Afbeelding
Foto:

'Uitverkiezing compliment voor Esch'

Boy Scholtze president van Europees Charter

CARRY DIRKX

Boy Scholtze (27) is zaterdag verkozen tot president van het Charter van Europese plattelandsgemeenten; het samenwerkingsverband waar het dorp Esch deel van uitmaakt. Scholtze, die zelf in Biezenmortel woont, was al voorzitter van Friends of Europe Esch, de organisatie die de Charterzaken in Nederland regelt. Hij vindt zijn presidentschap 'een hele eer'.

Het Charter van Europese Plattelandsgemeenten is een verbond van kleine dorpen, één uit ieder van de 28 landen van de Europese Unie. Voor Nederland maakt Esch deel uit van het netwerk. Het doel ervan is het Europa van de gewone mens, elkaars cultuur en gewoontes te leren kennen. Dat gebeurt onder andere door jaarlijkse thema-ontmoetingen voor mensen uit alle dorpen. Esch was in 1989 een van de grondleggers van het Charter.

Visie

Boy Scholtze, gemeenteraadslid in de gemeente Haaren, is sinds 2008 actief betrokken bij het Europese dorpennetwerk en sinds een paar maanden voorzitter van Friends of Europe Esch. En nu dan president van de hele organisatie. ,,Dat klinkt goed, hè: president", reageert hij. ,,Maar ik blijf gewoon Boy, hoor." Hij vindt het een eer dat hij tot president is gekozen, maar ziet het vooral als compliment aan Esch, en meer specifiek: aan wijlen Frans Ronnes, oud-burgemeester van de gemeente Haaren en ook oud-president van het Charter. ,,Frans Ronnes heeft tijdens zijn presidentschap veel betekend voor het Charter. De Essche afgevaardigden staan dankzij hem bekend als kartrekkers van het Charter en als mensen met visie." Scholtze hoopt het netwerk een nieuwe impuls te kunnen geven, samen met de rest van het nieuwe bestuur. ,,Er komt veel werk op ons af. Hoe en wat precies: dat moet ik nog zien." In de pijplijn zit op korte termijn een bijeenkomst in Esch. ,,In 2019, of later, maar in ieder geval vóór het opheffen van de gemeente Haaren."

FOTO LINKS: Boy Scholtze (27) is verkozen tot president van het Charter van Europese plattelandsgemeente, waar Esch onderdeel van is.


HISTORISCHE KROEGENTOCHT IN LIEMPDE

Uit de kerk naar de kroeg

Pål Jansen

Wim Bressers en Jan van de Sande namen zondag een groep van circa twintig geïnteresseerden mee op kroegentocht in Liempde. Niet zozeer om te genieten van een biertje of borrel, maar om de historie van de cafés in het dorp uiteen te zetten.

,,We waren een kleine twee uur onderweg", vertelt Gastvrij Liempde-gids Van de Sande. ,,En we zijn alleen in de Dorpsstraat, de Nieuwstraat en het stukje bij het voormalig raadhuis geweest." Liempde zat, zeker voor een kleine plaats, historisch gezien vol met cafés, kon Van de Sande vertellen. ,,De verhalen over de rondtrekkende soldaten, die zijn al eeuwenoud. De Fransen, de Engelsen, de Hongaren, ze hebben hier allemaal gezeten."

Gevolg was dat veel soldaten op kosten van het dorp voedsel moesten hebben. ,,Aan het einde van de achttiende eeuw was het hier zo armoedig dat de schepenen brieven kregen waarin gepleit werd voor vrijstelling van belastingen", licht Van de Sande toe.

De rondleiding voerde langs voormalige herbergen als de Drie Zwaantjes aan het huidige Raadsplein, waar nu Electro Technisch Bureau Saris is gehuisvest. Ook de vorig jaar gesloten cafetaria De Punder kwam in de geschiedenisles van Van de Sande voor, die samen met Bressers de rondleiding gaf. En ook achter de overgebleven huidige cafés schuilt een rijke historie: ,,De Durpsherberg is rond 1863 gebouwd. Het Wapen van Liempde is al veel ouder, een van de burgemeesterszoons heeft daar nog gewoond", weet Van de Sande. ,,En als je hier rond 1900 rondliep, dan zag je mensen vanuit de kerk zó de kroeg inlopen."

TEVREDEN

Ondanks de korte tocht zat de route vol met dit soort anekdotes en verhalen. Naast Van de Sande kijkt ook Bressers tevreden terug. ,,Het was een mooie opkomst. Het fijne aan zo'n excursie waar iedereen zich voor in kan schrijven; er komen altijd mensen op af die interesse hebben in het onderwerp." De komende periode staat er voor Bressers niets op het programma in zijn rol als Gastvrij Liempde-gids. Hij kijkt echter al uit naar september. ,,Dan beginnen de excursies voor de edelherten. De bronsttijd begint dan."


Fietsexcursie Gestel

Natuurgroep Gestel houdt zaterdag 23 juni een fietsexcursie. De tocht start om 09.30 uur vanaf het buitenlokaal van Brabants Landschap op landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel. De fietsers komen langs diverse vestingwerken die nog zichtbaar zijn; een gids vertelt er wetenswaardigheden over. Rond 12.30 uur zijn de fietsers weer terug op landgoed Haanwijk. Aanmelden kan tot 21 juni via e-mail: pfg.janssen@kpnplanet.nl.