Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUWE PRIVACYWET MAAKT EINDE AAN LANGE TRADITIE

Geslaagd! Maar niet in de krant...

Het Jacob-Roelandslyceum (JRL) noch het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel publiceren deze week examenuitslagen. Door de nieuwe privacywet komt ook voor Brabants Centrum een einde aan een lange traditie. Gistermiddag kregen de schoolverlaters te horen of zij al dan niet geslaagd zijn.

Landelijk speelt de discussie over het al dan niet in de media vermelden van namenlijsten. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die eind mei van kracht werd, moesten ouders van leerlingen toestemming geven voor publicatie. De twee middelbare scholen in Boxtel wilden zoals gebruikelijk de namenlijsten van de geslaagden openbaar maken. Ouders en leerlingen waren daarvan op de hoogte gesteld. Zij kregen via e-mail de mogelijkheid aan te geven van bekendmaking af te zien, maar daar werd volgens een woordvoerster geen gebruik van gemaakt.

'ERG SPIJTIG'

En dus meldden de scholen maandagochtend nog dat zij de namen zouden publiceren. Op dat besluit is de directie maandagavond teruggekomen. Niet reageren betekent immers niet per definitie dat mensen akkoord zijn met de bekendmaking van de namen. En dus kozen de scholen eieren voor hun geld.

Het besluit van het JRL en BHC betekent ook dat Brabants Centrum vandaag geen overzicht van de geslaagden kan publiceren; niet digitaal en op papier. ,,Erg spijtig. Op deze manier wordt afbreuk gedaan aan een mooie traditie. Hopelijk wordt het volgend jaar beter geregeld", stelt de redactie.

WETGEVING SCHIET DOOR

Het nieuws dat de publicatie van de geslaagden dit jaar niet doorgaat, werd maandag via internet bekendgemaakt. Het leidde tot een reeks van afwijzende reacties op Facebook. Een van hen merkte cynisch op: 'Het is maar goed dat er geen telefoonboeken meer zijn (...)'. Het merendeel van de mensen vindt de wetgeving op dit vlak is doorgeschoten.

FOTO BOVEN: Gistermiddag kregen de middelbare scholieren te horen of zij al dan niet geslaagd waren. Aan het einde van de middag haalden leerlingen van het Baanderherencollege hun voorlopige cijferlijst op. Hun namen mogen niet in de krant, maar een groepsfoto wel... (Foto: Peter de Koning).