Afbeelding
Foto:

Met ruim 120 handbikers de Kaunertaler op

Henri van der Heijden uit Boxtel en Neel van der Velden uit Liempde hebben de ruim 2.000 meter hoge Kaunertaler gletsjer in Tirol bedwongen. Met een handfiets welteverstaan. Als onderdeel van het team Tollbridge-Bikers deden ze donderdag 14 juni mee aan de zogeheten Handbikebattle in Oostenrijk: 20 kilometer lang moesten ze bergop fietsen, samen met zo'n 120 andere sporters. ,,Het was vanaf het hotel ook vier tot vijf kilometer naar de start. We waren toen al wel een beetje opgewarmd", vertelt Van der Heijden.

Noodgedwongen kwamen de twee handfietsers terecht bij revalidatiecentrum de Tolbrug in 's-Hertogenbosch. Van der Heijden na een zenuwstoring, Van der Velden na een herseninfarct. Na hun revalidatieperiodes kwam de vraag vanuit de Tolbrug of ze mee wilden doen aan de Handbikebattle. Vorige week donderdag was het zover: de zware klim naar boven... ,,Wij zamelden geld in voor de aanschaf van spullen voor nieuwe deelnemers."

Van der Heijden: ,,Neel startte op een ander tijdstip dan ik, we werden opgedeeld in verschillende startgroepen." Niveaus als het ware. De snelste handbikers kregen geen tijdcorrectie, de andere groepen wel. ,,Het eerste meetpunt bereikte ik in 55 minuten, het stuwmeer (de Gepatschspeicher op bijna 1.800 meter hoogte - red.) bereikte ik na anderhalf uur."

Al met al kwam Van der Heijden na zo'n drieënhalf uur binnen, iets minder dan zes kilometer per uur gemiddeld. Wie denkt dat dit een bescheiden tijd is, zit ernaast. De tocht is namelijk een monsterbeproeving voor de armen. Desalniettemin haalden Van der Heijden én Van der Velden de finish. Met de handen in de lucht.

Van der Heijden kijkt alweer uit naar de volgende tocht: ,,Dan ga ik fietsen op de knieën. Dat gaat sneller want je kan zo meer kracht zetten." Daarvoor worden echter nog sponsors gezocht. Wie de handbikers wil ondersteunen, kan zich melden bij Van der Heijden via telefoonnummer 06-18 55 76 01.

FOTO RECHTS: Henri van der Heijden (links) uit Boxtel en Neel van der Velden bedwongen vorige week donderdag de Kaunertaler gletsjer in Oostenrijk.