Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

OPTIMALISEREN EN BTW HERINVESTEREN

Manager cijfert tekorten van maatregelen PHS weg

PÅL JANSEN

De gemeenteraadsleden van Boxtel werden dinsdag geïnformeerd door projectmanager Ludwig van Duren over de voortgang van het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), een gebruikelijke update die ieder kwartaal wordt gedaan. Waar hij drie maanden eerder nog uitkwam op een tekort van een slordige tien miljoen, komt Van Duren nu uit op een 'kleine min' van zeven ton.

Inschatten wat alle kosten worden en op basis daarvan bepalen wat wel en niet gedaan moet worden én hoe. Simpel gezegd is dit het werk waar Van Duren en het college van Boxtel momenteel mee bezig zijn in het kader van het maatregelenpakket PHS: indexering, belastingoptimalisaties, btw-teruggave, werkzaamheden wel, niet of op een ander moment doen: overal wordt gekeken waar centen gewonnen kunnen worden.

Het aankopen van vastgoed en gronden rondom de fietstunnel bijvoorbeeld zou drie maanden terug 2,5 miljoen euro duurder uitvallen. ,,ProRail had een aantal gronden meegenomen in de vastgoedraming, maar dat hoefde niet meer", aldus Van Duren. Of het gratis verkrijgen van het Duits Lijntje van het Rijk omdat gemeente Meierijstad er niets meer mee wil doen en een boerderij die nabij de Keulsebaan niet meer aangekocht hoeft te worden: een besparing van twee miljoen. Of de teruggave van btw-betalingen, die de provincie en Boxtel gedeeltelijk mogen herinvesteren in het maatregelenpakket. ,,Provincie wil 1,7 miljoen euro herinvesteren als Boxtel acht ton investeert", aldus Van Duren.

BONUS

Door alle 'optimalisaties' bleek er zelfs nog wat geld over (2,4 miljoen euro) om extra wensen te heroverwegen die eerst buiten het maatregelenpakket vielen. Met het collegebestuur van Boxtel werden aanpassingen voor de aansluiting op de A2 ter hoogte van de Liempdse Barrier (2,7 miljoen), een flauwere fietshelling bij de tunnel dubbele overweg (0,4 miljoen), een hellingbaan vanuit Tongeren en het knooppunt bij rotonde Boseind (2,5 miljoen) besproken. Wat betreft dat laatste: dat wordt dus een knelpunt waar het verkeer straks niet goed verwerkt kan worden, zo werd vorige week bekend.

Het flauwer maken van de hellingsbaan werd eerder al toegezegd na kritiek van de CDA-fractie, waar verantwoordelijk wethouder Herman van Wanrooij zich dus in kon vinden: in plaats van 5 procent wordt dat 3 procent aan de Van Hornstraat en 4 procent aan de Van Salmstraat). Geschatte kosten: vier ton.

Ook de aansluiting bij de Liempdse Barrier wordt meegenomen in de 'scope'. Dat zal naar verwachting 2,7 miljoen extra kosten. De fietsers vanuit Tongeren zullen straks toch met de trap naar beneden moeten: de hellingbaan van 1 miljoen bleek niet haalbaar. Met rotonde Boseind wil het college wel 'iets' doen, maar niet van het budget dat bedoeld is voor het PHS-maatregelenpakket, zo werd duidelijk.

DUIZELINGWEKKEND

Nadat alle cijfers, die in duizelingwekkend tempo voorbij raasden, werden opgeteld en afgetrokken, bleef er nog een tekort over van zeven ton: het complete project kost (volgens de schattingen) nu 39,1 miljoen euro. Dat kan nog 15 procent goedkoper of duurder uitvallen. Rob Kuppens (VVD) concludeerde daarom dat het pakket zomaar rond de vijf miljoen duurder kan worden. Van Duren: ,,We hebben ook voor 4,5 miljoen euro aan risico's ingecalculeerd."

De projectmanager had op alle vragen vanuit het publiek een antwoord klaarliggen. Met een licht sceptische houding merkte Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) nog op: ,,Eigenlijk zegt u tegen ons: vertrouw mij maar." De 'ja' van Van Duren klonk vol vertrouwen en hij nodigde Van den Einden en passant nog uit om alle specifieke details en onderbouwingen met hem door te nemen. En dat zelfvertrouwen is niet zonder reden, want het moet gezegd: Van Duren heeft zijn huiswerk gedaan. Hoewel Van den Einden haar hart vast en zeker nog een beetje vasthoudt...


WACHTEN OP INFORMATIE ARRIVA

Buurtvervoer onzeker door stakingen van streekchauffeurs

Het is nog onduidelijk wat de landelijke staking van het streekvervoer betekent voor de buurtbussen die onder meer door Boxtel, Liempde en Esch rijden. Vakbond FNV kondigde vandaag aan dat de regiobussen vanaf woensdag 27 juni (eerst was dat maandag 25 juni) door heel Nederland niet meer rijden voor onbepaalde tijd. Arriva is aan het inventariseren wat de gevolgen zijn van de staking en communiceert daarover via haar website en sociale media.

In tegenstelling tot het streekvervoer, worden de buurtbussen door vrijwilligers bestuurd. Voor hen gelden de actiepunten niet die vakbondorganisatie FNV eist bij werkgeversorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (3,5 procent meer loon, maatregelen om werkdrukverlaging en iedere 2,5 uur een (plas)pauze). De vorige keren echter dat er gestaakt werd, bleven ook de buurtbussen in de garage staan. Reden om ze toen niet te laten rijden, was omdat er geen aansluiting meer is op het streekvervoer, aldus een woordvoerder van Arriva.

Uitsluitsel over de buurtbussen kon de woordvoerder echter niet geven. De vervoersorganisatie houdt reizigers in Noord-Brabant op de hoogte via haar website www.arriva.nl/noordbrabant of via haar sociale media.

FOTO ONDER: De buurtbus, die gerund wordt door vrijwilligers, rijdt onder meer door Esch. Begin dit jaar haalde de dienst de mijlpaal van 500.000 vervoerde passagiers. (Foto: Carry Dirkx).