Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NATUURCLUBS STRIJDEN TEGEN KOMST STAL VAN 16.000 VARKENS

'Plantenjunkfood bij Kampina'

PÅL JANSEN

Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie (BMF) startten maandag een gezamenlijke petitie tegen de komst van een megastal bij natuurgebied Kampina aan de Logtsebaan in Oirschot. De stal, die tegen de grens van het Boxtelse gemeentegebied moet komen te liggen, moet ruimte bieden aan in totaal zestienduizend varkens. ,,De geproduceerde stikstof zal werken als junkfood voor de planten", aldus Boxtelaar Toine Cooijmans van Natuurmonumenten. Ondanks de ligging nabij de Kampina, is Boxtel nooit betrokken geweest bij de plannen. Buurgemeente Oirschot ziet daar wettelijk geen noodzaak in en het Boxtels college van B. en W. is het daar mee eens. ,,Boxtel zou zich moeten uitspreken", vindt Cooijmans.

Cooijmans (links op de foto) waarschuwt voor een verschraling van het landschap in de Kampina als de plannen van de megastal worden doorgezet. ,,Vooral de uitstoot van stikstof is een groot probleem voor de natuur in Noord-Brabant. Het zorgt voor een versnelde groei van planten. En er zal vooral een achteruitgang van kleine plantsoorten zijn: bramen, brandnetels, grassen, die groeien daar erg rap van..." Boswachter Irma de Potter van Natuurmonumenten vult aan: ,,Op de heide in Kampina is die vergrassing al erg zichtbaar en krijgen wij de vraag of we daar niet iets aan kunnen doen."

PUNTBRON

Het tweetal wijst daarnaast ook op verdere negatieve invloed van het insectenleven en daardoor weer op de flora en flauna in de omgeving. ,,We doen eigenlijk al van alles om de stikstofinvloed terug te dringen", aldus Cooijmans. ,,En dit is een 'puntbron' die er tegenaan ligt. Hoe dichter zo'n bron bij het gebied ligt, hoe groter de invloed."

De twee natuurbeschermingsorganisaties bereiden zich voor op een rechtszaak om de goedkeuring van de vergunningsaanvraag voor de stallen door de gemeente Oirschot tegen te gaan. Donderdag 13 september buigt de Raad van State zich over de kwestie. Met de petitie op zak (die online ingevuld kan worden op geenmegastal.petities.nl en inmiddels ruim 3.300 keer is ondertekend) en de argumenten die ze hebben, zijn de natuurorganisaties overtuigt dat ze een goede zaak hebben tegen de komst van de stal. ,,We dachten dat de politiek ruggengraat toonde, maar dat bleek niet zo. Dan pakken we zelf de juridische middelen uit de kast", zei directeur Selçuk Akinci van de BMF.

'GEMEENTE MOET WEL'

In december 2017 wees de gemeente Oirschot de vergunningen die de betreffende ondernemer (een Boxtelaar) aanvroeg nog van de hand. Een duidelijk signaal stelde wethouder Frans van Hoof van Oirschot destijds tegenover Eindhovens Dagblad. Erg duidelijk bleek dat echter niet te zijn, want eind mei werd de vergunning alsnog afgegeven. Anders zou het de gemeente Oirschot veel geld kunnen kosten, aldus een woordvoerder: ,,We hebben juridisch gezien geen grond om de vergunning te weigeren. De (financiële) risico's om de vergunning niet te verlenen zijn zo groot, dat de gemeente besloten heeft om deze toch te verlenen. De aanvraag is getoetst aan lokaal en provinciaal beleid en op basis hiervan is er geen grond om de aanvraag te weigeren."

Op de vraag of het wellicht netjes was geweest om Boxtel bij de procedure te betrekken, antwoordt de woordvoerder dat de gemeente Oirschot zich aan het wetboek heeft gehouden. ,,Het publiceren van de definitieve beschikking is gebeurd volgens de wettelijke vereiste uit de AwB (Algemene Wet Bestuursrecht). Hierbij geldt dat het bevoegd gezag hiervan kennis geeft in een of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen. Een buurgemeente hoeft niet apart in kennis te worden gesteld en daar zit ook geen afstandsvereiste aan vast."

Cooijmans vindt dat Boxtel zich zou moeten uitspreken over de stallen, die als het ware dus tegen de schutting van het Boxtelse deel van de Kampina komen te liggen. Dat doet het college van B. en W. echter niet. Dat gaat ervan uit dat Oirschot het wetboek heeft gevolgd. ,,Ons college zal zich daarom niet uitspreken tegen de verlening van deze vergunning", laat een woordvoerder van Boxtel desgevraagd weten. Ook is de gemeente niet betrokken geweest bij de megastalkwestie. ,,Daartoe bestaat ook geen verplichting op grond van de bouw- en milieuwetgeving", aldus de woordvoerder. Ook zal B. en W. verder niet proberen om enige invloed uit te oefenen op de beslissing van de buurgemeente.

Aan de betreffende ondernemer, wiens bedrijf momenteel in Boxtel is gevestigd, is om een reactie gevraagd. De varkenshouder was niet bereikbaar voor commentaar.

FOTO BOVEN: Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie zijn niet blij met de beslissing van de gemeente Oirschot die een vergunning verleende voor een megastal waar 16.000 varkens in passen. Maandag startten ze gezamenlijk een petitie. (Foto: Peter de Koning).


PLAATSELIJK BEDRIJF OXALIS GAAT TESTEN VOOR BOXTEL

Zo'n 35 duizendknooplocaties in beeld

De gemeente Boxtel heeft inmiddels zo'n 35 locaties in beeld waar de Japanse duizendknoop groeit. Het gaat om gebieden variërend van een paar vierkante meters tot locaties van vierhonderd vierkante meters (bij Celdex op Ladonk bijvoorbeeld). In de komende maanden gaan de gemeente en uitvoerder Oxalis uit Boxtel testen wat de effecten zijn.

Of alle locaties in beeld zijn bij de gemeente, is nog niet bekend: er druppelen nog steeds meldingen binnen, vertelt Erik ter Heide van het team beheer en uitvoering. ,,Steeds meer mensen herkennen het plantje inmiddels."

En steeds meer mensen ondervinden dat het een crime is om het onkruid weg te krijgen. Oxalis tracht de komende weken om de plant te bestrijden met bijna kokend water. ,,Dinsdag begonnen we bij de Croonpassage aan rivier De Dommel", vertelt hovenier Mathijs van Vught. ,,De bedoeling is dat door de hitte de wortel uitsterft."

RESULTATEN

Deze en volgende week worden op de vijf grootste locaties, die naar schatting zo'n 1.500 tot 2.000 vierkante meter beslaan, de duizendknoop behandeld. Oxalis houdt de resultaten bij en zal in overleg met de gemeente testen wat de beste behandelmethodes zijn. Nu wordt de plant eerst gemaaid en met heet water besprenkeld. ,,Maar je kan de plant bijvoorbeeld ook half hoog maaien en dan behandelen, of laten verhouten en het hete water in de stengels gieten, maar dat is heel erg tijdrovend", vertelt wethouder Herman van Wanrooij,

Op de website www.bestrijdingduizendknoop.nl van stichting Probos staan diverse praktijkmethodes toegelicht. Ook op de site van de Wageninger Universiteit (www.wur.nl) staan diverse artikelen. Echter, sluitende behandelmethodes staan niet vermeld.

Voor dit jaar heeft Boxtel 25.000 euro uitgetrokken voor bestrijding van de plant.