Afbeelding
Foto:

BURO NIEUWKOMERS IS OP ZOEK NAAR NIEUWE VRIJWILLIGERS

'Nieuwkomers plezierig leven geven'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zodra statushouders een woning krijgen toegewezen, komen de sociaal-maatschappelijk begeleiders van Buro Nieuwkomers, onderdeel van welzijnsorganisatie ContourdeTwern, in beeld. Zij zorgen ervoor dat een nieuwkomer weer toekomstperspectief heeft en de regie over zijn leven terugkrijgt. Buro Nieuwkomers is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. ,,Een mens is niets alleen. Begeleiders zijn een belangrijke schakel in het leven van de nieuwkomers."

Buro Nieuwkomers krijgt een belletje zodra een statushouder intrek neemt in een woning. ,,Er wordt gekeken naar zijn of haar gezondheid, maar ook wordt in kaart gebracht hoe iemand in eigen land leefde, bijvoorbeeld welk werk hij verrichtte en wat voor sociaal netwerk hij had", vertelt Karin van Ditmars, projectleider bij Buro Nieuwkomers. ,,Het is uiteindelijk de bedoeling dat de begeleiding na ongeveer een jaar stopt en dat statushouders zelfstandig hun leven voortzetten in Boxtel."

Momenteel begeleidt Buro Nieuwkomers 56 mensen. Hierbij wordt gekeken naar vijf levensthema's: huisvesting, financiën & levensonderhoud, gezondheid, inburgering & taalontwikkeling en sociaal netwerk & vrijetijdsbesteding. ,,Ons werk start vaak met de inrichting van een woning en de aanvraag van uitkeringen en taalles", legt Van Ditmars uit. Maar we helpen ook met een bezoek aan de huisarts en de inschrijving van kinderen op basisscholen behoren tot de werkzaamheden. ,,Vrijwilligers die aan de slag gaan, krijgen vooraf een uitgebreid inwerkprogramma. Ook zijn door de jaren heen diverse dingen in kaart gebracht. Regelmatig organiseren we bijeenkomsten om het werk te bespreken."

Van Ditmars stelt dat de vrijwilligers een belangrijke taak hebben. ,,Statushouders krijgen het niet cadeau. Ze moeten huis en haard verlaten en komen in een land waarin voor hen onduidelijk is wat de mogelijkheden zijn. Sociaal-maatschappelijk begeleiders zorgen ervoor dat deze mensen actief blijven en geven hen een toekomstperspectief. Doel is de mensen een plezierig leven in Boxtel te geven. Gaandeweg dragen de vrijwilligers de taken over, zodat statushouders de regie over hun leven weer terugkrijgen."

LEUKE KLUS

Naast dat nieuwkomers (vaak) de taal niet machtig zijn, is het meestal ook onduidelijk wat de gewoonten en gebruiken zijn in Nederland. ,,Jezelf voorstellen bij de buren en wekelijks de kliko buitenzetten is voor ons heel logisch, maar voor mensen uit een ander land is dat niet zo. Sociaal-maatschappelijk begeleiders kunnen helpen de kloof te overbruggen." Van vrijwilligers wordt een dagdeel per week gevraagd dat ze zelf kunnen inplannen en afbakenen.

Er wordt constant gekeken naar mogelijkheden om Buro Nieuwkomers te verbeteren. ,,Dat doen we samen met onze netwerkpartners én vrijwilligers", legt Van Ditmars uit. Ze benadrukt dat de functie van sociaal-maatschappelijk begeleider 'een ontzettend leuke klus is'. ,,Je helpt statushouders echt verder. Bovendien is het ook een goede mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en mensen in Boxtel te leren kennen."

Buro Nieuwkomers hoopt snel nieuwe vrijwilligers te kunnen verwelkomen. In totaal zijn er 25 vrijwilligers actief voor Buro Nieuwkomers. Als begeleider, maar ook bij het spreekuur, als administratieve ondersteuner, tolk en chauffeur. Een beroepskracht ondersteunt ze daarbij en pakt ook complexe zaken op. ,,Je bent een belangrijke schakel in het leven van nieuwkomers", stelt Van Ditmars. Naast een inwerkprogramma kunnen begeleiders voor advies terecht bij de coördinator van de dienst. Daarnaast worden regelmatig gezamenlijke bijeenkomsten georganiseerd om zaken te bespreken.

Benieuwd wat een sociaal-maatschappelijk begeleider van Buro Nieuwkomers precies doet? Lees dan volgende week in Brabants Centrum het verhaal van Herman van der Kamp, die vorig jaar startte als vrijwilliger en diverse statushouders heeft begeleid.

Belangstellenden die vrijwilligerswerk voor Buro Nieuwkomers willen verrichten, kunnen contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt, tel. (0411) 65 58 99 of e-mailen naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

FOTO BOVEN: Coördinatoren Karin van Ditmars en Débra Toelen van Buro Nieuwkomers tonen een koerskaart, die tijdens een bijeenkomst samen met vrijwilligers is ingevuld. De organisatie is op zoek naar nieuwe sociaal-maatschappelijk begeleiders. (Foto: Annelieke van der Linden).