Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JEUGD VAN 'DE LA SALLE' MAG ANDERE NAAM BEDENKEN

Vlag in top bij nieuwe Michaëlschool

RENS VAN DEN ELSEN

De naam Michaëlschool verdwijnt uit Boxtel als het nieuwe gebouw volgend jaar officieel geopend wordt. Leerlingen van de instelling voor speciaal onderwijs mogen in de loop van dit jaar zelf een andere naam verzinnen. Deze komt dan op de tevens vernieuwde vlag te staan. Dat maakte de schoolleiding dinsdag bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst aan de Schijndelseweg. Daar werd stilgestaan bij het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw. ,,Bij een nieuwe start, hoort volgens ons ook een nieuw elan", aldus schoolleider Anjo Sanders.

Hij is nu al trots op wat er wordt neergezet. ,,Iedere keer als ik een kijkje ga nemen, krijg ik een betere indruk hoe het er straks uit gaat zien. Er is meer ruimte, meer licht en het gebouw is logisch ingericht. We gaan ons hier echt thuis voelen", geeft Sanders aan. ,,Maar het is ook belangrijk dat de leerlingen zich hier op hun gemak voelen. Zij vinden het vaak moeilijk om aan iets nieuws te beginnen en daarom betrekken we hen zoveel als mogelijk bij de bouw. We merken nu al dat de kinderen echt toeleven naar de opening. Dat is een goed teken."

VERTRAGING

De verbouwing en de nieuwbouw van de nieuwe Michaëlschool moet eind van dit jaar afgerond zijn. Dat is bijna een kwartaal later dan gepland. De vertraging is veroorzaakt door de levering van een belangrijke draagconstructie, die langer duurde dan verwacht. ,,Daardoor gaat de school nu niet in oktober, maar in januari open", geeft Sanders aan. ,,Maar voor de rest van het project verwachten we geen groot oponthoud meer."

Half januari werd begonnen met de sloop en herbouw van een geheel vernieuwde praktijkschool op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle. Van de twee gebouwen wordt er één gerenoveerd, de ander wordt van de grond af aan opgebouwd. In eerste instantie zou dat al in 2016 van start gaan, maar diverse aanbestedingen namen meer tijd in beslag dan verwacht.

GESCHIKT

In de school wordt praktijkles gegeven aan leerlingen tussen de zes en twintig jaar met ernstige gedragsproblematiek en een licht verstandelijke beperking. De gebouwen van de school waren sterk gedateerd en worden nu geschikt gemaakt voor het hedendaagse speciaal onderwijs. In de nieuwe schoolgebouwen is straks ruimte voor twintig leerlingen in de basisschoolleeftijd en 155 jongeren die voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs volgen.

Een woordvoerder van Saltho Onderwijs, de instelling waarvan de school een onderdeel is, gaf eerder al aan dat het nieuwe gebouw veel ruime, moderne lokalen krijgt, waar de leerlingen les krijgen in vier verschillende sectoren: techniek, zorg & welzijn, logistiek en plant, dier & buitenwerk. Voor die laatste branche wordt nog een grote kas gebouwd voor de praktijklessen. ,,Wat de scholieren hier gaan leren, kunnen ze echt gaan gebruiken in de toekomst", voegt Sanders daar nog aan toe.

OUD GEBOUW

De leerlingen zijn momenteel tijdelijk ondergebracht in het naastgelegen gebouw dat de school tijdens de werkzaamheden van de gemeente huurt. Zo kunnen de lessen gewoon doorgang vinden. Als de kinderen in januari in het nieuwe pand zitten, beslist de gemeente wat er met het oude gebouw gaat gebeuren.

Tijdens het hijsen van de vlag naar het hoogst punt sprak Sanders nog een wens uit voor de officiële (her)opening: ,,We kunnen nog wel een nieuwe geluidsinstallatie gebruiken, zodat we onze stemmen niet hoeven te verheffen, zoals nu."

FOTO BOVEN: Tijdens het officiële moment ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt afgelopen dinsdag, sprak Brianna vanuit de leerlingenraad van de Michaëlschool haar studiegenoten toe. (Foto: Peter de Koning).


Asfalt vervangen en extra profiel op Molenwijkseweg

Nieuwe fietsstraat alweer op de schop

CARRY DIRKX

Deze week werden opnieuw werkzaamheden verricht aan de Molenwijkseweg in Boxtel, die onlangs opgeleverd werd als fietsstraat. Op maandag en dinsdag werd in de strook zwart asfalt, tussen de hoofdrijbaan en de berm, een profiel aangelegd. Op woensdag werd een deel van het rode asfalt vervangen, omdat er scheurtjes in de deklaag zaten.

De Molenwijkseweg, de weg tussen Boxtel en Esch, werd enkele weken geleden opgeleverd als fietsstraat. Helemaal af is hij echter nog niet. Begin deze week werd een profiel aangebracht in de zwarte asfaltstroken aan de zijkanten van de weg. Daardoor zien deze zwarte stroken er nu uit als bakstenen en voelt dit gedeelte van de weg ook zo aan. Automobilisten die er overheen rijden voelen het 'hobbelen', waardoor ze langzamer zouden moeten gaan rijden.

Print op de weg

Het profiel stond al in de planning, zegt verantwoordelijk wethouder Herman van Wanrooij. ,,Eerder aanbrengen was niet mogelijk." En dan nog is de straat niet helemaal af. ,,Er komt nog een grote 'Auto te gast'- print in het asfalt, midden op het wegdek. Als extra reminder voor automobilisten, als ze bijvoorbeeld terugkomen van de sportvelden. Dan kunnen ze het verkeersbord aan het begin van de straat niet zien, maar wel de print op de weg", zegt Van Wanrooij. Ook komen er waarschijnlijk nog passeerstroken voor auto's.

Gisteren werd een deel van het rode asfalt vervangen. Dat was nodig, omdat er vrijwel direct na het aanbrengen van de huidige laag, scheurtjes ontstonden in de deklaag. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van de verwerking op locatie en de samenstelling van het asfalt.

De kosten voor het vervangen van de deklaag vallen onder de garantie bij de aannemer.

FOTO BOVEN: Aan beide zijkanten van de Molenwijkseweg, in de zwarte asfaltstroken, werd deze week een 'steentjesprofiel' aangebracht. (Foto: Carry Dirkx).


Boxtel Oost Dag

Voor het culturele evenement Boxtel Oost Dag dat plaats vindt op zondag 30 september is nog een beperkt aantal marktkramen beschikbaar. De jaarlijkse dag vol muziek, aanbiedingen, presentaties en lekkere hapjes en drankjes duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Belangstellenden kunnen zich, onder vermelding van hun telefoonnummer, aanmelden via e-mail: info@boxtel-oost.nl.

Afbeelding