Afbeelding
Foto:

'TOEKOMST WIJST UIT OF DIT JUISTE KEUZE IS'

N9NE splitst terras voor rokers en niet-rokers

Rokende gasten van restaurant N9NE aan de Parallelweg-Zuid hebben vanaf vandaag een eigen terras. Eigenaar Jos Hermans heeft het buitenzitgedeelte opgedeeld in een apart stuk voor rokers en een voor niet-rokers. De uitbater speelt hiermee in op de landelijke discussie over het rookvrij maken van terrassen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis maakte onlangs bekend dat hij het roken op terrassen wil verbieden. Hermans geeft aan dat zijn personeel hier nu al regelmatig opmerkingen over krijgt. Daarom maakt hij er nu al werk van. ,,Het zit er toch aan te komen, dus dan maar beter zo", reageert hij.

Het gedeelte aan de voorkant van het restaurant, bij de ingang, is ingericht voor de niet-rokers. Zij hoeven dan niet over het rokers-terras om naar binnen te gaan. Om het zijn gasten aangenaam te maken, heeft Hermans de houten bankjes vervangen door stoelen.

VOORBEELD

Wie een sigaretje op wil steken, kan dat voortaan doen aan de zijkant van het pand. Daar is ook een lounge-gedeelte ingericht. Hermans: ,,Zo hebben rokers en niet-rokers geen last van elkaar."

De eigenaar beseft zich echter wel dat het niet-rokersterras een stuk kleiner is dan dat van de rokers. ,,De toekomst zal uitwijzen of dit ook de juiste keuze is. Wellicht draaien we het later nog om."

Met het opsplitsen van het terras hoopt Hermans zijn gasten een extra service te bieden en aan te tonen dat zowel rokers als niet-rokers welkom zijn in het Boxtelse restaurant. Hermans: ,,We willen geen discussie starten over het wel of niet roken op terrassen, maar een voorbeeld geven aan bedrijven die hier ook mee geconfronteerd worden."


Eric Schoones
aan het woord
in Matinee Café

Eric Schoones uit Boxtel presenteerde eind vorig jaar Walking up the Mountain Track, het boek over de verbanden tussen musiceren en zen-boeddhisme. Zaterdag 23 juni is de pianist en musicoloog van 16.30 tot 17.30 uur te gast in het programma Matinee Café, dat te beluisteren is op Radio 4.

Het boek, dat als ondertitel The Zen Way to Enlightened Musicianship draagt, was het resultaat van zo'n twintig jaar onderzoek. Het gaat over een jonge pianist die met zijn vragen, over hoe beter te worden, terecht komt bij een zenmeester in Japan. Hun gesprekken over musiceren en zen worden weerspiegeld in scènes uit het leven van legendarische musici zoals Gould, Rubinstein, Arrau en Menuhin, die elk de wijsheid en de betekenis van zen voor muziek maken belichten. Tijdens Matinee Café gaat Schoones is gesprek met Hans Haffmans over zijn boek. Daarnaast klinkt muziek door onder meer Alexander Gavrylyuk, en Sofie Dhondt.