Afbeelding
Foto:

ZUSJES VAN DIJK HALEN HUN DIPLOMA OP VERSCHILLENDE NIVEAUS

'Wij zijn apetrots op onze meiden'

RENS VAN DEN ELSEN

Stel, je hebt drie dochters in de leeftijd van 21, 19 en 16. Hoe groot acht je dan de kans dat zij allemaal in een week tijd hun diploma halen? Het overkwam de ouders van Manon (21), Susan (19) en Maureen (16) van Dijk uit Boxtel. De vlag kon dus uit en afgelopen zaterdag was er een groot feest in de tuin.

Twee jaar geleden drong het bij vader Frank en moeder Marjo van Dijk door dat hun dochters wel eens alledrie tegelijk hun diploma konden halen. ,,We beloofden ze toen dat ze dat mochten vieren als het eenmaal zover was. Die belofte moeten we dan natuurlijk nakomen", vertelt Frank. Hij steekt zijn vreugde niet onder stoelen of banken. ,,Het is toch fantastisch dat ze alle drie deze bijzondere weg zonder hobbels hebben afgelegd. We zijn echt apetrots op onze meiden." Moeder Marjo was zelfs tot tranen geroerd toen ze hoorde van de prestatie van het trio.

NA ELKAAR

Manon kreeg twee weken geleden als


eerste te horen dat ze haar diploma van de Pabo binnen had. ,,Het was rond de periode dat ik de rekentoets moest maken nog wel even spannend. Maar toen ik voor dát examen een voldoende haalde, had ik alle vertrouwen dat het goed ging komen", vertelt ze thuis aan de eettafel. Ook Susan, die de opleiding marketing en evenementenorganisatie op mbo-niveau volbracht, was vrij zeker van haar zaak. ,,Ik moest alleen nog een goed punt voor mijn stage bij de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch krijgen. De toetsen had ik in december al gehaald." De jongste telg van de familie, Maureen, moest het langst wachten op de uitslag. Zij deed examen op het Baanderherencollege in de richting economie. Met slechts één zes haalde ze de norm ruimschoots. ,,Alleen met Duits en wiskunde had ik wat moeite. Voor kunst had ik zelfs bijna een tien", vertelt ze trots.

GEEN STRESS

Wie denkt dat drie afstuderende kinderen een gespannen sfeer oplevert in het gezin, komt bedrogen uit. ,,Stress hadden we niet", vertelt Manon. ,,We stonden er allemaal gewoon goed voor. Bovendien zaten we in hetzelfde schuitje, dus was het makkelijk om bij elkaar stoom af te blazen of een helpende hand toe te steken." Susan vult haar zus aan: ,,Gaandeweg kregen we steeds meer vertrouwen dat het ons ging lukken. Het is dus mooi dat iedereen is geslaagd. Het zou een domper zijn als het iemand niet was gelukt."

De weg naar het eindstation was voor de drie zussen redelijk stabiel. Ook voor hun ouders verliep alles relatief rustig. ,,Al mochten we regelmatig op komen draven als de treinen niet reden of naar Tilburg rijden voor een rapportbespreking die één minuut duurde omdat het zo goed ging. Maar al met al hebben we niks te klagen", vertelt vader Frank.

Nu de diploma's binnen zijn, vervolgen de zussen in september weer hun loop- en leerbaan. Manon werkt ondertussen in Vught en staat als kleuterjuf voor de klas, ze wil nog wel een gym-opleiding gaan volgen. Susan zet een tandje bij op hbo-niveau en wil gaan werken bij een evenementenorganisatie. Maureen gaat op het Koning Willem I College de mbo-opleiding interieur adviseur volgen. ,,Eigenlijk is het best grappig dat we alle drie een heel andere richting volgen. De een zakelijk, de ander in de zorg en ik creatief. En toch hebben we elkaar goed kunnen helpen."

Voordat het echter zover is, gaan de meiden van een welverdiende vakantie genieten. Maureen begint te stralen: ,,Ik ga met vriendinnen naar Renesse, dankzij Manon, want die heeft mam overgehaald." De onderlinge zussenband zet zich dus ook ná de diploma-uitreiking voort.

FOTO BOVEN: Maureen (links), Susan (midden) en Manon gooien hun boeken en schriften van het afgelopen schooljaar in de lucht. De studie zit er voor dit schooljaar op. (Foto: Rens van den Elsen).


Mogelijk vos
actief in Boxtelse
woonwijken

Drie dode konijnen en een verdwenen kip. Verbazing overheerste bij Marika Rath, Marco Meihuizen en hun kinderen toen ze zondagochtend een kijkje namen in hun tuin in de wijk Munsel-Selissen. ,,Sporen wijzen erop dat er een vos actief is", aldus Rath. Enkele weken eerder verdwenen ook al kippen op het terrein van De Kleine Aarde.

Ondanks de besloten binnentuin en hoge omheining om de konijnen- en kippenhokken wist een dier in de nacht van zaterdag op zondag drie konijnen te doden en een kip weg te halen aan de straat Munsel. ,,Zoiets verwacht je niet midden in een woonwijk", aldus Rath. Ze vermoedt dat het om een vos gaat. ,,Die is sterk genoeg om een kip over de hoge omheining te slepen. De konijnen zijn achtergelaten, waarschijnlijk kreeg het dier deze niet mee." Ook de sporen op het terrein van De Kleine Aarde wijzen op een vos. ,,Je merkt steeds vaker dat de natuur de stad in komt. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om de eigen huisdieren te beschermen."