Afbeelding
Foto: Paul Melis

Kinderdagverblijf Esch: kleinschalig en persoonlijk

De Toverboom viert eerste lustrum

CARRY DIRKX

,,Soms is een kind nog heerlijk aan het spelen en wil het niet mee naar huis", zegt Esther van Overbeek, eigenaresse van kinderdagverblijf De Toverboom in Esch. Een groter compliment kun je nauwelijks krijgen als kinderdagverblijf. Van Overbeek en mede-eigenaresse Mieke te Brake zijn dan ook trots op hun bedrijf. Vijf jaar geleden begonnen ze met de opvang van één kindje. Nu zijn dat er wekelijks tachtig. Tijd voor een lustrumviering.

Van Overbeek en Te Brake waren collega's bij een kinderdagverblijf toen ze het plan opvatten hun eigen kinderopvang op te richten. In januari 2013 gingen ze van start. ,,We hadden allebei duidelijk voor ogen hoe we wilden werken", zegt Te Brake. ,,Op een persoonlijke manier, direct contact met de ouders zonder dat er een kantoor tussenzit. Kleinschalig. En vooral: met alle aandacht voor de kinderen. Wat is fijn voor hen? Dat is ons uitgangspunt."

Babygroep

Onlangs opende De Toverboom een babygroep, in een nieuwe aanbouw, waar kinderen van 0 tot 2 jaar worden opgevangen. ,,Baby's raken snel overprikkeld en hebben andere behoeften dan peuters. Een babygroep is zoveel rustiger voor de allerkleinsten", zegt Van Overbeek. Het KDV heeft nu drie verschillende ruimtes, voor vier groepen kinderen: baby's, dreumes-peuters van 2 tot 4 jaar, een aparte peuteropvang - voorheen bekend als peuterspeelzaalwerk - en buitenschoolse opvang.

Betrokken

In vijf jaar tijd groeide De Toverboom van de opvang van één kindje naar tachtig kinderen en van één groep naar vier groepen. Zijn ze trots op hun succes? ,,Jazeker! We begonnen in een moeilijke tijd, midden in de crisis. Dat was spannend. Maar we zijn het gewoon gaan doen", zegt Van Overbeek. Ook al zijn ze groter geworden, toch vinden Van Overbeek en Te Brake hun bedrijf nog altijd persoonlijk en kleinschalig. Te Brake: ,,We staan nog steeds zelf op de groepen en kennen alle gezinnen. We zijn betrokken bij alle kinderen. Als er iets is, denken we mee en proberen we het op te lossen." Ze werken met een hecht team van zes mensen. ,,Het personeelsverloop is heel klein", zegt Van Overbeek. Verder groeien is niet de ambitie. ,,We zijn wel altijd bezig met verbeteren en vernieuwen. We willen de wei voor de dieren uitbreiden en de tuin van de buitenschoolse opvang aanpakken", zegt Ter Brake. De grote ruimte buiten, waar onder meer geiten en katten rondlopen, is een van de aantrekkelijkste punten van De Toverboom. Ter Brake en Van Overbeek horen dat vaak van ouders. ,,We zijn veel buiten; de ruimte is fantastisch. Dat waarderen kinderen en ouders. Die laatste geven trouwens ook complimenten over hoe het er hier uitziet: netjes, verzorgd."

Open Dag

Het vijfjarig bestaan van De Toverboom wordt gevierd op zondag 1 juli met een open dag van 11.00 tot 16.00 uur. Het gebouw van de babygroep wordt dan officieel geopend. ,,Iedereen is welkom", zegt Van Overbeek. ,,Ouders, opa's en oma's, dorpsgenoten, kinderen. We geven rondleidingen en kinderen kunnen lekker spelen." De Toverboom is gevestigd aan Ruiting 2c in Esch. Er zijn momenteel nog een paar opvangplaatsen beschikbaar in alle groepen. Meer informatie is verkrijgbaar via de website: www.kdvdetoverboom.nl, of e-mail: kdvdetoverboom@gmail.com, of telefoon 06-57720942.

FOTO BOVEN: De grote speelruimte buiten is een van de aantrekkelijke punten van De Toverboom in Esch. (foto: Paul Melis).


Kofferbaksale

De jaarlijkse kofferbaksale van carnavalsvereniging 't Bacchuscorps uit Esch is op zondag 9 september. Deelnemers verkopen hun waren letterlijk vanuit de kofferbak op een perceel aan de Haarenseweg 32 in Esch. De activiteit duurt van 09.00 tot 15.00 uur. Meedoen kost 10 euro voor een personenauto, 12,50 euro voor een caddy, minibus of suv en 17,50 euro voor een bestelbus. Voor aanhangers wordt 5 en 7,50 euro extra gevraagd. Meer informatie via: siermetaaltimmermans@zonnet.nl of tussen 18.00 en 21.00 uur via telefoonnummer 06-20 95 28 48.