Afbeelding
Foto: Transitie Boxtel

TRANSITIE BOXTEL PRAAT OVER 'WORST OF WORSTELING'

Discussie over vleesconsumptie boeit

Minder vlees eten, het roept veel vragen op. Dat werd vrijdagavond duidelijk in gemeenschapshuis De Rots. Transitie Boxtel organiseerde een informatieve, luchtige én lekkere avond hierover: 'Worst of worsteling - op weg naar minder vlees'. Het onderwerp is regelmatig op tv geweest, naar nu kwam het dichtbij huis.

Wie eet nooit vlees, wie is flexitariër en wie kan het niet laten staan? Dit was een vrij gemakkelijke vraag. Moeilijker was: wie gaat minderen? Matthijs de Jong, student uit Nijmegen, gaf antwoord op de waarom-vraag, blikt medeorganisator David Andreae terug. ,,Hij sprak over het dramatische effect van vleesproductie op het milieu door de methaanuitstoot van dieren en door de enorme hoeveelheid veevoer. Ook de ontbossing is rampzalig: 80 procent van de ontboste grond in het Amazonewoud wordt voor veeteelt gebruikt."

Carlijn van der Kallen uit Boxtel, die in Nijmegen medische biologie studeert, koos voor een andere insteek: waar moet je op letten als je minder vlees eet? Zorg vooral voor voldoende eiwitten en vitamines B12 en D3. Dat doe je door óf vervangers te eten (op een andere manier koken) óf door er pillen bij te slikken. Beide oplossingen kwamen voor in de zaal.

EMOTIES EN HOOP

Uit de discussie spraken de emoties ('Langs de grote slachterij fietsen is verschrikkelijk') en daarnaast eerlijkheid ('Uit gemak grijp ik vanwege mijn kinderen te vaak naar vlees'). Ook hoop: 'Het gaat langzaam de goede kant op, maar er zijn zoveel goede en slechte redenen om iets níet te doen!'.

Enkele ideeën uit de zaal voor Boxtel: lezingen geven voor (vrouwen)groepen, de scholen iets mee laten organiseren en klimaatgesprekken voeren bij mensen thuis. ,,De aanwezigen hadden de smaak te pakken, nu in de vakantie even laten sudderen, en dan verdergaan tijdens de Duurzame Week", aldus Andreae. Die week vindt plaats van 6 tot 13 oktober.

FOTO BOVEN: Carlijn van der Kallen uit Boxtel studeert medische biologie in Nijmegen. Let erop dat je voldoende eiwitten en vitamines B12 en D3 binnenkrijgt als je minder vlees eet, was haar boodschap. (Foto: Transitie Boxtel).