Afbeelding
Foto:

ZONNEBOOT JRL BEZIG AAN YOUNG SOLAR CHALLENGE

Nostra Navis ontdekt Hollandse wateren

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een boot maken die volledig vaart op zonne-energie en daarmee meedoen aan wedstrijden. Deze uitdagende opdracht nam een groep leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel vorig jaar met beide handen aan. Een jaar later heeft team Nostra Navis de boot aangepast en verbeterd, en het resultaat mag er zijn. Tijdens de wedstrijden van de Young Solar Challenge presteert het team boven verwachting, zo vertelden de zeven leerlingen deze week tijdens een presentatie van hun project.

Speciaal voor sponsors, ouders en andere belangstellenden gaven Stef Brusselers, Martijn Heesakkers, Yara Niesten, Thomas van Hastenberg, Vera Huijberts, Jesse Pieterse en Meike van Drunen uitleg over hun zonneboot. Vorig jaar nam de ploeg deel aan drie wedstrijden tijdens de Young Solar Challenge en eindigde op de dertiende plaats. ,,Dat viel echt niet tegen, want er deden 26 teams mee", legde Yara uit. ,,We hebben er veel van geleerd en hebben dit jaar de boot nóg beter gemaakt."

TIJDWINST

De zonneboot werd behandeld met epoxy (giethars) en kreeg daardoor een nieuwe look. Maar ook keken de teamleden goed naar de elektronica om zo nóg sneller te kunnen varen. De boot werkt op zonnepanelen, de energie wordt opgeslagen en er wordt gezorgd voor een constante stroomtoevoer. Voorts heeft de boot twee accu's en een motor van tweeduizend watt. De bezoekers van de presentatie waren ook onder de indruk van de kleine stuurknuppel. ,,Dat moet ook wel, want de ruimte is beperkt", vertelde Martijn. ,,Ons stuur heeft een kleine draaicirkel en dat levert tijdwinst op."

Dit jaar verbeterde Nostra Navis ook de verdeling van het gewicht. Zo bleek tijdens het testvaren op zwemplas De Langspier dat de accu's iets verplaatst moesten worden. ,,Deze liggen sowieso achterin de boot, maar wel iets gekanteld. Dat levert tijdswinst op", aldus Jesse. ,,Er doet dit jaar ook een team mee die de accu's voorin de boot heeft liggen. Niet handig, want dan gaat de boot een beetje 'duiken'."

DUURZAAMHEID

Het testvaren op de Boxtelse recreatieplas leverde niet alleen extra inzicht op, het zorgde ook voor een extra sponsor. Watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel was aan het zwemmen en zag de zonneboot varen. ,,We raakten aan de praat en ik heb het waterschap toen geopperd als sponsor. Dit mooie en vooral duurzame initiatief juichen wij toe. Zelf zijn we ook bezig met duurzaamheid. Zo kijken we tijdens het zuiveren van afvalwater welke stoffen we kunnen hergebruiken. Dit initiatief past dus helemaal bij ons."

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente boxtel liet weten heel trots te zijn op de leerlingen van het JRL. ,,Duurzaamheid is voor Boxtel heel belangrijk en het is mooi om te zien dat ook scholieren daar al mee bezig zijn. En natuurlijk zijn we heel blij dat het team zo goed presteert tijdens de Young Solar Challenge." Dit seizoen zijn er al wedstrijden geweest in Akkrum en Hoofddorp. Nostra Navis staat - met nog twee wedstrijden te gaan - op de zevende plaats. Uit Nederland doen 31 teams mee aan de Young Solar Challenge. Darnaast is er een Duitse ploeg. ,,We hebben goede hoop voor de volgende wedstrijden", vertelde stuurman Stef. ,,We zijn tot nu toe erg tevreden over onze prestaties, we gaan ervoor!" Meer informatie: www.nostranavis.nl.

FOTO BOVEN: Leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum gaven dinsdag uitleg over hun boot op zonne-energie aan wethouder Peter van de Wiel (links) en watergraaf Peter Glas (midden). (Foto: Peter de Koning).