Jacques Grubben werkt al sinds 2010 in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Jacques Grubben werkt al sinds 2010 in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BALANS: GEBRUIK WMO VOOR EETPUNT

Toekomst Elisabethsdael houdt gemoederen bezig

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Elisabethsdael kwam in november in nieuwe handen: woonstichting Sint-Joseph nam het complex over van Zorggroep Elde. Dat heeft gevolgen voor zowel de maaltijdvoorziening als het activiteitenprogramma. Bewoners, maar ook de politiek, roeren zich. Jan Kees Metz van Zorggroep Elde laat weten dat er vóór zondag 1 juli meer duidelijkheid komt.

Om de maaltijdvoorziening in stand te houden, zijn vrijwilligers nodig, zo meldden Elde-directeur Metz en Inge Huisman van Sint-Joseph eerder in deze krant. Het eetpunt wordt momenteel nog gerund door professionals van Elde, maar dat stopt per 1 juli. Sint-Joseph mag hier vanwege de woonwet geen invulling aan geven. Wel stelt de woonstichting de ruimte ter beschikking, terwijl Elde op haar beurt de volledige keukeninventaris ter beschikking stelt. ,,Zorggroep Elde, de gemeente Boxtel en Sint-Joseph hebben dezelfde intentie: het openhouden van het eetpunt ten behoeve van ouderen die hier gebruik van maken. Zoals al eerder werd verteld, valt en staat dit voornemen met het werven van genoeg vrijwilligers", laat Metz weten. ,,Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan dit plan. Voor de genoemde overgangsdatum van 1 juli worden de betrokkenen uitvoerig geïnformeerd." Hij geeft aan dat ouderen die volledig afhankelijk zijn van een warme maaltijd hier ook na 1 juli in worden voorzien.

Politieke partij Balans ziet een andere oplossing om het eetpunt in stand te houden. In een brief aan het college van B. en W. pleit de fractie voor een financiële bijdrage van de gemeente. ,,Intussen is er dik een half jaar gepraat, maar lijken er nog geen concrete daden dat het eetpunt open blijft. Gebruikers van het eetpunt maken zich terecht zorgen of het wel goed gaat komen. (...) We weten dat Boxtel geld overhoudt aan de uitvoering van de Wmo. Mogelijk kan de gemeente over haar hart strijken en kan er uit dat overschot geput worden om het eetpunt open te houden."

SOCIALE COHESIE

De overname van Elisabethsdael door Sint-Joseph heeft ook gevolgen voor de activiteiten die in de recreatiezaal georganiseerd werden. Die worden niet meer door professionele krachten van Elde gerund. De 94-jarige mevrouw van Dinther schrijft in een brief aan de redactie die elders op deze pagina is afgedrukt, dat zij en andere bewoners van Elisabethsdael, Vinckenrode en Clarissenhof de sociale contacten missen nadat 'alle leuke activiteiten kwamen te vervallen'.

Directeur Metz van Zorggroep Elde geeft aan dat de recreatiezaal van Elisabethsdael 'beschikbaar blijft als ontmoetingspunt om onderlinge contacten in stand te houden of te verstevigen'. ,,Vanwege het belang dat de drie genoemde partijen hechten aan het in stand houden van de sociale cohesie in Elisabethsdael wordt achter de schermen gewerkt aan een activiteitenprogramma waardoor op een ander wijze een ontmoetingspunt voor ouderen in tact wordt gehouden en maximale ruimte voor het ondernemen van activiteiten wordt geboden."


PAROCHIE ZIET KEERPUNT LEEGLOOP:

'Nieuwe wegen vinden die de kerk weer interessant maakt'

RENS VAN DEN ELSEN

Kerken in Nederland lopen langzaam leeg. In Boxtel is dat niet anders. De Heilig Hartparochie doet er veel aan om het tij te keren. ,,Dat kost moeite, maar we lijken daarin te slagen", vertelt pastoor Jacques Grubben. ,,Deze nieuwe tijd vergt een andere aanpak om mensen te bereiken. De oprichting van het familiepastoraat is daar een voorbeeld van." Het kan volgens hem echter ook betekenen dat kerkgebouwen binnen de parochie op termijn een andere invulling krijgen.

,,Natuurlijk willen we alle huidige kerken behouden. In Esch is dat bijvoorbeeld mogelijk als de pastorie straks is verkocht, dat geeft financieel lucht. Maar liever nog zien we dat mensen zich weer betrokken voelen bij hun geloof." Om dat voor elkaar te krijgen is de parochie enkele jaren geleden al begonnen bij de wortel, namelijk kinderen op jonge leeftijd kennis laten maken met de bijbel en wat die voor hen kan betekenen. Van oudsher zijn er diverse momenten in het leven waarop men met de kerk in aanraking kan komen; de doop, de communie, het vormsel en het huwelijk. ,,Tussen die verschillende geloofsmomenten zit best veel tijd, soms vele jaren. En vaak verslapt dan ook de aandacht voor de kerk. Door in die tussenliggende perioden vaker contact te zoeken met de doelgroep, willen we de betrokkenheid vergroten en ervoor zorgen dat zij het geloof weer doorgeven aan de volgende generatie", legt Grubben uit. Het familiepastoraat moet eenheid brengen tussen die contactmomenten. Een denktank, die wordt gevormd door mensen uit de vier verschillende geloofsgemeenschappen in Boxtel, Liempde, Esch en Lennisheuvel, gaat zich hier vanaf de zomer over buigen. ,,We lopen hiermee binnen het bisdom voorop."

Nu al legt de Heilig Hartparochie contact via gastlessen op scholen, maar ook door informele bijeenkomsten te organiseren. Grubben geeft als voorbeeld dat alle stellen, die dit jaar voor de kerk trouwen, zijn uitgenodigd voor een gezellig samenzijn. ,,Dan gaan we met z'n allen bij iemand thuis eten of samen een film kijken. Daaraan verbinden we dan een geloofsthema dat we met elkaar bespreken. Het levert niet alleen een nieuwe vriendschap op, maar draagt ook bij aan de vormgeving van het geloof. Zij kunnen dat dan weer doorgeven aan hun kinderen."

ZOEKTOCHT

Die verschillende bijeenkomsten vinden dus niet altijd meer in de kerk plaats, maar ook bij mensen thuis, in de pastorie of op andere locaties. De gebedshuizen zijn daardoor minder vaak gevuld. Het bestuur zoekt daarom, naast de reguliere godsdienstvieringen, naar andere invullingen van de gebouwen. ,,De hoogmis is natuurlijk het uitgangspunt voor onze kerk, maar we kunnen de ruimte ook voor andere doeleinden gebruiken", vertelt de pastoor. ,,Bijvoorbeeld door de deur open te zetten voor culturele activiteiten zoals een concert of een tentoonstelling. Maar we kunnen er ook voor kiezen om de ruimte in een kerk te verkleinen met een muur. Zolang het maar past binnen de godsdienstelijke omgeving en het geloof erdoor wordt versterkt."

GROTE AANTALLEN

De parochie beseft volgens Grubben dat de grote aantallen van vroeger niet meer terug komen in de kerkbanken. ,,Daarom richten we ons op de kleine groep mensen die wél interesse toont. Zij vormen de basis voor de toekomst. Zo blijven we op zoek naar nieuwe wegen die de kerk weer interessant maken."

FOTO ONDER: Jacques Grubben tijdens een mis in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. (Archieffoto: Peter de Koning).