Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SUCCESVOLLE DAN-EXAMENS TS DEKKER

Vijf taekwondoka's behalen zwarte band

Taekwondo-school Dekker (TSD) heeft er sinds zondag een handvol nieuwe 'zwartebanders' bij. Vijf leden van TSD mochten op voor hun zogeheten dan-examen en legden deze met succes af. De examengroep was divers: de jongste deelnemer is vijftien jaar, de oudste 44. Zowel de theorie als de praktijk werden door hen met verve vervuld.

De dag begon met het doorlopen van de praktijk. Zo waren er sparringsoefeningen in aanval én verdediging, zelfverdedigingsdemonstraties en vrije oefeningen op het stootkussen. Spectaculair was het zogeheten Gye Pa, oftewel de breektesten. De examenkandidaten moesten met hand- en voettechnieken planken doormidden breken.

De theorie bestond uit een scriptie waarin onder meer het ontstaan van Taekwondo stond omschreven, hoe de deelnemers de toekomst van de sport zien en wat zij zelf binnen de Boxtelse taekwondo-school willen bereiken.

Aaron Dekker, Ralp Dikmans, Linda Beekmans, Dinand Verhoeven en Max van Brunschot deden dit alles met succes en zijn sinds zondag trotse dragers van de zwarte band; de eerste dan in Taekwondo.


WIE SPEELT ERMEE EEN POTJE SLAGVOETBAL?

Buurtsportmedewerkers en scouting Boxtel werken samen

RENS VAN DEN ELSEN

Zo'n honderdvijftig kinderen van Scouting Boxtel vermaakten zich afgelopen zaterdag opperbest tijdens een gezamenlijke activiteit van alle leeftijdsgroepen in en rond De Wilgenbroek. Dit deden zij op uitnodiging van twee buurtsportmedewerkers van Brede Scholen Boxtel (BSB), die hiermee een stage-examenopdracht uitvoeren.

In de gele t-shirts namen de kinderen van alle verschillende speltakken (leeftijdsgroepen binnen de scouting - red.) deel aan sporten die een stuk minder bekend zijn bij het grote publiek zoals knotshockey, tchoukbal, basketbaltrefbal en slagvoetbal. Dat laatste is een combinatie van soft- en voetbal. Het is de bedoeling om een bal van een oranje pion te trappen en te zorgen dat de tegenstander deze niet vangt of deze terug bij het slagpunt krijgt. Maar ook de wat gangbaardere sporten als rugby, frisbee, freerunnen en volleybal komen deze middag aan bod.

INTERESSANT

Frederique van der Meijden en Jorg de Bresser zetten het programma voor deze middag in elkaar. Zij zijn stagiair bij Brede Scholen Boxtel en kregen als opdracht om een activiteit voor een grote groep te


Toernooi voor Wensambulance gaat naar Haaren

Het jaarlijkse jeu-de-boulestoernooi voor de Wensambulance werd steevast op de banen van De Walnoot in Selissen gehouden. Dit jaar verhuizen de wedstrijden echter naar 't Haarens Buurtje aan de Nemelaerstraat in Haaren. Het toernooi is op woensdag 4 juli.

Boxtelse jeu-de-boulers kunnen zich nog wel inschrijven voor dit mixtoernooi dat die dag om 11.00 uur van start gaat. Deelname kost 3 euro en aanmelden kan vóór dinsdag 3 juli via telefoonnummer 06-23 47 08 40 of 06-12 91 61 68.

Tevens is er een loterij tijdens het toernooi waarbij mooie prijzen te winnen zijn. De opbrengst van het sportevenement gaat naar de Stichting Wensambulance.


organiseren. ,,Omdat de scouting zoveel kinderen van verschillende leeftijden heeft, is het een interessante groep om iets voor te organiseren", vertelt Frederique. ,,Deze eindopdracht is voor ons een soort examen. We zijn er al bijna een jaar mee bezig, naast het dagelijkse werk als gymleraar op de Boxtelse basisscholen. We hebben een compleet draaiboek gemaakt waarin we alle informatie zoals schema's en de verschillende sporten hebben staan. Dat boek hebben we al ingeleverd, nu alleen de uitvoering nog." Tom van Lamoen van Scouting Boxtel reageert daarop met een glimlach: ,,Voor ons is het fijn dat we een keer niet zelf het programma in elkaar hoeven zetten en voor Frederique en Jorg is het een leuke opdracht."

GAAF

Buiten klinken de geluiden van sportende kinderen. Bij het slagvoetbal staan Lisanne (12) en Mason (11). Ze hebben het erg naar hun zin deze zonnige middag. ,,Volgens mij is het freerunnen erg gaaf. Het zag er wel vet uit met al die toestellen in de gymzaal", zegt Mason, die dit jaar voor het eerst bij de verkenners (leeftijdsgroep tussen de 11 en 15 jaar - red.) zit. ,,En rugby was ook erg cool", voegt hij er nog aan toe. Lisanne vindt het vooral gezellig dat de jongens en de meisjes samen een programma draaien. Normaal gesproken doen ze dat op het scoutinggebouw altijd apart. Tijdens de sportmiddag vermaakte ze zich prima: ,,Vooral frisbee was leuk om te doen."

PAALKLIMMEN

Dan klinkt er een fluitje. Het teken dat de groepjes van spel mogen wisselen. Het blijkt dit keer voor de drinkpauze te zijn. Alle kinderen en de aanwezige begeleiders verzamelen zich bij de ingang voor een glaasje ranja. Ondertussen proberen enkele jongens en meiden zo hoog mogelijk in de lantaarnpaal te klimmen, opgejut door één van de leiders. Die voegt nog even grijzend toe: ,,Ik zie wel erg veel spiksplinternieuwe sportschoenen vandaag. Misschien moeten we toch vaker met de kids gaan sporten."

FOTO ONDER: Met opperste concentratie, of misschien wel van schrik, wordt de bal gevangen tijdens een potje volleybal. Samenwerken als een team was hier de opdracht. De Boxtelse scouts zijn de hele middag sportief bezig rondom de Wilgenbroek. (Foto: Peter de Koning).