Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

VOORZITTER VERHOEVEN: 'DRUK OP DE SCHOUDERS VERLAGEN'

Bestuur Bazaar wil taken beter verdelen

RENS VAN DEN ELSEN

Bazaar Boxtel staat aan de vooravond van haar 17e editie die op zondag 1 juli gehouden wordt. De zes bestuursleden zetten de laatste weken vooral de puntjes op de i. Dat kleine werk vergt echter veel tijd en dat wil de organisatie beter gaan verdelen. ,,We denken dat als we mensen voor één kleine taak vragen, zij sneller geneigd zijn die op zich te nemen. Daarmee halen we de druk van de bestuursschouders en kunnen wij ons richten op de grote lijnen", aldus voorzitter Michel Verhoeven. Hoe de nieuwe richting in het werven van vrijwilligers voor Bazaar Boxtel er uit komt te zien is volgens hem echter pas hoofdzaak voor de editie van 2019.

Het culturele festival in het Park Molenwijk groeit al jaren gestaag en daarmee dus ook de karweitjes die gedaan moeten worden. Momenteel pakt het zittende bestuur het gros van de kleine klussen op. ,,Denk bijvoorbeeld aan het plakken van posters, schoonmaken van het park of het ophalen van de hekken die op het terrein komen te staan. Allemaal taken waar wij ons eigenlijk niet mee bezig zouden moeten houden, maar die wel prima door iemand anders gedaan kunnen worden. Ieder bestuurslid heeft nu een eigen verantwoordelijkheid, zoals het muziekprogramma, horeca of logistiek. Met een verdeling van de taken zou je een vrijwilliger verantwoordelijk kunnen maken voor een opdracht. Meer zou hij of zij dan niet hoeven doen", legt Verhoeven zijn idee uit. ,,Ik denk dat mensen zich dan ook sneller bij ons aansluiten en hopelijk op de langere termijn zich meer gaan verbinden aan Bazaar Boxtel."

Het is overigens niet zo dat de organisatie met de handen in het haar zit op het gebied van vrijwilligers. Verhoeven: ,,Op en rond de dag zelf hebben we een trouwe ploeg die helpt met het opbouwen en afbreken van het terrein. Het gaat vooral om extra handjes in de aanloop naar het festival."

RABOBANK

Om de nieuwe visie op vrijwilligers werving goed uit te werken, heeft Verhoeven een plan ingediend bij de Rabobank. De lokale bank is al jaren hoofdsponsor van het Boxtelse festival, maar is haar beleid op dat gebied aan het wijzigen. ,,In plaats van zomaar een zak geld te geven, zet Rabobank in op ondersteuning met kennis en mankracht, bijvoorbeeld op financieel vlak of beleidstechnisch", aldus Verhoeven. De voorzitter hoopt in de loop van dit jaar met de bank om tafel te kunnen om zijn idee te bespreken. Mocht de sponsor echter de geldelijke steun terugtrekken of verminderen, dan heeft de organisatie een probleem. ,,Niet direct, maar wel op de lange termijn. We hebben een gezonde financiële buffer opgebouwd om dat soort zaken op te vangen. Entree vragen zou dan een oplossing kunnen zijn, maar daar willen we niet aan beginnen. Het festival moet zo laagdrempelig mogelijk blijven. Gelukkig kent de Bazaar een bijzondere plek in het Boxtelse culturele veld. Het heeft een groot sociaal verbindend karakter en daar is de gemeente trots op."

GEEN VERENIGING

Wat het bestuur van Bazaar vooral lastig vindt is het binden van vrijwilligers aan het evenement. ,,We hebben niet zo'n grote achterban als bijvoorbeeld een voetbalvereniging. Die kan nog vrijwilligers werven binnen de eigen leden. Daarnaast komen zij ook meerdere keren per week in aanraking met de club. Bazaar is maar één keer in het jaar, dus is die binding een stuk minder." De voorzitter geeft aan dat de veranderingen in het vrijwilligersbeleid in de loop van dit jaar vorm moeten krijgen. ,,Volgend jaar kunnen we dan de nodige stappen zetten en kijken of en hoe onze visie in de praktijk werkt."

BAZAAR

Zondag 1 juli zet Bazaar Boxtel haar poorten in het Park Molenwijk weer open. Bezoekers kunnen zich dan tussen 11.00 en 18.00 uur onderdompelen in een culturele mix van muziek, dans, eten en drinken. Er zijn optredens van onder meer Grup Taksim, Barabas, Rock Soc en Broadway Brass. Lees volgende week meer over het evenement in deze krant.

FOTO BOVEN: Verschillende culturen smelten samen op Bazaar Boxtel. Het bestuur wil het beleid rondom het werven van vrijwilligers over een andere boeg gaan gooien. (Archieffoto: Hans van Doorn).


Collecteweek Rode Kruis

Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel van zondag 24 tot en met zaterdag 30 juni met de collectebus langs de deuren. De opbrengst komt geheel ten goede aan de gemeente Boxtel en is bestemd voor een project in het kader van verminderen van eenzaamheid. Mensen die in de komende week enkele uurtjes over hebben en zich als collectant willen inzitten voor het Rode Kruis, kunnen contact opnemen met Wieke Doevendans, collectecoördinator van het Rode Kruis, via telefoonnummer 06-28 70 12 91.