HAAL GEEN WATER UIT BEKEN EN SLOTEN

Watertekort rond de Dommel door warm en droog weer

Boeren mogen de komende periode geen water meer onttrekken uit beken en sloten. Dat heeft Waterschap De Dommel onlangs besloten. Door het warme weer en weinig neerslag van de afgelopen periode is de hoeveelheid water en doorstroming in veel beken flink afgenomen. De lokale stevige buien die zijn gevallen, hebben geen langdurig effect op een toename van de afvoer. Om planten, dieren en de waterkwaliteit te bewaken heeft het waterschap nu beschermende maatregelen genomen.

Het verbod ging in op 15 juni. Als de afvoeren weer op peil zijn, heft het waterschap het verbod op. Anders blijft het tot 1 oktober van kracht. De maatregel geldt zowel voor vaste als mobiele onttrekkingsinstallaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit de beken of sloten is wel toegestaan. Waterschap De Dommel belooft streng toe te zien op de naleving van het verbod en geeft aan controles uit te gaan voeren.

In een droge periode probeert het waterschap voldoende water en stroming in beken en sloten te houden door stuwen hoger te zetten. Hierdoor blijft de waterkwaliteit op peil en wordt onder meer vissterfte door zuurstoftekort in het water voorkomen.

MINDER INKOMEN

Naast het waterschap doen ook boeren veel om droogteproblemen te voorkomen. Voor hen is voldoende water voor gewassen van economisch belang. Een magere oogst door droogte betekent immers minder inkomen. Agrarische ondernemers in het gebied zijn eraan gewend dat er tijdens droogte vaak onvoldoende water is voor beregening.

Boxtel

Alzheimer Café

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud houdt maandag 25 juni om 19.30 uur een thema-avond over specifieke problematiek bij dementie op jonge leeftijd, met als spreker gezondheidszorgpsycholoog drs. F. van Bergen. De avond is in restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. De zaal is om 19.00 uur geopend. De toegang is gratis.