Afbeelding
Foto:

UNIEKE WERKEN VAN 25 CULTUURLEERLINGEN

Tentoonstelling brugklaskunst in overvolle bibliotheek Boxtel

Van teckels in een mand tot een ABBA-collage en van een lamp op plastic afval tot dieren van klei. De brugklassers van het Jacob Roelandslyceum presenteerden vrijdagavond hun kunstwerken in de bibliotheek aan de Burgakker.

De werken in de bieb zijn gemaakt door zo'n 25 havo- en vwo-leerlingen met de cultuurprofilering. In de laatste periode van dit schooljaar werkten zij aan de module 'Nu', waarin zij zich verdiepten in de vraag: wat leeft er nú voor mij? Docente Paulien van de Mortel liep zeer tevreden rond tussen de vele kleurrijke werken. ,,Ze hebben allemaal iets unieks gemaakt rond bijzondere, soms heel persoonlijke verhalen. Ze hebben het aangedurfd om hier zelfstandig invulling aan te geven", vertelde ze te midden van de tientallen leerlingen, ouders, grootouders en vrienden die de expositie kwamen bewonderen.
Drie werken kregen een speciale vermelding. Inge van Oers ontving een prijs voor het beste 2d-kunstwerk, Julia Grilis kreeg lof voor haar 3d-kunst en de titel voor het beste idee ging naar het duo Loekie Krull en Kim van Giersbergen. (Foto: Peter de Koning).


Ouderen in beweging

Van alle kanten wordt ons als ouderen voorgehouden om toch vooral in beweging te blijven om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Maar nu Elisabethsdael aan de woonstichting is verkocht en zorggroep Elde zich terug heeft getrokken, gaat alles veranderen. Als eerste werd ons de gymles ontnomen en daarna kwamen alle leuke activiteiten te vervallen; die werden ook gehouden voor de bewoners van Vinckenrode en Clarissenhof.

Daardoor missen we ook onze sociale contacten. En hoe het met het Eetpunt gaat, kan niemand ons vertellen. Dit terwijl 1 juli aanstaande de vertrekdatum is van Elde. Al in januari is Elisabethsdael naar woonstichting Sint-Joseph overgegaan; dit is dus een half jaar geleden, en nog is er geen duidelijkheid. Wij ouderen voelen ons lelijk in de steek gelaten. Graag zien wij nog spoedig een reactie tegemoet in de voor ons zo belangrijke activiteiten.

Namens alle gedupeerde bewoners van Elisabethsdael, Vinckenrode en Clarissenhof.

        M.J. VAN DINTHER


Logica van gemeentelijke bureaucratie

Bart, Frits en Peter zijn vrienden. Bart is eigenaar van enkele supermarkten, Frits verdient zijn brood als directeur van een middelgroot bouwbedrijf en Peter is beleidsambtenaar bij de gemeente. Elke woensdagavond biljarten ze in het buurtcafé. Daarna buurten ze met een pilsje over wat hen bezighoudt. Vaak gaat het over het werk. Bart en Frits hebben veel eigen geld in hun bedrijf geïnvesteerd. Ze leveren kwalitatief hoogstaande producten en komen waar mogelijk tegemoet aan de wensen van hun klanten. Ze willen hun goede naam koste wat kost behouden. De concurrentie ligt immers altijd op de loer. Ze houden de concurrenten in hun markt daarom nauwlettend in de gaten en passen hun beleid zo nodig aan om te voorkomen dat hun winst in verlies omslaat. Voortdurende efficiencyverbetering is een must. Een foute inschatting kan hun zomaar de kop kosten. De 'tucht van de markt' houdt hen scherp, maar levert ook veel stress op.

"Jullie hadden beter ambtenaar kunnen worden," zegt Peter. "Bij ons gaat het er juist heel relaxed aan toe. Wij hebben totaal geen last van de 'tucht van de markt'. Bij ons spelen winst en verlies geen enkele rol. Wij hebben alleen te maken met begrotingen en budgetten, bepaald door bureaucratische regels en politieke motieven. Wij kunnen noch de efficiëntie binnen onze organisatie, noch de waarde van elke productie of dienst vaststellen. Dat is puur nattevingerwerk! En wij investeren nóóit eigen geld in onze bureaucratie. Wij draaien per slot van rekening op andermans geld en besteden daarom, in tegenstelling tot jullie, amper aandacht aan kwaliteit en kosten. Ik geeft graag toe dat onze uitgaven contraproductief kunnen zijn voor de lokale economie. Wij bureaucraten hebben - net zoals politici - immers weinig redenen om geld verstandig uit te geven. Wij verdelen arbeid en kapitaal onproductief, omdat we ons louter laten leiden door politieke en bureaucratische motieven en zeker niet door consumenten- en productiviteitsoverwegingen. Wij worden toch niet afgestraft door de 'markt'. Falen wordt bij ons juist beloond! Hoe slechter wij als overheidsbureaucratie presteren, hoe méér geld we krijgen. Dat is fantastisch, want daardoor kunnen wij continu uitdijen zónder onze dienstverlening te verbeteren of uit te breiden." Peter stond op en vertrok, Bart en Frits bleven verbijsterd achter.

        HANS PEL


Fietsonvriendelijk

Uit de presentatie tijdens de beeldvormende vergadering op dinsdag 19 juni kunnen we zonder meer afleiden dat het het college van B. en W. in haar bezuinigingen op de PHS-projecten de fietser behoorlijk te grazen heeft genomen. Het fietspad langs het VLK-tracé wordt geschrapt vanaf de Kapelweg tot Colenhoef. Volgens ons valt dat gedeelte nog onder GGA-subsidie voor fietsverbinding Boxtel-Haaren.

De fietstunnel spant de kroon in de bezuinigingswoede. Ondanks het nadrukkelijk verzoek van de werkgroep tunnel wordt er volgens het collegebesluit geen geld beschikbaar gesteld voor een fietshelling richting Tongeren. Erger nog: van de stalen trap die nu is voorzien in het voorlopig ontwerp kunnen de fietsers geen gebruik maken terwijl in de bestuursovereenkomst nog sprake is van een luie trap waar je met de fiets aan de hand op en af kunt.

Er wordt geen geld beschikbaar gesteld voor de noodvoorziening om tijdens de bouw van de tunnel het dubbele spoor over te steken. Die werkzaamheden gaan al gauw een jaar duren. Al die tijd moeten fietsers uit Kalksheuvel, waaronder schoolgaande kinderen, dag in dag uit behoorlijk ver om fietsen. En als laatste een zin uit de presentie: 'De eventuele ongelijkvloerse kruising van de toekomstige snelfietsroute met de Keulsebaan is niet 'onmogelijk'. Lees hier onmogelijk als het geld kost.

Als we de landelijke trend volgen, gaan we met de fiets een mooie toekomst tegemoet. Met de besluiten rond de PHS-projecten heeft het er alles van weg dat het gemeentebestuur voor de nieuwe zittingsperiode is begonnen met een valse start. Laten we hopen dat de raad deze bezuinigingswoede van het college een halt zal toeroepen.

        PIERRE VAN DEN OORD

        FIETSERSBOND BOXTEL