien verrassende locaties in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel krijgen bezoekers een uitgebreid kijkje achter de schermen.

Boxtel En Route gaat om 11.00 uur van start in Indenhof aan de Mgr. Bekkersstraat. Vervolgens kunnen mensen een ronde maken langs allerlei locaties die verbonden zijn aan het thema voeding. Zo is het onder meer mogelijk om in de keuken te duiken bij Kookpunt OKE (Boxtelseweg 50, Liempde), een wandeling langs eetbare planten te maken (Puttersdreef 2, Boxtel), te proeven van speciaalbiertjes bij bierbrouwerij De Gaperd (Staarten 4, Boxtel) en meer te weten te komen over bijen ('t Raathuis aan het Essche Heike in Boxtel en imkerij Het Groene Woud aan de Hezelaarse Akkers in Liempde). Een volledig overzicht van de locaties is te vinden op pagina 16.

Indenhof vormt de centrale locatie van Boxtel En Route. Nadat om 11.00 uur het startsein is gegeven voor het evenement, kunnen mensen picknicken in het parkje. Voor kinderen die graag actief zijn, organiseert Buurtsport Boxtel tussen 15.00 en 17.00 uur sportieve activiteiten op deze locatie. En om 16.30 uur vindt de feestelijke afsluiting van Boxtel En Route plaats in Indenhof.

Noord-Brabant staat dit jaar in het teken van voedsel. Twee jaar geleden werd namelijk bekend dat de provincie zich in 2018 'Europese Regio van de Gastronomie' mag noemen. In samenwerking met AgriFood Capital ontwikkelde de provincie een programma met festiviteiten. Ook Boxtel wil hier met allerlei initiatieven bij aanhaken.

FOTO LINKS: Vorig jaar stond Boxtel En Route in het teken van verborgen schatten. Zo konden mensen met een spoorfiets een ritje maken tussen de Kasterensestraat en de Laarakkerweg. De organisatie heeft er dit jaar opnieuw voor gekozen om mensen kennis te laten maken met verrassende locaties. (Archieffoto: Peter de Koning).


EERSTE BIJEENKOMST OP 22 AUGUSTUS

Cognitietraining voor MS-patiënten in B-Town

Na de zomer start het Nationaal MS Fonds met het Cognitief Trainings Programma (CTP), bedoeld voor MS-patiënten. De bijeenkomsten worden financieel mogelijk gemaakt door de bridgedrive die Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren in maart in het Baanderherencollege organiseerde.

Het trainingsprogramma is opgezet voor mensen met de ziekte Multiple Sclerose die merken dat ze problemen hebben met onder meer het geheugen, aandacht of concentratie, het verwerken van informatie en/of moeite hebben met het oplossen van dagelijkse problemen. Tijdens de bijeenkomsten leren patiënten over het optreden van cognitieve klachten ook vaardigheden waardoor ze meer grip kunnen krijgen op specifieke problemen.

Het CTP bestaat uit acht groepsbijeenkomsten van negentig minuten op woensdagavonden in jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat in Boxtel. Telkens staat één thema centraal. De trainingen worden gegeven door GZ-psycholoog Noëlle Kamminga. Vanaf 22 augustus starten de bijeenkomsten. Aanmelden is mogelijk via de website www.nationaalmsfonds.nl.


INKIJKJE IN LEVEN VAN VROEGER

Het Groene Woud subsidieert proefschrift over 'jaargeboden'

Stichting Zuidelijk Historisch Contact heeft met financiële steun van Landschapsfonds Het Groene Woud het boek 'Gemeint en gemeenschap. Jaargeboden in Peelland, circa 1300-1795' uitgebracht. De publicatie geeft historici, heemkundeverenigingen en andere belangstellenden een nieuw inkijkje in het dagelijks leven in en om Het Groene Woud van honderden jaren terug.

Het boek is geschreven door Lia van Zalinge-Spooren. Zij deed wetenschappelijk onderzoek naar de regels die inwoners jaarlijks vastlegden over het gebruik van gemeenschappelijke gronden – gemeint – in het toenmalige Peelland. Dit gebied omvatte onder meer de huidige gemeenten Boxtel, Son en Breugel en Meierijstad. De regels - zogenoemde jaargeboden - leveren veel informatie op over


Muziek en
kunst tijdens
Expo Ofzo

In en rondom de voormalige Molenwijkschool aan het Ronduutje wordt zaterdag 23 juni de derde editie van het evenement Expo Ofzo gehouden. De culturele activiteit staat die avond in het teken van live muziek en kunst. De toegang is gratis.

Publiek is welkom vanaf 19.00 uur. Vervolgens verzorgt Pandamic een optreden om 20.00 uur, gevolgd door DJ Vince om 21.30 uur. Daarnaast kunnen mensen exposities van Ym McCabe, Somniak Art & Photography en Ron Verkaar bezichtigen. Tijdens de activiteit zijn drankjes, soep en brood verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Expo Ofzo.

het bestuur van die plaatsen en het dagelijks leven vanaf de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Het boek laat onder meer zien dat de gemeenschappelijke gronden eeuwenlang van groot belang waren voor de kleine landbouwbedrijven op de schrale Peelland-bodem.

Het boek 'Gemeint en gemeenschap. Jaargeboden in Peelland, circa 1300-1795 is verkrijgbaar bij Uitgeverij Verloren via de website www.verloren.nl.


Afbeelding