Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GROTE SOLARINSTALLATIE OP DAK VAN BOXTELS BEDRIJF

Reijnders plaatst 800 zonnepanelen

LINDA VAN DE WIEL

Handels- en transportbedrijf Reijnders komt vanwege haar werk met kolen niet altijd op een positieve manier in het nieuws, ,,Dat is onterecht", stelt Marco Verbruggen, werkzaam bij de afdeling facilitaire zaken van het Boxtelse bedrijf. Reijnders levert 90 procent van haar kolen aan de staalindustrie als toevoeging voor het staal, en niet zoals veel mensen denken aan energiecentrales. ,,We hebben al jaren een programma gericht op verduurzaming van de firma." Onderdeel van dit plan is het plaatsen van 828 zonnepanelen door Freenergics, een eveneens Boxtelse onderneming.

,,Het werken met kolen heeft helaas een negatief imago. Dat terwijl wij veel investeren in duurzaamheid", vertelt Verbruggen van Reijnders. ,,Vorig jaar hebben we binnen het bedrijf besloten om energieneutraal te gaan werken. Op die manier willen we ons steentje bijdragen aan het milieu. Zo produceren we weinig afval, ongeveer 95 procent van ons materiaal wordt gerecycled."

Esch

Steunzenderactie LOHA

LOHA, de lokale omroep voor de gemeente Haaren, start haar jaarlijkse steunzenderactie. Voor 5 euro kunnen mensen een steunzenderkaart kopen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan LOHA. De vaste steunzenders krijgen bezoek van vrijwilligers van LOHA en kunnen zo hun jaarlijkse bijdrage verlengen. Andere mensen kunnen een kaart kopen door een mail te sturen naar info@LOHA.tv.

Het plaatsen van ruim 800 zonnepanelen op het pand aan de Industrieweg past dan ook in het energieplan van Reijnders. Dat is ook wethouder Peter van de Wiel opgevallen. Gisteren was hij aanwezig bij Reijnders om de solar-installatie officieel te openen.

,,Ik geloof dat dit de grootste installatie van Boxtel is", aldus Freenergics-directeur Tammo Bieze. ,,De grootste uitdaging was de sterkte van de dakconstructie. Hier zijn flinke berekeningen op losgelaten, maar het is gelukt. Uiteindelijk hebben we 18.000 kilo aan zonnepanelen op zo'n 30 procent van het dak geplaatst."

VERDUURZAMING

Dertien jaar geleden heeft het Boxtelse bedrijf haar eerste stappen gezet richting verduurzaming. Toen ging het om het vervangen van reguliere lampen naar ledverlichting. Verbruggen: ,,We werken inmiddels zoveel mogelijk met elektriciteit. Zo werd een dieselaggregaat vervangen door een dikke stroomkabel die rechtstreeks vanaf het transformatorhuisje naar onze machines gaat."

Hij vervolgt: ,,Onze chauffeurs worden gecoacht om zo zuinig mogelijk te rijden. Dat scheelt vele liters brandstof per jaar. Daarnaast hebben we onlangs een vrachtwagen aangeschaft die rijdt op LNG, ofwel Liquid Natural Gas: een schonere brandstof."

Met het solarpark heeft Reijnders nu een eigen energiebron. Echter, de stroom die de zonnepanelen opwekken, moet direct worden verbruikt. Dit in tegenstelling tot particulieren die zonnepanelen op hun dak hebben. Zij moeten hun zonne-energie teruggeven aan het openbare elektriciteitsnet en krijgen een vergoeding van de energieleverancier wanneer er meer geleverd dan verbruikt wordt. Verbruggen: ,,Dit geldt niet voor grote bedrijven, zoals het onze. Alles wat wij opwekken, moeten we snel en optimaal gebruiken. Het is een puzzel dit op een goede manier vorm te geven."

FOTO BOVEN: Reijnders, een Boxtelse handelsonderneming in kolenproducten, heeft 828 zonnepanelen laten installeren op haar daken. (Foto: Peter de Koning).


Nieuwe ronde met vragen in Vintut-app

De app Vintut in Boxtel heeft deze week een update gehad waarbij een nieuwe quizronde is gestart. Er zijn nieuwe locaties en vragen aan het spel toegevoegd. Daarnaast zijn er verbeteringen aangebracht in de gebruikersomgeving.

Met Vintut kunnen deelnemers een wandeling maken door het centrum van Boxtel. Zij komen daarbij langs lokale ondernemers en bijzondere locaties en beantwoorden ondertussen vragen. Daarmee zijn er prijzen te winnen, zoals een kledingcheque van Mr. & Mrs. Filipe, een high beer of wine bij café 't Hart van Boxtel of een dinercheque van Tafel 25. De quiz loopt nog een maand, daarna worden de winnaars bekendgemaakt.

,,Deelnemers krijgen nu ook een tipje van de sluier van de coupons die zij kunnen verdienen als ze de vragen goed beantwoorden", licht Kiske de Leest, een van de initiatiefnemers van de app, toe. ,,En je krijgt soms een melding als je in de buurt bent van een locatie."

Volgens De Leest is de app sinds de lancering in oktober vorig jaar al zo'n vijfhonderd keer gedownload.