Afbeelding
Foto:

RAMADANACTIVITEITEN IN WILGENBROEK GOED BEZOCHT

'Vast liever maand extra dan dat ik zak'

RENS VAN DEN ELSEN

Het loopt tegen half twaalf in de avond als de eerste bezoekers bij brede school De Wilgenbroek binnenlopen. Handen worden gebroederlijk geschud en er volgt een 'boks'. Vervolgens lopen de jongens naar de sportzaal voor een potje zaalvoetbal of pakken ze de controller op voor een partijtje FIFA. De activiteiten tijdens de ramadan in het gebouw aan de Dr. De Brouwerlaan zijn de afgelopen vastenmaand goed bezocht. De bezoekers zelf zijn ook erg tevreden met de mogelijkheid die Brede Scholen Boxtel hen biedt.

Buurtsportmedewerker Soufiane Yousfi verzorgt de activiteiten samen met zijn maat Mohammed Kissami. Hij maakt lange, zware dagen deze periode, maar hij heeft het er voor over. ,,Doordeweeks hebben we, zeker in het begin, zo'n vijftig man over de vloer. Op vrijdag zaten er soms wel zeventig tot tachtig. Het is mooi dat we in dit tweede jaar zoveel vertrouwen vanuit de doelgroep krijgen. Ze vinden het hier fijn, chillen wat, trappen een balletje en gaan dan tegen half drie 's nachts weer naar huis", vertelt Yousfi. Zelf houdt hij zich tijdens de ramadan op de been door 's avonds veel kip, pasta en rijst te eten. ,,Maar sommigen eten bijna niet of drinken alleen water. Iedereen vult dat voor zichzelf in."

NIET ZWAAR

De 16-jarige Yahya Zahraoui is één van de vaste bezoekers van de activiteiten. Hij heeft het naar zijn zin. ,,We relaxen wat en ik sport veel, zo'n drie keer in de week." Ondanks de zomerperiode, waarin de vastenmaand nu valt, heeft hij het niet zwaar. ,,We zijn samen met vrienden, dan is het goed vol te houden. Ik heb liever dat het goed weer is en we met z'n allen naar buiten kunnen, dan dat het regent en je alleen op de bank zit. Dan wordt de ramadan veel zwaarder", vertelt hij. Sowieso valt het moeilijkste gedeelte in het begin van de maand, vertelt Yahya. ,,De eerste dag is goed te doen, dan heb je nog energie van het eten dat je een dag eerder nog hebt gehad. Het zijn vooral de tweede en derde dag dat je erg moet wennen aan het nieuwe ritme. Maar als je daar eenmaal doorheen bent, is de rest een makkie."

EXAMEN

De jonge moslim heeft het deze vastenperiode echter toch iets zwaarder gehad dan normaal. Hij heeft namelijk examen gedaan op het Baanderherencollege in de richting economie en heeft dus veel met zijn neus in de boeken gezeten. ,,Toch vast ik liever nog een extra maand, dan dat ik zak", klinkt het strijdlustig. (Gisteren werd de examenuitslag bekend gemaakt, Yahya is geslaagd - red.) De laatste dagen van de ramadan zijn nu prima door te komen. ,,Ik ben vrij, dus kan ook overdag wat chillen of slaap inhalen."

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender en begint als de sikkel van de maan wordt waargenomen op de vooravond van de eerste dag van de maand. Vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen en tonen dan ook verbondenheid met arme en hongerige mensen elders in de wereld. Voor Yahya betekent het vasten vooral respect, naar zichzelf, maar ook naar anderen. ,,Het maakt me een beter persoon, je denkt beter na over wat je doet en het maakt me rustiger. Daarbij vind ik dat als je meedoet aan de ramadan, je de andere elf maanden ook prima op een respectvolle manier kunt leven. Het zou wat hypocriet zijn als je dat niet doet."

Het Suikerfeest staat nu voor de deur, het ligt aan de stand van de maan of de feestelijke maaltijd al op vrijdag begint of pas op zaterdag. ,,Hopelijk vrijdag", zegt Yahya. ,,Dan speelt Marokko de eerste wedstrijd op het WK. Dat wordt juichen."

FOTO BOVEN: Een uurtje trainen, kickboksen, sparren met wat vrienden of een potje voetbal. Dat doet Yahya Zahraoui het liefst tijdens de vastenmaand. (Foto: Rens van den Elsen).