Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Muziekvereniging Esch huldigt zes jubilarissen

'Mag ik nu muziek gaan maken?'

De Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus zet traditiegetrouw haar jubilarissen in het zonnetje tijdens het zomerse afsluitingsconcert. Dit jaar telt de vereniging er zes. Ze worden gehuldigd op zondag 24 juni. Sommigen van hen wilden best geïnterviewd worden, tijdens de pauze van de repetitieavond, maar niet te lang. ,,Zijn we klaar? Mag ik nu weer muziek gaan maken?"

,,Als je de klank hoort aanzwellen, met al die verschillende instrumenten: dat is zo mooi. Bijna meditatief", omschrijft Hein Schouwenaars (60) zijn plezier in het spelen bij de fanfare. Hij is een van de zes jubilarissen van de Essche muziekvereniging. Schouwenaars woont nu in Boxtel, maar woonde 17 jaar in Esch. ,,Iemand van de fanfare wist snel dat er een muzikant in het dorp was komen wonen en zei: 'Kom er maar bij'." Dat gebeurde en nog steeds heeft Schouwenaars het naar zijn zin bij Sint-Willibrordus. ,,Ik voel me op mijn gemak in de vereniging en we maken mooie muziek." Hij speelt bastrombone, want dat instrument vond hij destijds - als oud-hoornspeler - 'een uitdaging' om te gaan leren bespelen. En hij houdt van de klank.,,Hoe lager de klank, zoals bij de bastrombone, hoe fijner ik het vind."

Paplepel

,,Een hele fijne hobby", noemt Anne-Marie van der Mijden (48) de fanfare. En dan vooral: het samen muziek maken.,,Thuis repeteren? Dat doe ik zelden", zegt ze lachend, ,,want in je eentje spelen is niet leuk." Toch oefent ze genoeg. Behalve wekelijks op donderdagavond in Esch, speelt ze bij verschillende fanfares op invalsbasis mee, waaronder de fanfare van Lennisheuvel en de Boxtelse Harmonie. ,,Er zijn weken dat ik bijna iedere avond muziek maak", zegt ze. De fanfare is haar 'met de paplepel ingegoten'. Haar vader, Harrie van Grinsven, is nog altijd prominent lid van de Essche muziekvereniging. ,,Rond de puberteit wilde ik stoppen bij de fanfare, maar dat mocht niet van mijn vader. Nu ben ik blij dat hij me toen tegenhield. Ik kan mijn creativiteit erin kwijt en muziek maken is pure ontspanning", zegt ze. Schouwenaars is het met haar eens. ,,Als je muziek maakt, vergeet je alles eromheen."

Saamhorigheid

Als ook jubilarissen Harold de Bie en Eric van Roosmalen aanschuiven bij het interview, zijn Van der Mijden en Schouwenaars onderhand wel klaar. ,,Mag ik nu weer muziek gaan maken?", vraagt Schouwenaars, en ook Van der Mijden staat te trappelen. Van Roosmalen werd bestuurslid bij de fanfare toen een van zijn dochters er musiceerde. ,,Het is een geweldige en actieve club, die goede muziek maakt", zegt hij. De fanfare is belangrijk voor het dorp, vindt hij. Harold de Bie (50) beaamt dat: ,,Mensen vinden het fijn als de fanfare aanwezig is, bijvoorbeeld bij de wandeldriedaagse en de Sinterklaasintocht." De Bie is lid van de slagwerkgroep. Als kind speelde hij mee en tien jaar geleden pakte hij de hobby weer op. ,,Een hele uitdaging, hoor. Het niveau van de slagwerkgroep is ontzettend gestegen, vergeleken met vroeger." Maar juist die uitdaging maakt het óók leuk. En natuurlijk de gezelligheid. ,,We hebben een mooie vereniging. De onderlinge saamhorigheid is groot. Daar moeten we zuinig op zijn."

De zes jubilarissen van de Essche fanfare zijn: Anne-Marie van der Mijden, Harold de Bie en Jacqueline de Man: 40 jaar lid. Gerrie van der Mee en Hein Schouwenaars: 25 jaar lid en Eric van Roosmalen: 12,5 jaar lid. Ze worden zondag in het zonnetje gezet tijdens het afsluitingsconcert van de fanfare. Dat begint om 14.00 uur op het plein voor dorpshuis De Es. Bij slecht weer binnen.

FOTO BOVEN: V.l.n.r.: Hein Schouwenaars, Eric van Roosmalen, Anne-Marie van der Mijden, Gerrie van der Mee en Harold de Bie zijn vijf van de zes jubilarissen van muziekvereniging Sint-Willibrordus. Jubilaris Jacqueline de Man ontbreekt op de foto. (foto: Peter de Koning).


Zonnebloem
laat mensen
genieten in Best

Vanwege het vijftigjarig bestaan van De Zonnebloem Liempde worden dit jaar allerlei speciale activiteiten georganiseerd. Gisteren genoten bijna honderd mensen van een diner, gevolgd door de voorstelling 'Hommage aan Annie M.G. Schmidt' in 't Tejaterke.

Omstreeks 11.00 uur stapten deelnemers in taxibusjes en auto's voor een ritje naar Best. In de foyer van het theater stonden gedekte tafels klaar zodat iedereen kon genieten van een driegangendiner. Vervolgens voerde theatergezelschap Het Huis Theater de voorstelling op over een van de meest bekende schrijvers van Nederland. Ook in deze tijd zijn haar teksten actueel en de onderwerpen herkenbaar, zo bleek tijdens de opvoering. Na afloop van de theatershow keerden alle deelnemers terug in de foyer om te proosten op het jubileumjaar van De Zonnebloem Liempde. De activiteit werd mede mogelijk gemaakt door 25 vrijwilligers. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding