Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

What's Up Stijn en Robin?

Het was zaterdag druk in het centrum van Boxtel en in kasteelpark Stapelen. Niet met terrasjesmensen of wandelaars, maar met mensen die geconcentreerd op hun telefoonscherm keken zonder oog te hebben voor de wereld om zich heen. Zij speelden het spel Pokémon Go tijdens een vooraf aangekondigde 'Community Day' en bleken op zoek naar heel speciale Pokémonfiguurtjes. Twee van de fanatiekelingen die naarstig joegen op dit bijzondere exemplaar waren Boxtelaren Stijn van Boxtel (20, rechts op de foto) en Robin Bergman (13).

Online is veel informatie te vinden over Pokémons als Pidgeys, Rattatas en Zubats. Er zijn zogenaamde community's en je kunt zelfs ruilen, Wat is er zo leuk aan dit spel? Stijn: ,,Als ik van huis richting het treinstation ga en later dezelfde route naar huis loop, start ik het spel even op. Op deze manier verveel ik me niet en heb ik wat te doen. Je doet allerlei opdrachten en stiekem is het best verslavend."

Robin, hoe kwamen jullie erachter dat zich in het centrum of in de kasteeltuin een bijzondere Pokémon verschanste? ,,Op internet werd een Community Day aangekondigd op deze plek. Samen met 105 anderen zit ik in de groepsapp 'Pokémon Go Community Boxtel e.o.' en een van ons zag dat er vandaag een speciale Pokémon te vangen was. Ik wilde toen echt op pad om hem te vangen. En ik ben niet de enige. " Stijn: ,,Het is heel druk en wij 'jagers' herkennen elkaar. Soms ken ik anderen persoonlijk en soms zie ik het aan de manier waarop mensen naar hun beeldscherm staren."

Waarom ben je na twee jaar nog steeds bezig met deze hype? Robin: ,,Twee zomers geleden werd het spel gelanceerd en waren er 150 Pokémon. Inmiddels zijn er 379 en er blijven nieuwe generaties komen. Doordat wij actief blijven, houden we het spel mede in leven." Stijn: ,,Nieuwe aanwas zorgt ervoor dat ik het spel steeds maar wil blijven spelen. En natuurlijk vanwege de beloningen die je kunt verdienen."

Wat een bijzondere hobby hebben jullie. Wat doen jullie eigenlijk in het 'echte leven'? Robin: ,,Ik zit op de havo." Stijn: ,,En ik studeer rechten aan de universiteit in Tilburg. Niets met Pokémon dus..."

FOTO RECHTS: Geconcenteerd volgen Robin en Stijn de Pokémon op hun telefoon. (Foto en tekst: Linda van de Wiel).