MUSEUM ZOEKT NIEUWE BESTUURSLEDEN

MuBo: 'vaste waarde in Boxtelse samenleving'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met een heuse stoet - inclusief voormalig wethouder Tossy de Man die verkleed was als Jonkvrouw van Stapelen - opende MuBo in maart 2014 de deuren aan de Baroniestraat. Vier jaar later en vele wisselexposities, educatieprojecten, lezingen, workshops en rondleidingen verder, lijkt MuBo een vaste waarde in de Boxtelse samenleving geworden. Toch ziet het museum nog kansen voor verbetering.

In het jaarverslag is te lezen dat het aantal bezoekers in 2017 uitkwam op 2.902, tegenover 3.240 mensen een jaar eerder. Als verklaring wordt een afname van het aantal schoolbezoeken gegeven van de groepen 1 en 2 bij een educatieproject als gevolg van samenvoegingen van beide klassen in het schooljaar 2016-2017. Daarnaast is een geplande wisselexpositie op het laatste moment afgezegd. ,,Toch zijn we tevreden met het resultaat. Men kent MuBo en weet ons te vinden. We bereiken de Boxtelse gemeenschap en dat is waar we het werk voor verrichten", laat voorzitter Maria Voets van het museum weten. ,,Jaarlijks vinden verschuivingen in bezoekersaantallen plaats. We kijken terug op een mooi en goed jaar waar vrijwilligers er flink de schouders onder hebben gezet." MuBo is wel naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden, meldt Voets. ,,Met extra mensen zijn we in staat nieuwe activiteiten op te pakken."

Zo staat voor de komende jaren onder meer een verbetering van de presentatie van vaste en wisselende exposities op het programma. Die neemt naar verwachting enkele jaren in beslag. Voets: ,,We moeten reëel zijn en veranderingen stap voor stap doorvoeren. We kunnen niet alles tegelijk doen."

LOKALE OMGEVING

Naast verbetering van de ruimtes richt MuBo zich de komende jaren ook op cultureel ondernemerschap. ,,MuBo moet meer zijn dan alleen het ontsluiten van een collectie", zo is in het jaarverslag te lezen. ,,Met het vinden van thema's voor exposities hebben we geen moeite. Toch willen we op andere gebieden nóg meer de verbinding met de lokale omgeving", legt Voets uit. Dat is onder meer gebeurd bij de metamorfose van de receptie en ontvangstruimte, die in samenwerking met onder meer SintLucas is gerealiseerd. Een maand geleden werd de entree heropend.

Ook op het gebied van financiën van MuBo ziet Voets kansen. ,,Uiteindelijk komt het toch neer op de euro's. Ik hoop dat we de verbinding kunnen leggen met bedrijven en instanties die de meerwaarde zien van het museum." Daarnaast ziet Voets ook mogelijkheden in een samenwerking met andere Boxtelse musea. ,,Samen sta je nou eenmaal sterker. In het verleden zijn gesprekken gevoerd, maar dat heeft nog niet tot concrete acties geleid." In maart 2019 bestaat MuBo vijf jaar. De voorbereidingen voor het eerste lustrumfeest worden al getroffen, meldt Voets. ,,Ik kan er nog niet veel over melden, maar dat het feestelijk wordt, is zeker. We kijken ernaar uit. We hebben immers hard gewerkt om het museum op te tuigen tot waar het nu is."