NIEUWE ZORGEN OVER ONTSLUITING LADONK

'Westelijke Keulsebaan wordt verkeersknelpunt'

HENK VAN WEERT

De verbreding van de Keulsebaan en de aanleg van de nieuwe Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) is niet voldoende om de extra verkeersdruk in Boxtel op te lossen als de dubbele overweg wordt vervangen door een fietstunnel. Met name op de Keulsebaan ten westen van de spoorlijn verwacht verkeerswethouder Herman van Wanrooij in de toekomst problemen.

De gemeente Boxtel pakt de verkeersproblemen aan met hulp van het Rijk en de provincie. Daarvoor hebben de samenwerkende partijen een budget van ruim 38 miljoen euro. Dinsdag heeft het college van B. en W. het voorontwerp voor de aanpak van de Keulsebaan én de fietstunnel in de Tongersestraat vastgesteld. Dinsdagavond 19 juni wordt de gemeenteraad daarover bijgepraat, woensdag 27 juni kunnen inwoners de stand van zaken bekijken tijdens een inloopbijeenkomst in zaal De Adelaar (Baroniestraat).

De verkeersplannen worden steeds concreter. ,,Waar we bij eerdere kostenramingen nog uitgingen van een marge van 40 procent, hebben we dat nu teruggebracht tot 15 procent", meldde wethouder Van Wanrooij gisteren. ,,Momenteel hebben we een tekort van 700.000 euro."

DUITS LIJNTJE

Eerder werd bekend dat de gemeente Boxtel de vroegere goederenspoorlijn Duits Lijntje mag gebruiken om de Keulsebaan tussen de rijksweg A2 en de spoortunnel te verbreden. De wethouder verwacht dat eigenaar ProRail het tracé gratis ter beschikking zal stellen. Bovendien heeft zich al een opkoper voor de spoorrails gemeld; die wil het Duits Lijntje kosteloos verwijderen als hij het staal mag hebben."

Naast de meevallers over het Duits Lijntje, verwacht Van Wanrooij echter ook een tegenvaller. Hij is tot het inzicht gekomen dat Boxtel er met een bredere Keulsebaan én de VLK als noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Ladonk nog niet is. Voor deze projecten kreeg het gemeentebestuur geld vanuit het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Maar dat geldt niet voor het tussenliggende deel van het Tracé A2-Ladonk-Kapelweg (TALK). En juist daar doemt een nieuw knelpunt op. Nu blijkt dat de Keulsebaan tussen de rotondes Vorst en Boseind straks onvoldoende verkeerscapaciteit heeft. Omdat dit probleem eerder nog niet werd onderkend, hielden Rijk en provincie hiervoor de hand op de knip. Net als voor reconstructie van de Industrieweg en Schouwrooij op Ladonk, óók onderdeel van TALK.

Straks heeft het Boxtelse bedrijventerrein dus wél een ontsluiting aan de noord- en oostkant, maar ontstaan nieuwe verkeersproblemen tussen beide entrees. En daarvoor moet het gemeentebestuur nog op zoek naar financiële middelen.

Pagina 5: 'Hellingbaan fietstunnel wordt iets minder steil'.